Photo by Khamkéo Vilaysing on Unsplash

Hoe ga jij om met een moeilijke dag?

“Van scrollen door perfecte plaatjes op Instagram krijg ik alleen maar meer zelfmedelijden.”

Je zit niet lekker in je vel, voelt je gestrest voor een tentamen of project en dan valt ook je koffie nog op de grond. Baaldagen, we kennen ze allemaal, maar wat doen we er mee?

Tweedejaars International Social Work, Pedro Rombley (21): “Het dealen met moeilijke dagen gaat me niet altijd goed af. Soms kan ik dagen in een dip blijven hangen. Vooral in de wintertijd vind ik het lastig om toch de deur uit te gaan want ik hou niet van de kou. Ik kom oorspronkelijk van Sint Maarten en woon nu anderhalf jaar in Nederland, en voor het eerst op mezelf. Ik heb gemerkt dat men hier een meer individualistisch leven leidt. Dat mensen elkaar bijvoorbeeld niet groeten op straat, daar moet ik nog steeds aan wennen. 
 
Ik heb een leuke bijbaan bij een fastfoodketen maar door de coronamaatregelen was er verder niet veel te doen. Ik mis het uitgaan, ik mis ‘happy places’. Doordat ik veel alleen thuis zit, ben ik niet altijd gemotiveerd voor mijn studie terwijl ik wel blij ben met mijn opleiding. In ons studentenhuis is geen gezamenlijke woonkamer waar we samenkomen. Je spreekt elkaar soms alleen even kort op de gang. 
 
Wat mij oppept als ik niet lekker in mijn vel zit, is Caribisch eten en dansbare popmuziek. ‘So Serious’ van Sam Smith is mijn favoriete nummer. Ook zoek ik meer contact met mijn moeder en familie, en ga ik wat vaker naar de sportschool. Beweging is altijd een goed idee.”

Derdejaars Voeding & Diëtetiek, Cile Fledderus (22): “Ik kan een baaldag hebben als er op school iets niet goed gaat, door een ruzie of een slecht bericht. Laatst vernam ik bijvoorbeeld tijdens de persconferentie dat ik geen bijbaan meer had. Ik werkte in de horeca van de schouwburg dus heb sinds mid november geen inkomen meer. Gelukkig woon ik nog bij mijn ouders en hoef ik geen huur te betalen, maar het blijft natuurlijk vervelend. 
 
Wanneer ik niet goed in mijn vel zit, doe ik het rustiger aan. Ik gun mezelf rust. Niet dat ik de hele dag op bed blijf liggen, ik heb geleerd dat actief zijn beter werkt. Dus ik spreek af met vrienden, ga brownies bakken of ik schreeuw even mee met mijn favoriete metalband Bring Me The Horizon. Dat lucht op. Ik kan dingen ook ‘van me af tekenen’ of ik kijk een film of maak schoon om mijn zinnen te verzetten. Van opruimen en schoonmaken krijg ik rust in mijn hoofd. 
 
Afleiding is goed, maar je hebt ook verkeerde afleiding. Eindeloos scrollen op Instagram en Snapchat helpt me niet als ik een dip heb. Op de socials lijken sommige mensen nooit een baaldag te hebben. Van al die perfecte plaatjes krijg ik alleen maar meer zelfmedelijden. Ik probeer optimistisch te blijven, en het hoeft ook niet allemaal perfect te gaan. Soms zit het tegen en soms zit het mee, zo is het leven.”

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *