De Ondernemer: bibliotheekcafé Momentho
“Ik had nooit verwacht dat ik hier mijn werk van kon maken”
Zwoegen voor de tentamens in de bibliotheek en als beloning een sweet treat: klinkt goed, nietwaar? Bibliotheekcafé Momentho, gerund door HAN-alumnus Thomas Mijnhijmer, is daar de perfecte plek voor. SAM sprak de ondernemer over zijn bibliotheekcafé in Nijmegen, waar iedereen welkom is.
Vakantie in Portugal: gamechanger
Inmiddels is de 29-jarige Thomas al iets meer dan een jaar de trotse eigenaar van Momentho – het bibliotheekcafé. Te vinden in Bibliotheek Mariënburg in het Nijmeegse centrum. Hij stuurt een team van zeven medewerkers aan. Hoewel zijn ouders allebei in de horecawereld zitten en hij zelf een barista-bijbaan had, lag een eigen café openen niet in de lijn der verwachting. In tegendeel: Thomas had immers Werktuigbouwkunde en Fysiotherapie aan de HAN gestudeerd en was werkzaam als fysiotherapeut. Totdat een vakantie in Portugal hem op andere ideeën bracht.
Bizar toeval
Thomas: “Mijn vriendin (inmiddels mijn vrouw) Lisette en ik zaten daar in een café en hadden het over onze toekomst. Wat zou je nog willen doen, wat zijn je dromen? Dat soort vragen. Het leek me leuk om een kleinschalig koffietentje te runnen, antwoordde ik.” Vier maanden later hoorde Thomas dat het bibliotheekcafé waar hij als barista werkte, zou stoppen. “Bizar! Wat een toeval,” zegt Thomas, die meteen het idee kreeg om zijn vorige werkplaats over te nemen. “Waarom zou ik dit niet gewoon gaan proberen?”
Van jong tot oud loopt binnen
Zo gezegd, zo gedaan: Thomas opende vorig jaar Momentho, met zijn vrouw. Op dezelfde plek als het oude bibliotheekcafé, met een nieuw concept en een nieuwe menukaart. Maar de vertrouwde koffieleverancier uit Maastricht hield hij aan. “Ik had nooit verwacht dat ik hier mijn werk van kon maken,” zegt hij eerlijk. Maar hij heeft nog geen moment spijt gehad van zijn ondernemerschap. Vooral de locatie van Momentho is een uitkomst voor Thomas. “Echt iedereen komt langs in de bibliotheek, van jong tot oud, van rijk tot mensen met minder geld. Dat is echt anders dan als je een café in het centrum zou openen, de diversiteit van klanten maakt het zo leuk. Ik krijg er ontzettend veel energie van.”
Uitgestelde koffie
Het is daarom belangrijk om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, zegt Thomas. “De bibliotheek wordt steeds meer een ontmoetingsplek en daar sluiten wij ons graag bij aan. Iedereen moet zich welkom voelen bij Momentho.” Die gastvrije plek creëert hij door de lange tafels in het café waar iedereen aan kan zitten, werken of studeren. Natuurlijk met genoeg stopcontacten, maar ook door een nieuw concept. Bij Momentho kun je namelijk sinds kort een kopje koffie kopen voor een ander. “Oftewel uitgestelde koffie,” legt Thomas uit. “Mensen met een kleinere portemonnee kunnen zo ‘gratis’ koffiedrinken.” En niet geheel onbelangrijk: ook korting tijdens de tentamenweken, speciaal voor ploeterende studenten, staat op de planning.
Keuze voor iedereen
Momentho’s ‘gegarandeerde gastvrijheid’ zie je ook in het menu terug. Op de kaart staan caféklassiekers als cappuccino en chai latte (“die lopen altijd goed”), maar ook verrassende toevoegingen zoals een vegetarisch saucijzenbroodje en vegan gebak. Met een reden. “Daar was duidelijk vraag naar vanuit onze klanten. Ik probeer er steeds meer nadruk op te leggen.” In de toekomst wil hij het aanbod van glutenvrij en vegan gebak in Momentho verder uitbreiden, “zodat er keuze voor iedereen is.”
Duurzame visie
Met trends meegaan doet Momentho nadrukkelijk niet, legt Thomas uit. “Ik wil honderd procent achter een product kunnen staan. Van die mierzoete drankjes die nu populair zijn bijvoorbeeld, die sluiten echt niet aan bij mijn visie.” Wat wél bij het bibliotheekcafé past, zijn producten van leveranciers die een steentje bijdragen aan de maatschappij. “Zo serveren we appelsap van Malus, een lokale ondernemer die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst heeft, en werken we samen met een bakkerij die duurzaam met afval omgaat.” Niet alle nieuwe producten liepen meteen goed, maar: “Blijf altijd proberen en innoveren”, benadrukt Thomas. “Het kan gebeuren dat acht ideeën niet lukken, maar het negende wel een succes wordt.”
Begin klein
Heeft Thomas nog tips voor jonge ondernemers? “Ga vooral dóen! Het meeste heb ik in de praktijk geleerd. Maar nóg belangrijker is het om alles uit te denken. In je enthousiasme denk je vaak acht stappen te ver, begin daarom klein. In het geval van een horecazaak bijvoorbeeld: hoe krijg je een horecavergunning? En ga zo verder. Zoek vooral contact met anderen, je hoeft echt niet helemaal zelf het wiel uit te vinden.”
Momentho zit in Bibliotheek Mariënburg, aan Mariënburg 29 in Nijmegen. Het café is van maandag tot zaterdag geopend van 9:00 ’s ochtends tot 17:00 ’s middags, en zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Volg Momentho ook via website en Instagram.
Alle reacties (0)