De klimaatcrisis is nú, de ING-crisis ook

Ingezonden brief van docent Veerle Loonstra: “Op de HAN weten we dat de klimaatcrisis ons dwingt tot verandering”

“Hoe kunnen we de opwarming van de aarde remmen? We willen met zijn allen richting een duurzame wereld. Een wereld zonder CO2-uitstoot. Een wereld zonder fossiele brandstoffen. Kortom: een wereld die schoon, leefbaar en circulair is.”
Dit zijn mooie woorden op de website van de HAN, als uitwerking van de pijlers uit het Koersbeeld.

Ook zegt de HAN: “Op verschillende manieren dragen wij met ons onderwijs en onderzoek bij aan een Slimme, Schone en Sociale wereld van morgen.” Het wordt tijd hier kanttekeningen bij te plaatsen in hoeverre de HAN dit doet, omdat de ING nog steeds huisbankier is.

Wie een Schone wereld ambieert, bankiert niet bij ING

Een wereld zonder CO2-uitstoot en een wereld zonder fossiele brandstoffen. Dat bereik je niet wanneer je je vermogen toevertrouwt aan een bank die tientallen miljarden uit heeft staan bij olie- en gasbedrijven die nieuwe velden starten.

De feiten:

  • Sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015 ondersteunde ING olie- en gasbedrijven met de uitgifte van 83,2 miljard euro aan obligaties. ING helpt bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe fossiele bronnen.
  • ING geeft zelf aan in 2023 minstens 264 megaton aan broeikasgassen te hebben uitgestoten. Dat is net zo veel als anderhalf keer de jaarlijkse uitstoot van Nederland. Wanneer we  kijken naar die directe en indirecte uitstoot van ING is de 264 megaton niet eens de totale uitstoot van ING!
  • Van alle Nederlandse banken is ING het meest gehecht aan fossiele brandstoffen.

Wie een sociale wereld belangrijk vindt, bankiert niet bij ING

Dat de ING mensenrechten schendt, blijkt uit een publicatie van Amnesty International. Een onthutsend rapport van onderzoeksjournalist Manon Stravens schetst dat ING zelfs projecten financiert die mensenlevens kosten.

De feiten:

  • Kolencentrales in Indonesië, gefinancierd door ING, zijn de oorzaak van 6.500 vroegtijdige overlijdens per jaar. En elke nieuwe kolencentrale zal naar schatting zo’n 600 Indonesische levens kosten.
  • Sinds 2016 heeft ING, bijgedragen aan de bouw van minstens negen LNG-terminals (vloeibaar aardgas) aan de Amerikaanse kust. Als één van de grootste investeerders. Met alle gevolgen van dien. In Port Arthur, Texas, staan Amerika’s grootste raffinaderijen. Die stoten 24/7 giftige gassen uit. De luchtkwaliteit behoort inmiddels tot de slechtste van de VS. Port Arthur heeft meer gevallen van kanker en luchtwegaandoeningen dan andere delen van de staat.

Fossiele bedrijven dwingen mensen om te verhuizen, sturen boeren van hun land af en vissers weg van hun visgronden. Ze schenden de eeuwenoude landrechten van inheemse bevolkingsgroepen. Hoe sociaal is dit?

HAN, neem je verantwoordelijkheid

Overheden hebben een belangrijke rol  om onder de 1,5 graden opwarming te blijven. Dit kunnen zij doen door de ontwikkeling van hernieuwbare energie te stimuleren en het gebruik van fossiele brandstoffen te ontmoedigen.
Steeds meer bedrijven en overheidsinstellingen, al dan niet onder druk van de achterban, nemen hun verantwoordelijkheid. Ze stoppen met investeringen of kiezen voor een duurzame bank.

Het pensioenfonds ABP maakte in 2021 bekend te stoppen met investeren in kolen, olie en gas. De gemeente Nijmegen besloot onlangs over te stappen van ING naar BNG.
Bedrijven, organisaties en overheden die nog niet kunnen overstappen hebben óók een verantwoordelijkheid om zich uit te spreken tegen het beleid van ING. Al 76 bedrijven of instanties hebben dit inmiddels gedaan. De HAN doet dit nog niet.

Als zakelijke klant van ING, maar bovenal als onderwijs- en kennisinstelling die werkt aan ‘een Slimme, Schone en Sociale wereld van morgen’, heeft de HAN een wetenschappelijke verantwoordelijkheid. Dat is een grotere verantwoordelijkheid dan zij nu uitdraagt.

Daarom wil ik het College van Bestuur vragen zich publiekelijk uit te spreken tegen het fossiele beleid van ING door het tekenen van de petitie van FossielVrijNL. Roep de ING op om te stoppen met het mogelijk maken van fossiele projecten en in plaats daarvan een rechtvaardige en duurzame transitie te financieren.

Veerle Loonstra
Academie Educatie

Alle reacties (1)

Jelly

Goed stuk, met heldere argumenten waar de HAN hopelijk niet omheen kan.

likes Reageer

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *