Student peer coaching: laagdrempelige hulp bij je studie

“Ik weet nu dat ik het ga redden”

Studenten lopen geregeld vast door gebrek aan overzicht, moeite met een vak of onderliggende problemen die het studeren belemmeren. De HAN beschikt over legio hulptrajecten, waaronder student peer coaching. Zowel studentcoaches als coachees vertellen over wat hen dat oplevert.

Meteen hulp zoeken

Moeilijke opdrachten uitstellen, totdat er te weinig tijd overblijft om het tot een goed einde te brengen. Eerstejaars Thomas, in opleiding tot leraar Geschiedenis, kende het al uit eerdere schoolsituaties. Hij wist dat hij meteen bij de start van zijn studie hulp moest zoeken. Zijn studentbegeleider verwees hem uiteindelijk door naar het Student Support Center, die hem koppelde aan een studentcoach. 

Moeite met wiskunde

Student Myrddin doorliep een iets andere route. Zijn academie Engineering & Automotive heeft een eigen pool voor peer tot peer coaching. Al vindt Myrddin zijn studie Embedded Systems Engineering (ESE) super interessant, van begin af aan liep hij vast met het vak wiskunde. “Ik was er vreselijk veel tijd aan kwijt. Dat ging ten koste van andere vakken. Omdat peer coaching meestal gericht is op ‘leren leren’, duurde het even voordat er een studentcoach werd gevonden die mij vakinhoudelijk met wiskunde kon helpen.”

Thomas, eerstejaars Lerarenopleiding Geschiedenis, wist dat hij meteen bij de start van zijn studie hulp moest zoeken.


Het belang van een sparringpartner

Studentcoach Mark weet zelf hoe het is om vast te lopen. Hij studeert Technische Bedrijfskunde en kreeg ooit vlak voor aanvang van zijn stage een gewijzigde stage-opdracht. “Ik heb toen niet aan de bel getrokken maar besloot er het beste van te maken. Dat had ik beter niet kunnen doen. De rest van het studiejaar liep ik achter de feiten aan. Toen coördinator peer coaching Marjo Lodewikus mij vroeg om student peer coach te worden, zei ik mede door deze stage-ervaring ‘ja’. Want ik weet hoe belangrijk het is een sparringpartner te hebben.”

Ik krijg er nog studiepunten voor ook

Ook Cansu, student Toegepaste Psychologie, werd studentcoach. “Ik vind het een mooie aanvulling op mijn studie. Het verbreedt mijn horizon, ik doe iets goeds voor een ander en ik krijg er nog studiepunten voor ook.” Cansu heeft inmiddels zo’n 10 trajecten begeleid. “In het begin was het best lastig om professionele afstand te bewaren. Sommige verhalen grijpen je aan. Zoals die van een gevluchte studente uit Eritrea. Bij het aanhoren van haar traumatische verhaal moest ik mijn tranen bedwingen. Inmiddels ken ik mijzelf beter en weet ik ook wanneer en hoe ik moet doorverwijzen.”

Cansu, student Toegepaste Psychologie, werd studentcoach: “Ik vind het een mooie aanvulling op mijn studie.”


Bij wie past deze hulpvraag?

Voordat de studentcoaches gekoppeld worden aan een coachee, doorlopen zij eerst een training die vooral gericht is op gespreksvoering en het oefenen met mede-studentcoaches. Zij komen geregeld bij elkaar en ontvangen intervisie. Dienen zich nieuwe coachees aan, dan wordt besproken bij wie de hulpvraag het beste past en wie er ruimte heeft. Hulpvragen gaan vaak over gebrek aan overzicht, studiestress, tentamens die eraan komen en uitstelgedrag. Het idee is dat studenten daarvoor makkelijker hulp zoeken bij een medestudent dan bij een docent. 

Opdrachten worden snel groot in mijn hoofd

De coachees formuleren hun hulpvraag beknopt en stellen later met behulp van hun studentcoach de leerdoelen op. Thomas: “Als ik iets ingewikkeld vind heb ik de neiging het voor me uit te schuiven. Ik heb meestal niet meteen door dat ik vastloop. Mijn ADHD speelt daarbij een rol. Opdrachten worden snel groot in mijn hoofd. Ik wil het op een bepaalde manier doen. Als het dan niet lukt, denk ik: dan maar niet. Mijn studentcoach weet nu hoe dat werkt bij mij. We delen taken op in kleine stukjes, dan blijft het behapbaar en overzichtelijk. Daarnaast moet ik zelf op tijd aan de bel trekken als het nodig is.”

Mijn lesje geleerd

Myrddin ontmoet zijn studentcoach iedere week, ze zitten zo’n anderhalf uur samen. Ze bekijken het huiswerk en behandelen de vragen die Myrddin van tevoren opstuurt. “Vragen kunnen stellen aan iemand die het vak begrijpt, helpt heel erg. Andersom stelt mijn studentcoach de ‘waarom’-vraag en daagt zij me uit. Ik heb mijn lesje geleerd: ik moet het vak goed bijhouden. Maar ik weet nu dat ik het ga redden.”

Studentcoach Mark studeert Technische Bedrijfskunde: “Ik weet hoe belangrijk het is om een sparringpartner te hebben.”


We zijn geen hulpverleners

Mark ervaart dat als de hulpvraag zwaar is, studenten soms de neiging hebben de verantwoordelijkheid bij hen als studentcoaches neer te leggen. “Dus ik speel dan de bal terug: zij zijn zelf verantwoordelijk. Of ik verwijs hen door naar andere soort hulp. Mijn rol is adviserend. Doe je er niets mee, dan is dat zo.” Cansu beaamt: “Het is belangrijk om te weten wat je rol is, en je daaraan te houden. Bovendien: je kunt niet de hele wereld voor iedereen veranderen. Ik bespreek meestal ook met de coachees of zij voldoende steun krijgen uit hun omgeving. Dat inzichtelijk maken en weten welke hulpbronnen je kunt inschakelen, kan helpen.”

Weten hoe je leert

De coachees zijn beide blij dat ze hulp hebben gezocht. Thomas geeft aan dat hij nu beter weet hoe hij leert. “Dat is misschien wel belangrijker dan de studie zelf. Dat helpt me enorm, ook later.” Myrrdin: “Had ik geen begeleiding gehad, dan was het een stuk zwaarder geworden. Omdat ik wiskunde nu beter begrijp, kost het mij minder tijd. Daardoor kan ik meer energie en aandacht aan andere vakken besteden.”     

Wil je peercoach of buddy worden of heb je hulp nodig bij je studie? Kijk voor hulp via het Student Support Center op Studenten voor studenten of (speciaal voor studenten van de Academie Engieering & Automotive) meld je aan voor een gesprek.

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *