
Vijf tips voor een beter gesprek
Uit het boek ‘The Next Conversation’ van communicatiegoeroe Jefferson Fisher
Communicatie-expert en advocaat Jefferson Fisher heeft miljoenen volgers door zijn korte, praktische video’s over beter communiceren. Ofwel: minder gedoe en meer échte, oprechte gesprekken. “Ruzie houd je er misschien niet mee tegen, maar je voorkomt wel dat een discussie ontspoort.”
Ooit een bericht gestuurd dat compleet verkeerd is geïnterpreteerd? Alledaagse communicatie zit vol met problemen. Van verkeerde interpretatie en onderbrekingen tot defensief gedrag en overreacties. Ergens tussen verzending en verbinding gaat het mis. Niet dat we het over alles eens moeten zijn, maar begrip voor elkaars standpunten is wel zo prettig. De sympathieke communicatie-expert Jefferson Fisher weet precies hoe je ervoor zorgt dat je gehoord wordt. Ook wanneer alles verloren lijkt.
5 tips om van je volgende gesprek een beter gesprek te maken
Wees nieuwsgierig naar het waarom
Realiseer je dat de persoon die je ziet, niet de persoon is die je spreekt. Elke persoon heeft een oppervlakte en een diepte. Onder wat iemand zegt, zit misschien angst of onzekerheid. Je kunt een discussie dan wel ‘winnen’ maar dit gaat ten koste van de relatie. Gevoelens worden ergens door veroorzaakt, je kunt ze niet aan- of uitzetten als een lichtschakelaar. Een beter doel van je gesprek is dan ook verbinden, delen en samen groeien. Dus wees nieuwsgierig naar het waarom, in plaats van een discussie aan te gaan.
Val niet aan, houd het bij jezelf
Bedenk vooraf een realistisch doel voor je gesprek. Als het een uitdagende conversatie wordt, kun je ook een kort geheugensteuntje voor jezelf maken als ‘probeer te begrijpen’. Een set woorden die je weer geconcentreerd maakt als je voelt dat je uit balans bent. Richt je liever op één korter, beter haalbaar gesprek. Je kunt in één gesprek namelijk niet alle problemen oplossen. Dit betekent dat je je moet inhouden. En beschuldigende taal moet vermijden. In plaats van iemand aan te vallen met ‘jij dit en jij dat’, houd je het bij jezelf:| ‘ik ervaar/ik voel/ik merk’. Anders heb je al snel de vlam in de pan.
Beheers je reactie met een ademhaling
Een effectief hulpmiddel om een chaotisch gesprek onder controle te houden? Laat je eerste woord een ademhaling zijn. Door bewust adem te halen voor die eerste zin, beheers je je eerste reactie, je lichaam en emoties. Je kunt de woorden van een ander niet beheersen, maar je kunt wel jezelf beheersen.
Laat overbodige woorden weg
Je woordkeuze doet ertoe. Vaak geldt dat hoe minder woorden je gebruikt, hoe zelfverzekerder je zult klinken. Laat overbodige excuses en stopwoorden weg en maak je zinnen zo krachtiger. In plaats van ‘Sorry dat ik je lastigval’ kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik waardeer je hulp’. Opmerkingen als ‘misschien mis ik even iets’ zijn vaak bedoeld om een benadering zachter te maken. Maar je werpt daarmee een schaduw van twijfel over jouw vaardigheden, nog voordat je ze hebt laten zien. Ook zinnen met veel bijwoorden als ‘Dus ik dacht dat we misschien zeg maar…’ ondermijnen je geloofwaardigheid.
Gebruik stiltes in je voordeel
Als je stiltes goed timet dan zijn ze een teken van zelfbeheersing en zelfvertrouwen. Stiltes geven je tijd om na te denken. Het is een instelling waardoor niemand je dingen kan laten zeggen die je niet wilt zeggen. Woorden die volgen na een bewuste keuze voor stilte hebben meer impact, omdat ze de indruk wekken goed overdacht te zijn. Het geeft jouw mening meer gewicht. Een stilte kan ook een cyclus van snelle reacties doorbreken tijdens een verhit gesprek. Vaak is de persoon die het tempo van het gesprek beheerst, degene die de meeste zelfbeheersing heeft.
Als iemand onbeschoft is tegen jou, je kleineert of beledigt, is een lange stilte je grootste wapen. Omdat er voldoende tijd is om de echo van hun woorden weer bij hen terug te laten komen. De uitlating blijft in de lucht hangen waardoor ze eraan gaan twijfelen.
Meer tips voor een beter gesprek? Het boek The Next Conversation is op Bol.com te koop voor 13,99 euro. Het Instagramaccount van Jefferson Fisher staat ook vol met wijze raad.
Dit artikel is onderdeel van een special over (online en offline) contact maken en onderhouden. Benieuwd naar meer?
Contact maken in Arnhem en Nijmegen? SAM geeft tips. – SAM by HAN
Documentaire ‘Anne (32) zoekt vrienden’: pijnlijk eerlijk en ontroerend ontwapenend – SAM by HAN
Uit je online bubble voor écht contact, best lastig – SAM by HAN
SAM op de Campus: hoe moeilijk is het om offline contact te maken? – SAM by HAN
Contact maken is voor veel studenten ingewikkelder dan hun studie – SAM by HAN
Alle reacties (0)