Diederik Gommers (screenshot)

Diederik Gommers: “Studenten, luister niet naar de overheid, denk zelf na, kom met ideeën”

Start International Week Health & Social Studies

De opening van de tiende International Week Health & Social Studies heeft een vliegende start gemaakt. De eerste spreker is niemand minder dan Diederik Gommers. De corona-specialist beantwoordt vragen van studenten en roept hen aan het eind op om vooral zelf na te denken en niet te luisteren naar de overheid of zelfs zijn eigen OMT.

Dit jaar is het jubileumjaar voor de International Week Social Studies & Health. Die wordt voor de tiende keer gehouden. De kick-off werd vanmorgen gedaan door HAN-bestuursvoorzitter Rob Verhofstad, gevolgd door niemand minder dan Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de laatste twee jaar bij het grote publiek vooral bekend geworden als lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus.

In zijn toespraak zegt Verhofstad dat hij blij is dat de aanwezigen voor deze gelegenheid fysiek bij elkaar kunnen komen. Verder zegt de voorzitter van het college van bestuur dat voor de huidige jongeren een gigantische taak ligt weggelegd en dat alleen kennis en vaardigheden niet genoeg zijn om de uitdagingen waarmee ze in de toekomst geconfronteerd worden te overwinnen. Hij benadrukt de belangrijke rol van positiviteit in alles, en de impact die het heeft als iedereen de wereld om zich heen op een positieve manier benadert. Dat kan volgens hem alleen als de studenten van nu zich ontwikkelen tot professionele en sociale wereldburger.

Gommers (rechts) beantwoordt vragen van studenten, waaronder 4ejaars Verpleegkunde Janne (screenshot)

Lastige puzzel
Vervolgens wordt Diederik Gommers op een groot scherm geïntroduceerd. Hij bevindt zich in Eindhoven en heeft daar over een half uur overleg. Tot die tijd kan hij vragen van studenten beantwoorden. Voor die gelegenheid zijn HAN-studenten Sam en Janne geselecteerd, maar voordat zij aan de beurt zijn, vraagt presentator Sander de Kramer hoe Gommers terugkijkt op de afgelopen twee jaar: “Heel interessant, ook intensief. Ik was betrokken bij diverse projecten, heb geleerd hoe het politieke spel wordt gespeeld en verder vond ik het vooral leuk om te praten over mijn werk.” Het coronavirus noemt hij een lastige puzzel, mede omdat die regelmatig van gedaante verwisselde. “Eigenlijk was ik de afgelopen twee jaar continu aan het werk, maar daar hou ik van.”

Corona in de toekomst een griepje?
Vierdejaars Verpleegkunde Janne vraagt Gommers hoe hij omgaat met de kritiek van de bevolking over de strenge coronamaatregelen ten opzichte van de lossere aanpak in ons omringende landen. Daar heeft hij geen antwoord op: “Ik ben geen politicus. Ik ben er alleen bij betrokken vanwege mijn kennis van het virus en om te proberen de problematiek uit te leggen aan de gewone man.” Op de vraag of we corona als een gewone griep moeten gaan zien zegt hij dat het erop lijkt dat corona vooral in de winter de kop op steekt. “Voor die periode zouden de kwetsbare mensen gevaccineerd kunnen worden, net als nu al jaren gebeurt met de griepprik.” Sowieso vindt hij de situatie in de ziekenhuizen verre van ideaal: “Het kan niet zo zijn dat door een virus de ziekenhuizen zo vol blijven liggen dat er voor mensen die voor andere zorg naar het ziekenhuis komen, geen plek is.”

Samenwerken is de oplossing
“Wat neemt u mee van deze ervaring?”, vraagt Janne vervolgens. “Voor corona leefden we ons leven op een bepaalde manier”, zegt Gommers. “Je kon bijvoorbeeld goedkoper met het vliegtuig naar Spanje dan met bus of trein. Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat we moeten samenwerken. Alleen op die manier kunnen we resultaat boeken bij zo’n grootschalig probleem. Dat geldt ook voor de klimaatproblematiek.”

Luisteren naar jongeren
Tot slot doet de corona-specialist een belangrijke oproep aan huidige en toekomstige studenten: “We zouden meer moeten luisteren naar jongeren, over onze manier van leven. Ik wil jullie vragen om zelf na te denken, zelf met oplossingen te komen. Niet te wachten op wat een OMT of de overheid bedenkt. Zij denken allemaal op een ouderwetse manier. Kom met ideeën en, minstens zo belangrijk, deel die ideeën met anderen, want zoals ik al eerder zei: alleen door samen te werken komen we met oplossingen.”

De International Week Health & Social Studies 2022 is vandaag begonnen en duurt tot vrijdag.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *