Uur later alcohol schenken leidt bij campuscafés tot frustratie

“Een leven lang verbonden met de HAN? Onderschat onze rol niet”

Dit voorjaar besloot het CvB van de HAN de schenktijd voor alcohol met een uur te verlaten, van 15 naar 16 uur. De teleurstelling en frustratie van studenten daarover leidde tot een petitie. Studenten Jesse en Valerie van Lokaal ’99 in Arnhem vertellen waarom, voorzitter CvB Rob Verhofstad reageert.

Het is een cruciaal uurtje, zeggen Jesse en Valerie. Ben je om 15 uur klaar met je les, dan ga je naar Lokaal ’99 en wil je een biertje en niet wachten tot 16 uur. ‘Nee’ verkopen leidt tot vertrekkende studenten en een halflege kroeg. Dat doet pijn, zeker als je bedenkt hoe het vroeger was. Valerie: “In 2019, ik kwam net kijken, was Lokaal ’99 mijn tweede huiskamer, de plek waar ik mijn klasgenoten leerde kennen, waar je een tosti at en een spelletje speelde. Het zat er stampvol. En ja, daar hoorde een frisje of biertje bij. Ik gun het eerstejaars zo dat ze een plek als Lokaal ’99 hebben om zich thuis en verbonden te voelen, zeker in deze tijd.”

Eenzijdig besluit
Valerie is voorzitter van de barcommissie, Jesse is voorzitter van Lokaal ’99. Het besluit over het verlaten van de schenktijden, vastgelegd in het huisreglement van de HAN, zagen ze destijds wel aankomen. Er zijn regelmatig gesprekken over gevoerd, al ging dat meer over de procedure dan over de inhoud. De MR maakte geen bezwaar tegen het gewijzigde reglement, waarna het werd vastgesteld door het CvB. Niet dat de MR het besluit had tegen kunnen houden, want er was geen sprake van instemmingsrecht. Jesse: “Het voelt als een eenzijdig besluit. We moeten ons er nu aan houden, maar onze petitie is bedoeld om in ieder geval over de inhoud met elkaar in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen die voor beide partijen bevredigend is. Op dit moment hebben 1148 personen de petitie ondertekend. We gaan de petitie aanbieden aan Karin Sanders, hoofd facilitaire zaken.”     

Grote speler
Sinds de wijziging van het huisreglement draait Lokaal ’99 verlies. Jesse: “Om je een beeld te geven: we hebben 3 weken in 2022 vergeleken met 3 weken in 2019. Dat scheelt 13.000 euro aan inkomsten. Klopt, we zijn een grote speler als het gaat om het schenken van alcohol. Het verlies betekent dat er minder geld is voor sociale activiteiten en feesten. Daardoor word je als kroeg minder interessant.”

“Een selectieve groep studenten grijpt naar alcohol als gevolg van te veel druk. Wij zeggen: pak de druk aan, niet de alcohol. Nu gaan studenten ergens anders drinken. Dan heb je er geen zicht meer op.”

Vergane glorie
Jesse en Valerie kijken gefrustreerd naar de gevolgen: “Het is vergane glorie. Een halflege kroeg, studenten die zelf hun biertjes bij de supermarkt halen en buiten op het gras of in park Presikhaaf gaan zitten drinken. We voelen ons superverantwoordelijk voor het drinkgedrag en de veiligheid van studenten, al ons barpersoneel heeft een IVA-cursus gevolgd (Instructie Verantwoord Alcohol schenken, red). Zien we het uit de hand lopen, dan spreken we mensen aan. Nu zijn we het overzicht kwijt.”

Begrip
De motivatie van de HAN om de schenktijd te verlaten kennen de twee vooral uit documenten. Jesse: “Een voordehand liggend argument: de HAN is een onderwijsinstelling, geen kroeg. Daarnaast wordt de uitslag van een onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat een selectieve groep studenten naar alcohol grijpt als gevolg van te veel druk. Wij zeggen: pak de druk aan, niet de alcohol. Nu gaan studenten ergens anders drinken. Zoals gezegd: dan heb je er geen zicht meer op.”
Toch hebben Valerie en Jesse ook begrip voor het standpunt van de HAN: Valerie: “Je wilt een hogeschool zijn die goed staat aangeschreven, met een hoge kwaliteit educatie. We snappen echt wel dat de HAN zegt dat het geen zuipfestijn moet worden. Maar het sociale welzijn is minstens zo belangrijk, het leven van een student, wie je bent als persoon. Het hoort er allemaal bij, je studeert, je wilt het gezellig hebben.” Jesse voegt toe: “Een pijler uit het Koersbeeld is: een leven lang verbonden zijn met de HAN. Onderschat daarbij onze rol niet, studenten zijn ook verbonden met ons.”


Voorzitter College van Bestuur Rob Verhofstad reageert:

“Het verbaasde me destijds enorm dat er al om 15 uur alcohol geschonken werd. Ik ken geen andere plek binnen het onderwijs waar dat zo is. We vonden het logisch de richtlijnen in het huisreglement aan te scherpen, vooral vanwege het belang van een gezonde levensstijl.    

Het is goed te verdedigen om pas na 16 uur alcohol te nuttigen, op daarvoor aangewezen plekken. Al ben ik zelf een bourgondiër, ik sta helemaal achter dat besluit. Je bent op een campus om te studeren. Zeker, daar horen een goede studententijd en sociale activiteiten bij. Een veel belangrijker vraagstuk vind ik studentenwelzijn, een van de grootste problemen van deze tijd. We hebben een dikke tweeënhalf jaar corona achter de rug. De tweedejaars van nu kennen de HAN alleen in coronatijd. Dat leidt tot allerlei problemen. De sociale cohesie en sociale activiteiten staan onder druk. Dat kunnen we niet allemaal afschrijven op 1 uur geen alcohol mogen drinken. Maar een plek als Lokaal ’99 hebben we ontzettend hard nodig. Kan dat alleen maar met alcohol erbij? Ik geloof dat niet.

Denk nu niet dat we de campuskroegen niet waarderen. Het tegendeel is waar, de waardering is enorm en het verantwoordelijkheidsgevoel van de kroegmedewerkers wordt gezien. Er is veel begrip voor het feit dat corona ingrijpt op het leven van studenten, maar ook op alle studenten die actief zijn en zich hardmaken voor de campuskroegen. Ze hebben het zwaar en lopen inkomsten mis.

Ik heb verschillende studenten gesproken over de vraag hoe we deze kwestie ten goede kunnen keren. Is het bijvoorbeeld denkbaar dat je tussen 15 en 16 uur mocktails serveert, of alcoholvrije bieren? Het antwoord daarop moet natuurlijk niet komen van een man van 50. Maar het is maar een idee, om zo het uur te overbruggen met iets bijzonders. Onze afdeling Inkoop kan daarbij helpen. Vraag je af hoe je slim en creatief kunt ondernemen en ook je sociale functie kunt behouden. Ik hoop echt dat die handschoen wordt opgepakt.”  

Naschrift: Inmiddels is de petitie aangeboden aan Karin Sanders, hoofd facilitaire zaken. Resultaat: er mag door Lokaal ’99 een plan aangeleverd worden om tot een compromis te komen.

Alle reacties (1)

Kevin

Als ze enig sinds intresse hadden getoond hadden ze gezien dat lokaal nu al een alcohol vrij happy hour heeft tussen 15-16...... Fijn als mensen onderzoek/intresse tonen voordat ze het al bekende voorstellen....

likes Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *