Blijvende gehoorschade door het stappen

Je kent het wel: zo’n vervelende piep of suis in je oren na het uitgaan. Verdwijnt wel weer, denk je. Maar niet bij iedereen. Bij tweedejaars HAN-student Hessel Brouwer (23) is er sprake van blijvende gehoorschade.

“Toen ik begon met mijn opleiding Social Work merkte ik tijdens het studeren in een stille ruimte een hoge piep in mijn oren die nooit meer is weggegaan. Ik ging af en toe naar clubs en concerten, waaronder naar Imagine Dragons. Een hele gave ervaring maar misschien is het hier te hard gegaan voor mijn gehoor. Hoewel ik denk dat ik gehoorschade opliep door een opeenstapeling van stapavonden.

Het klinkt voor mij alsof een rookalarm nieuwe batterijen nodig heeft. Of een toon die weleens gebruikt wordt om jongeren ergens weg te jagen. Als ik in gesprek ben, een film kijk of er is achtergrondgeluid, dan kan het overstemd worden. Ik heb er vooral last van op stille plekken. Ik ben er niet constant mee bezig maar zodra ik het opmerk, blijf ik het horen. De enige oplossing voor mij is afleiding.

De huisarts kon niet veel voor me doen, gehoorschade is vooralsnog onomkeerbaar. Het is nu nog op een niveau dat ik ermee kan leven. Om te voorkomen dat het erger wordt, gebruik ik oordoppen. Niet de allerduurste want ik raak die kleine dingen zo kwijt. Op festivals en tijdens het uitgaan zie ik helaas weinig mensen die hetzelfde doen. Soms worden dopjes verkocht op festivals maar dan zijn ze prijzig.

Het aantal decibels tijdens concerten en op festivals is vaak erg hoog. Ook luisteren jongeren zelf constant naar muziek en podcasts. Ik vrees dat over tien jaar veel jongeren van deze generatie gehoorschade hebben. Het is gewoon slim een setje van de drogist in je portemonnee te bewaren voor het geval dat. Ik wou dat iemand mij dat indertijd aangeraden had. Hopelijk behoedt mijn verhaal nu iemand anders.”

TIP
Op veel nieuwe smartphones kun je tijdens het muziek luisteren zien aan hoeveel decibel je bent blootgesteld. Ook zijn er apps als ‘Decibel X Pro’ om geluidsniveau opmeten. *Komt het aantal decibel boven de 110? Dan loop je direct gehoorschade op. Bij 100 dB is dit na 5 minuten en bij 95 dB na 10 minuten.

De drie meest voorkomende vormen van gehoorschade zijn gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Gehoorschade kan leiden tot concentratieproblemen, slaapproblemen, angst en depressie en invloed hebben op leerprestaties en sociale participatie. Uit Nederlands onderzoek onder jongeren van 12 tot 19 jaar blijkt dat 54% risico loopt op gehoorschade door bijvoorbeeld het gebruik van persoonlijke muziekspelers of blootstelling aan harde muziek tijdens uitgaan. De Gezondheidsraad adviseert een maximaal geluidsniveau van 100 dB(A) aan te houden, vooral bij frequente blootstelling.

(*bron: khn.nl/kennis/bescherm-je-gehoor en gezondheidsraad.nl)

Alle reacties (2)

Frank van Bon

Heel erg goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik heb ook last van een blijvende piep. Hopelijk beschermen hierdoor meer mensen hun gehoor bij festivals en andere momenten met hard geluid.

likes Reageer

Nina Engels

Super belangrijk om je oren te beschermen. Ik werk in een poppodium en op festivals. Ze zijn zeker nodig. Voor in de kroegen nog het meest. Zij hebben de muziek vaak veel te hard staan. Bescherm je oren!

likes Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *