Illustratie: Mohamed Hassan (Pixabay)

Anonieme kruisgrijpers, opdringerige collega’s en fluitende kerels

Grensoverschrijdend gedrag in allerlei gradaties

Grensoverschrijdend gedrag komt helaas overal voor, niet alleen bij The Voice of Holland of Ajax. Dus ja, óók HAN-studenten krijgen ermee te maken. SAM deed een oproep en een aantal moedige studenten besloot daarop hun verhaal te delen. Deel 3: een greep uit de vele reacties.

Veel studenten die reageerden op onze oproep twijfelden of hun verhaal wel ‘erg’ genoeg was, want “het had erger gekund”, “er zijn vrouwen die verkracht of misbruikt worden, dat is pas erg” of “het liep goed af, dus tja”.
Natuurlijk: er zijn gradaties en relativering is belangrijk. Maar dat neemt niet weg dat ook de ‘kleine’ overschrijdingen die ‘uiteindelijk goed afliepen’ niet kunnen zorgen voor ongemak, angst, schok of intimidatie. Hierbij een greep uit de ervaringen die studenten met ons deelden:

Anonieme kruisgrijper
“Ik was op een festival en stond lekker te dansen. Ineens werd ik vanuit het niets in mijn kruis gegrepen door een voorbijkomende jongen. Het ging zo snel, dat ik verstijfde en niet eens écht besefte wat er gebeurde. Hij was direct daarna verdwenen; ik heb zijn gezicht niet goed gezien. Ik bleef geschokt achter. Het duurde een paar minuten voordat ik mezelf herpakte en een vriendin vertelde wat er was gebeurd. We wisten allebei niet wat we ermee moesten. Ik wist niet wie hij was, zou hem niet eens kunnen herkennen, dus waar begin je dan? Uiteindelijk ben ik weer gaan dansen en probeerde het van me af te zetten. Toch heeft dat incident wel iets met me gedaan: de rest van de avond was ik van de kaart. En alle feesten daarna dacht ik er weer aan. Ik vond dat heel stom van mezelf: er zijn veel ergere dingen. Maar toch maakte het indruk. Daarbij begrijp ik niet waarom iemand zoiets doet. Wat bezielt je in hemelsnaam?” — Anne

“Als het winter is en het wordt eerder donker, pas dan maar op! Dan sleep ik je mijn tuin in en doe ik je!”

Dreigen met aanranding
“Op weg naar de bushalte, waar ik na mijn stage altijd de bus pakte, kwam ik langs een huis waar steevast een kerel in zijn voortuin zat te drinken. Al snel had hij door dat ik dagelijks voorbij kwam en begon dingen naar me te roepen. Van die dingen die vrouwen helaas gewend zijn, hoe triest dat ook klinkt. Je weet wel: naar je fluiten, dingen als “lekker ding” en “wat heb jij een goeie kont” roepen. Maar het werd steeds heftiger. Op een gegeven moment riep hij: “Als het winter is en het wordt eerder donker, pas dan maar op! Dan sleep ik je mijn tuin in en doe ik je!” Dat was echt de druppel. Ik ben vanaf dat moment een flink stuk gaan omlopen om maar niet langs hem te hoeven.” — Lauren

Knijpen in biceps
“Het verbaast je misschien, maar ik ben een jongen en heb óók grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Daar hoor je minder over, maar ik had er wel degelijk last van. Mijn vrouwelijke stagebegeleider vond mij wel leuk, zo maakte ze al vlug duidelijk, en kon het niet laten om de hele tijd opmerkingen over me te maken. Ik sport veel en zie er dus best getraind uit. Ze kneep vaak bij de koffieautomaat of tijdens een vergadering in mijn biceps, streek altijd met haar hand over mijn bovenarm als ze me aansprak en zat hardop tegen collega’s te praten over “hoe goed ik eruit zag” en dat ze maar “bofte met een stagiair als ik”. Ze heeft me ook een keer ’s avonds geappt of ik “weer lekker aan het zweten was in de sportschool”. Ik heb haar de volgende dag gezegd dat ik wilde dat ze ermee ophield, dat ik het onprofessioneel en bovendien nogal ongemakkelijk vond. Ze schrok enorm en hield gelukkig meteen op. Maar ze droeg de stagebegeleiding wel over, met als reden “dat ze het bij nader inzien te druk had.” — Mark

“Ik vond er geen bal aan en bovendien val ik op vrouwen. Het rare is dat hij zich daar heel erg mee bemoeide”

Opdringerige collega
“Ik had een bijbaan in een restaurant en daar werkte ook de zoon van de eigenaar. Hij stond bekend als flirt en veel meisjes vonden dat ook oprecht leuk. Prima. Ik vond er geen bal aan en bovendien val ik op vrouwen. Het rare is dat hij zich daar heel erg mee bemoeide. “Ik ga je wel bekeren”, “wacht maar tot ik met je aan de slag ga”, “ik snap dat je poesjes lekker vindt, vind ik ook, maar heb je wel eens een pik geproefd?”, ga zo maar door. Ik negeerde het of maakte een harde grap terug. Maar op een gegeven moment werd ik er doodmoe van. Toen ik dat serieus duidelijk maakte, deed hij plotseling heel kil en zei: “prima joh, geen probleem, je hebt geen last meer van me.” Maar ineens deed de baas, zijn vader, ook vreemd tegen me en werd mijn contract een paar weken later niet meer verlengd. Ik weet zeker dat hij daar achter zit. Zo triest.” — Sarah

Lees ook deel 1 en 2, waarin Eva vertelt over haar stagebegeleider die haar begon te stalken en Yada vertelt over een heel raar LinkedIn-gesprek .

Lees hier het interview dat SAM had met Tom Ammerlaan, één van de vertrouwenspersoon op de HAN; over hoe vaak er meldingen zijn van grensoverschrijdend gedrag, wat de protocollen zijn en hoe vertrouwenspersonen je kunnen helpen.

Heb je zelf te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag en wil je hier met iemand over praten? Je kan terecht bij Slachtofferhulp Nederland via 0900–0101 of bij het Centrum Seksueel Geweld via 0800–0188 en de chat.

Je kunt ook altijd bij ons terecht om je verhaal te delen. Wij springen uiteraard zeer zorgvuldig om met je privacy. Ons uitgangspunt is om bewustwording te creëren, bij te dragen aan het doorbreken van het probleem en het aansporen tot verandering.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *