Gino Luurssen

Campagnekoorts: Gino Luurssen, lijsttrekker van Forum in Arnhem

(oud-)HAN-studenten doen mee aan Gemeenteraadsverkiezingen (deel 3)

In dit derde en laatste deel van een drieluik op SAM over (oud-)HAN-studenten die zich verkiesbaar stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen, voelen we de lijsttrekker van Forum Arnhem Gino Luurssen aan de tand. Wat heeft hij zoal in petto voor de Arnhemmers?

Gino Luurssen is keurig in het pak komen opdagen voor het interview in het Nijmeegse I/O-gebouw — een vertrouwde plek voor de oud-student Lerarenopleiding Engels. Wachtend in de hal laat de lijsttrekker van Forum Arnhem zijn vingers bedachtzaam glijden over de toetsen van de piano die de ruimte siert. Het roept het beeld op van die andere, landelijke lijsttrekker en pianoman van Forum. Toch is dat te kort door de bocht. Gino is geen Thierry, hij heeft zo zijn eigen plannen voor stad en studenten.

Is het een kinderdroom die uitkomt: lijsttrekker zijn? 
“Een carrière in de politiek is voor mij geen doel op zichzelf. Nooit geweest ook. Wat mij vooral drijft, is plichtsbesef. Hoe kan het beter? Ik vind dat de gevestigde partijen ons land de verkeerde kant op sturen. Alleen, met die kritische constatering verleg je de koers geen millimeter. Zoals Gandhi zegt: Be the change you want to see in the world. Ik wil me actief inzetten voor verandering. Door een alternatief te bieden, in de juiste richting. Geïnspireerd door mensen als Pim Fortuyn en de Canadese liberaal-conservatief denker Jordan Peterson.”

Wat trok je vooral aan in Forum? 
“Forum is bij uitstek een liberaal-conservatieve partij. Vandaar dat de vrijheid van het individu ons dierbaar is. Tegelijkertijd koesteren we onze nationale geschiedenis, onze cultuur en tradities, van VOC tot Zwarte Piet.
Forum wil meer ruimte voor de burger en minder bemoeienis door de overheid. Ook daarom nemen we het op tegen het partijkartel. Dan doel ik op de middenpartijen. Onder aanvoering van Rutte dicteren zij nu al ruim tien jaar wat er in Nederland wel en niet gezegd mag worden. Neem de klimaatplannen of het coronabeleid. Daar mag je niet tegen zijn. Anders ben je een klimaatontkenner of wappie en word je buiten de discussie geplaatst.”

Waarom doen Arnhemse jongeren en studenten er goed aan om op Forum te stemmen?
“Een stem op Forum is een stem op de toekomst. De overheid wil tientallen miljarden over de balk slingeren, voor plannen die niet deugen. Daar zijn wij fel op tegen. Want het zijn juist de jongeren, in Arnhem en elders, die straks de rekening hiervoor gepresenteerd krijgen.
Ander voorbeeld, uit deze regio: we vinden dat de Arnhemse bestuurders de plank misslaan met de huidige fusiegolf tussen scholen en ook tussen gemeentes (Renkum en Westervoort, bijvoorbeeld). Forum zegt: klein is fijn. Kleinschaligheid betekent beter bestuurbaar. En het is ook menselijker, warmer: mensen voelen zich meer thuis in kleinere verbanden.”

“In principe vind ik dat je alles moet kunnen zeggen. Om de waarheid boven tafel te krijgen. Om de idealen van je partij na te streven. Of om de kussens eens stevig op te kloppen”

Wat zit er bij jullie in het vat voor de rest van de stad? Je mag één troef op tafel leggen.
“Meer inspraak, meer zeggenschap voor burgers, van gekozen burgermeester tot referenda. In een democratie hoort het volk het voor het zeggen te hebben. Daar ijveren wij voor. Ook om het geschonden vertrouwen in de politiek te herstellen.”

Sta je achter Forum-uitspraken als: “Er komen tribunalen!” (Van Houwelingen) of “Poetin is een prachtvent.” (Baudet)? Moet je werkelijk alles kunnen of willen zeggen?
“Naar mijn mening moet je in het publieke debat in principe alles kunnen zeggen. Om de waarheid boven tafel te krijgen. Om de idealen van je partij na te streven. Om de kussens eens stevig op te kloppen. Zolang het maar binnen de kaders van de wet is, natuurlijk.”

Nu al staat vast dat jullie straks in de oppositie belanden. Lig je daar wel eens wakker van? 
“Nee, geen seconde. Want ons doel is volksvertegenwoordiging. Dat kan evengoed in de oppositie. Ik denk dat het juist goed is als wij die rol op ons gaan nemen. Alleen al om de macht te controleren. Maar natuurlijk, als de kiezers ons zó sterk maken dat wij in de coalitie komen, dan lopen we daar niet voor weg. Op voorwaarde dat we, meebesturend, genoeg voor onze kiezers kunnen bereiken.”

Forumaanhangers tijdens een verkiezingsbijeenkomst

No party is perfect. Wat vind je minder overtuigend aan Forum in de Tweede Kamer?
“Landelijk hebben ze niet altijd een goede antenne voor wat er lokaal leeft. Die verbinding, die betrokkenheid, de benaderbaarheid van sommige Kamerleden ook, dat mag best een onsje meer. Bedenk wel dat wij een jonge partij zijn, zoiets heeft natuurlijk tijd nodig. Maar het moet wel beter. Als grootste ledenpartij van Nederland zijn we dat aan onze leden en kiezers verplicht.”

2026. De telefoon gaat. Het is Thierry, hij wil dat je naar Den Haag komt. Wat doe je?
“Laat ik eerst maar eens goed werk afleveren in Arnhem. Naar het oordeel van de kiezer, en ook mezelf. Daarvoor ga ik ontzettend mijn best doen. Voor mij is dat een erekwestie: als ik iets doe, dan verwacht ik van mezelf dat ik het goed doe. Lukt dat en Thierry wil me in Den Haag, dan zou ik het in elk geval serieus overwegen.”

Stap maar op de zeepkist: waarom moeten jongeren van hun stemrecht gebruikmaken?
“Geregeld hoor ik jongeren mismoedig zeggen: ‘Wat heeft het voor zin? Ze luisteren toch niet naar ons.’ Ik snap dat wel. Maar ga vooral toch stemmen! Doe jezelf niet te kort, onderschat je invloed niet. Die is groter dan je denkt. Die ene stem van jou kan het verschil maken. Misschien laat uitgerekend jij de balans naar de goede kant doorslaan. En wie weet breng je zo wel een ripple effect op gang.”

Gino Luurssen koos na diverse functies bij Defensie voor de HAN-lerarenopleiding Engels. In 2018 studeerde hij af, richtte hij de Studievereniging Lingua Franca op en werd hij studieadviseur bij de toenmalige HAN-faculteit Educatie. Verder was hij korte tijd bestuurslid van studentenvakbond AKKU. Momenteel geeft hij les op het mbo, aan het Graafschap College in Doetinchem.

Nieuwsgierig naar de plannen van Forum Arnhem? Lees hun verkiezingsprogramma 2022–2026

Dit is het slotstuk van een drieluik over (oud-)HAN-studenten die zich verkiesbaar stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lees ook deel 1, met Louisa Tumiwa van GroenLinks Nijmegen en deel 2, met Maaike Krom van de PvdA Nijmegen.

Alle reacties (2)

nico

"Vrijheid van het individu is dierbaar", zegt Gino. Gisteren in de gemeenteraad was daar niets meer van over.

likes Reageer

henk

kap nou eens met letterlijke nazi's een platform te geven

likes Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *