“Ik besteed gemiddeld vier uur per dag aan Insta, Snapchat, Pinterest en TikTok”

HAN-studenten over hun socialmediagebruik

Hoeveel tijd slurpt social media op? Welke influencers volg je, en zijn het aantal likes nog belangrijk? Deze HAN-studenten vertellen open en eerlijk over hun socialmediagebruik.

Even voorstellen (van links naar rechts):
Noa van den Bosch (19), derdejaars Pabo-student

Niels Mateman (19), derdejaars student Bouwkunde (alternatieve route)
Sarah Horstmanshoff (20), derdejaars student Leraar Geschiedenis

Welke social accounts heb je, en welke zijn favoriet?
Niels:
“Instagram, Snapchat en BeReal gebruik ik dagelijks. TikTok minder, LinkedIn alleen voor werk en stage en Facebook helemaal niet meer.”
Sarah:
“Snapchat, Instagram, TikTok, Pinterest en sinds kort BeReal. Twitter en Facebook is meer voor volwassenen en LinkedIn heb ik nu nog niet nodig. Favoriet is Snapchat – dat is al vijf jaar mijn dagboek. De privéverhalen zijn voor mij echt een uitlaatklep voor lief en leed. Gemiddeld volgen achttien vrienden mij daar die me hebben zien groeien als persoon. Ik vind Snapchat leuker dan Instagram omdat het persoonlijker is.”
Noa: “Instagram, Snapchat, TikTok, Facebook, Pinterest en Tinder. Instagram is favoriet.”

Welk platform mag wat jou betreft verdwijnen?
Sarah:
“Facebook. Toen ik twaalf was had ik een account, Instagram bestond nog niet. Ik heb het idee dat het gedateerd is en ik weet niet wat je er mee moet doen. Er is ook een overkill aan social media. Ik heb nul behoefte aan Facebook.”
Noa:
“Facebook inderdaad. Ik gebruik het alleen voor meldingen van verjaardagen. Er zitten teveel oude mensen op en te weinig leeftijdsgenoten.”
Niels: “Facebook en Twitter.”

Hoeveel tijd ben je er gemiddeld aan kwijt?
Noa:
“Niet zo veel, ik denk twee uur per dag. Ik heb van anderen eens gehoord dat ze ieder vrij moment zitten te scrollen en het oploopt tot zes uur per dag.”
Sarah: “Veel. [kijkt even naar haar schermtijd] Zo’n vier uur per dag. Ja, daar schrik ik wel van. Op Snapchat heb je op een gegeven moment alles gezien, maar op TikTok scroll je in het oneindige. Ben je zo een nutteloos uur verder. Als ik ergens alleen moet wachten, pak ik automatisch mijn telefoon erbij.”
Niels: “Ik ook, teveel. Even kijken. Zo’n twee à drie uur per dag. Met YouTube erbij vier à vijf uur. Ik scroll de hele dag door, voor school, tijdens school, na school, in het ov. Het is constant vermaak op de achtergrond.”

Scherm je jouw accounts af?
Sarah:
“Nee. Ik wilde TikTok-famous worden met dansjes maar dat is niet gelukt, haha. Zodra ik stageloop op een middelbare school zet ik alles wel dicht.”
Noa: “Ja, ik wil mijn privéleven en dat als toekomstige juf gescheiden houden. Ik wil ook zelf het overzicht bewaren van wie mij volgt, geen vage types of onbekende oudere mannen.”
Niels: “Ja, ik scherm al mijn accounts af. Ik accepteer mensen die ik ken of een keer heb gesproken, anders zie ik het nut er niet van in.”

Deel je veel?
Noa:
“Ik post alleen iets als het echt een hele leuke foto is of ik iets bijzonders meemaak. Wel deel ik geregeld iets in mijn verhaal, een etentje of terras- en vakantiefoto’s bijvoorbeeld.”
Sarah:
“Ik scroll meer. Soms post ik drie maanden niks en dan tijdens een vakantie, weekendje weg of festival weer wel. Heel cliché: alleen als ik iets leuks doe en er goed opsta. Op Snapchat deel ik gerust een foto in pyjama, wat ik op Instagram nooit zou doen. Snapchat is veel persoonlijker.”
Niels: “Snapchat gebruik ik alleen voor gesprekken met vrienden, ik deel nooit iets in mijn verhaal. Op Instagram deel ik alleen bijzonderheden: vakanties, de introweek of een studiereis bijvoorbeeld. Ik vind het wel leuk om andermans posts en verhalen te zien.”


Welke influencers volg je?
Niels:
“Te veel om op te noemen. Max Verstappen, Joel Beukers, Post Malone, Martin Garrix en Jesse Hoefnagels bijvoorbeeld. Mensen met bijzondere levens.”
Sarah: “Ik volg Kylie en Kendall Jenner al een tijd en ben momenteel helemaal into Monica Geuze. Niet per se voor wie zij is als persoon maar voor hoe haar leven eruitziet. Ze heeft een succesvol bedrijf, een dochter en een mooi huis in Amsterdam en ze reist veel. Ik word daar wel jaloers van. Ik vergeet soms dat er een heel team achter zit om die feed zo mooi te maken. Ook al is het misschien onrealistisch, toch denk ik: over een paar jaar is het mijn beurt om zo te leven.”
Noa: “Geen. Ik hou er niet van als mensen zichzelf te graag willen laten zien. Het lijkt allemaal zo perfect en fantastisch maar achter de schermen is het een ander verhaal. Chantal Janzen volg ik wel, ik vind haar grappig. En veel rock- en metalbands en artiesten.”

Hoe belangrijk zijn het aantal volgers en likes voor je?
Niels:
“Helemaal niet. Ik reageer zelf ook niet zo vaak, behalve als ik in een post voorkom. Vaak is zo’n reactie toch ook vrij inhoudsloos, ‘was leuk’ of een hartje.”
Sarah:
“Niet. Ik heb op Instagram uitgezet dat je het aantal likes kunt zien, uit principe. Toen ik vijftien was, vond ik het belangrijk hoeveel volgers ik had maar daar groei je uit.”
Noa:
“Of een post drie of dertig likes krijgt dat maakt me niks uit. Ik vind het wel een teleurstelling als mensen, van wie ik hoop dat ze reageren, dat niet doen.”

Wat vind je het leukste van social media?
Niels:
“De humor. Op TikTok even drie geinige filmpjes kijken en hop, je telefoon terug in je rugzak stoppen. En posts van vrienden; zien waar ze mee bezig zijn.”
Sarah: “Op Snapchat het contact onderhouden met mensen die je weinig ziet en op Instagram het doorsturen van grappige filmpjes.”
Noa: “Memes en idiote filmpjes. Het is eigenlijk slechts tijdsdoding. Alhoewel, ik heb muziekvrienden gemaakt van over de hele wereld. Je kunt ook artiesten gewoon benaderen, heel tof.”
 
En wat vind je een minder leuke kant?
Noa:
“De hoeveelheid reclame en filmpjes die je niet interesseren en je toch tot je krijgt.”
Niels: “Dat je door te scrollen op TikTok zo drie uur verder bent. En mensen die social media te serieus nemen. Het zijn meestal dezelfde mensen die -niet per se hele interessante- posts delen. En haat en kritiek onder posts in het algemeen. Zo onnodig.”
Sarah: “Het onrealistische beeld dat constant gecreëerd wordt. Het is leuk om naar ‘perfectie’ te kijken maar je wordt er ook moe van. BeReal is een leuke tegenhanger van Instagram. Je krijgt dagelijks een melding en moet binnen twee minuten een foto van jezelf en je omgeving maken. Doe je dat niet, dan krijg je ook geen content van anderen te zien.”

Hoe ziet de toekomst van social media eruit, denk je?
Sarah:
“Alle apps zullen beter, sneller en mooier worden. Ik verwacht dat TikTok en BeReal groter worden, Snapchat over een paar jaar voorbij is (wat ik heel jammer zou vinden) en Facebook doodbloedt. Over Instagram heb ik geen idee. Er is wel steeds meer behoefte aan ‘echte’ beelden.”
Niels: “Meer reclame, meer marketing. Snapchat en Instagram zullen meer door het grotere publiek gebruikt worden, niet alleen door jongeren. Iedereen is er dagelijks mee bezig, ik denk dat het een nog groter onderdeel van ons leven gaat worden.”
Noa: “Ik denk het ook: meer kanalen, mogelijkheden en influencers. Het zal meer gaan draaien om verkoop van producten en diensten. TikTok zal groeien en Snapchat denk ik niet. Ik vind het wel veel, dus ik hoop niet dat er nog meer kanalen bij komen. We kunnen wel een beetje social media-detox gebruiken met z’n allen. Je scrolt en ziet zoveel, dat je het helemaal niet meer registreert. Je kunt het niet navertellen, zeg maar. Het zou leuk zijn dat mensen in een wachtruimte of de trein, in plaats van gehypnotiseerd naar hun telefoon te staren, weer eens een gesprekje zouden voeren.”

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *