“Ik heb een lippenstift-, oogschaduw- en nagellakvoorraad ter waarde van tweeduizend euro”

HAN-studenten over beauty en make-up

Smeer je alleen een beetje dagcrème of ga je elke ochtend all in met opmaken? Hoelang sta jij ’s morgens voor de spiegel en welk gevoel geeft make-up jou? Deze HAN-studenten vertellen openhartig over hun beautyroutines.

HAN-studenten Noa (linksboven), Jessica (linksonder) en Melissa (rechts)

Even voorstellen…
Noa (19), tweedejaars student International Social Work
Jessica (26), derdejaars student Pabo ALO
Melissa (25), eerstejaars student Social Work

Hoeveel tijd ben je ’s ochtends kwijt met je klaarmaken voor de dag?
Noa:
“Ik woon op anderhalf uur reizen van school en maak er elke ochtend een wedstrijd van om op tijd te komen. Ik heb 25 minuten nodig. Mijn outfit leg ik de avond ervoor klaar, make-up doe ik in tien minuten en ik ontbijt in de trein.”
Jessica: “Een uur. Mijn make-up doe ik in vijf à tien minuten.”
Melissa: “Met opmaken ben ik een half uur bezig.”

Wat is jouw make-up ochtendroutine?
Noa:
“In tien minuten doe ik heel snel, heel veel. Eerst smeer ik dagcrème of zonnebrand SPF50 op. Als ik een lange dag voor de boeg heb, gebruik ik primer. Vervolgens concealer waar het nodig is en dan poeder, blush, bronzer en highlighter. Wenkbrauwen kleur ik bij met een speciale pen. Ik krul mijn wimpers, doe mascara op en met lippenbalsem of gloss ben ik klaar. Mijn haren hoef ik alleen te borstelen. Voor het uitgaan heb ik dezelfde routine, alleen gebruik ik ook eyeliner, oogschaduw en lippenstift.”
Jessica:
“Na het douchen doe ik concealer en oogfoundation op. Dan blijft mijn oogschaduw beter zitten wanneer ik sport, ik doe namelijk een sportopleiding. Verder gebruik ik oogpotlood en mascara, en als ik voor de klas sta, doe ik lippenstift op.”
Melissa:
“Ik was mijn gezicht met face wash en smeer vervolgens twee serums op. Een tegen pigmentvlekken en de ander tegen onzuiverheden. Vervolgens smeer ik SPF30 op en daarna nog een primer als basis voor mijn make-up. Dan maak ik me op met concealer, poeder, blush, wenkbrauwpotlood en soms mascara en oogschaduw. Als ik uitga, ben ik gerust een uur bezig.”

Welke beautymerken gebruik je?
Melissa:
“The Ordinary, Drunk Elephant, Maybelline, MAC en voor mijn haar gebruik ik de hele lijn van Afro Love.”
Jessica: “Catrice, MAC en Maybelline.”
Noa: “Essence, Catrice, CeraVe en het Kruidvat huismerk. Maybelline alleen als het in de aanbieding is.”
 
Hoeveel geld geef je hier maandelijks aan uit?
Noa:
“Vijf a tien euro. Al mijn make-up producten kosten minder dan tien euro en ik doe er lang mee.”
Melissa: “Vijftig euro per maand, denk ik. Mijn shampoo kost al twintig euro. Daarnaast besteed ik zo’n vijftig euro per maand aan een BIAB-nagelbehandeling in een salon en ga ik één keer in de drie maanden naar de kapper waar ik tachtig euro betaal. Ik werk hard en beloon mezelf met dit soort dingen.”
Jessica: “Ik doe er ook lang mee, ik gok zo’n 75 euro per jaar. Ik heb wel een flinke voorraad. Even tellen.. ik heb 50 oogschaduwpaletten, 68 nagellakjes en 75 lippenstiften. Mijn lippenstiftvoorraad alleen al heeft een waarde van ongeveer achthonderd euro. Alles bij elkaar komt het op tweeduizend euro. Ik ben afgestudeerd als musicalperformer en werk als zangeres in een coverband. Ik heb daarom graag veel keuze. Op het podium mag de make-up extremer.”

Ga je wel eens de deur uit zonder make-up op?
Jessica:
“Ja hoor. Als ik me verslapen heb of alleen even naar de supermarkt ga. Naar school en stage draag ik wel altijd make-up. Dan voel ik me toch meer op mijn gemak en vind ik mezelf mooier.”
Noa:
“Nee. Niet omdat ik mezelf lelijk vind zonder, maar omdat tutten voor mij therapeutisch werkt. Ik vind het leuk om te doen en ik zit er beter door in mijn vel. Ik heb een bleke huid dus wanneer ik geen bronzer draag, vragen mensen weleens: gaat het wel goed? Ben je ziek?”
Melissa: “Dat gebeurt mij ook weleens. Ik kom oorspronkelijk uit Aruba en woon sinds tien maanden in Nederland. Sinds ik hier woon, voel ik me vrijer om zonder make-up naar de supermarkt te gaan. Naar school zal ik me ook altijd opmaken. Ik voel me er toch mooier en zelfverzekerder door. Mijn vriend vind me mooier zonder make-up maar ik niet.”

Op welke leeftijd begon je met make-up?
Melissa:
“Mijn moeder waarschuwde mij: van make-up krijg je een oude huid! Pas op mijn zestiende droeg ik mascara. Door vriendinnen en sociale media leerde ik meer over onder andere concealer.”
Noa: “Met elf jaar droeg ik voor het eerst mascara, meer mocht niet van mijn moeder. Het is uitgegroeid tot de routine die ik nu heb.”
Jessica: “Ik sta sinds mijn tiende op het podium, sindsdien maak ik me op. Op mijn veertiende werd mijn toilettas voller met blush, lipgloss en dergelijke.”

Kijk en volg je make-up tutorials?
Jessica:
“Misschien één keer per week, heel cliché; naar NikkieTutorials.”
Noa: “Dagelijks. Geweldig om te zien hoe creatief visagisten zijn en hoe ze zichzelf of een ander transformeren. Ik laat me onder andere inspireren door Makeupbytammi, NikkieTutorials, Eloise Dutton en Lindsey Rowley.”
Melissa: “Ik zit de hele dag op mijn telefoon en bekijk veel tutorials op TikTok en Instagram. Ik vind het werk van de Arubaanse Heidy Santiago mooi.”

Wat is een absolute no go voor jou als het over make-up gaat?
Jessica:
“Iedereen moet lekker dragen wat goed voelt. Voor mezelf trek ik de grens bij nepnagels, nepwimpers en botox. Ik zie ook minder mooie dingen aan mezelf maar het hoort bij mij. Het is goed om jezelf in alle opzichten te omarmen, vind ik.”
Noa:
“Tof om te zien dat mensen creatief zijn en out of the box denken, zelf durf ik dat niet. Een make-upflater bij mezelf is de verkeerde kleur foundation, wat je direct ziet in je nek, of te dikke donkere wenkbrauwen. Opmaken vergt enige techniek. Het is een kwestie van oefenen.”
Melissa: “Make-up direct aanbrengen op de huid vind ik een misser. Je moet eerst je huid goed schoonmaken en beschermen. En áltijd je make-up verwijderen voor het slapen gaan.”

Welke look vind je het mooiste?
Noa:
“Naar school en werk naturel, voor uitgaan lekker kleurrijk met groen of blauw. De looks van Zendaya vind ik mooi.”
Jessica: “Zendaya vind ik ook een prachtige verschijning. En Davina Michelle staat altijd mooi op het podium.”
Melissa: “Naturel met nude kleuren en een beetje bruin en oranje. Voor mij geen opvallend rode lippenstift. Rihanna heeft een eigen beautylijn met foundation in álle tinten. Dat vind ik mooie make-up.”
Noa: “Ik verbaas me er soms over dat bepaalde merken maar weinig keuze aanbieden in huidskleur. Sommige merken hebben alleen een paar lichte kleuren, belachelijk vind ik dat. Niet meer van deze tijd.”

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *