Q&A: Hoe (on)gezond leef jij het studentenleven?

“Hoe drukker mijn studie en sociale leven, hoe ongezonder ik eet”

De feestmaand staat voor de deur en daarmee een overdaad aan snoep, lekker eten en drank. Om in het nieuwe jaar met goede voornemens als Dry January de boel ‘recht te trekken’. SAM is nieuwsgierig: hoe gezond leef jij het studentenleven? Drie HAN-studenten vertellen openhartig over sport, voeding, slaap en alcohol.

Even voorstellen (van links naar rechts)…

Tiffany Celestina (19) is eerstejaars International Social Work. Ze komt uit Curaçao en woont sinds drie maanden op kamers in Arnhem. Ze is single, heeft (nog) geen bijbaan en is momenteel op zoek naar een leuke stageplek in de zorg.

Annick van Manen (22) is vierdejaars Logopedie. Ze woont bij haar ouders in Veenendaal, is single en op dit moment druk met het schrijven van haar scriptie. Deze gaat over het verbeteren van de positie van NAH-T (niet aangeboren hersenletsel trainingshuis) in het zorglandschap.

Mees Wolterbeek (24) is derdejaars Learning & Development in Organisations. Hij woont in een studiocomplex van SSHN, heeft een relatie en zit in het bestuur van SV Blended. Hij loopt fulltime stage bij de Rabobank.

Rook je?
Tiffany:
“Nee. Het stinkt, het is duur en ongelooflijk slecht voor je. Dus waarom beginnen? Om ergens bij te horen? Iedereen moet het zelf weten maar ik vind het een grote afknapper.”
Annick: “Ik ook absoluut niet. Mijn opa is verstokte roker, zijn huis ruikt naar een bruin café. Vreselijk. Met astmaproblemen in de familie is het ook niet handig. Ik heb het nooit geprobeerd en zal ook nooit in de verleiding komen.”
Mees:
“Ik rookte af en toe tijdens het uitgaan maar heb nu minder tijd om te feesten waardoor er minder verleiding is. Ik vind het goed dat de overheid initiatieven inzet om het te ontmoedigen.”

Sport je?
Tiffany:
“Het leven in Nederland is op zich zelf al een work out, haha. Ik moet standaard rennen voor de bus en de trein. Binnenkort koop ik een fiets. Verder ga ik twee keer per week naar de sportschool.”
Mees: “Ik fitness ook twee keer per week. Ik moet vaak overwerken en dan lonkt Netflix toch meer.”
Annick:
“Ik wandel en doe ook aan fitness. Soms drie, soms zes dagen per week.”

Slaap je goed?
Tiffany:
“Het kan beter. Gisternacht werkte ik tot 01.30 uur aan een presentatie en moest ik om 06.00 uur weer opstaan.”
Mees: “Zeker. Ik ga rond twaalf uur naar bed en sta om acht uur op. Voor mij het ideale ritme.”
Annick: “Wisselend. Door mijn scriptie ben ik druk in mijn hoofd en slaap ik minder goed.”

Op een schaal van 1-10, hoe gezond vind jij jouw voedingspatroon?
Annick:
“Een 6,5. Ik heb weken dat Thuisbezorgd mijn grootste vriend is, maar ook weken dat ik heel vezelrijk en gezond eet. Hoe drukker mijn studie en sociale leven is, hoe ongezonder ik eet.”
Tiffany: “Een 6,9. Ik had voorheen een moeilijke relatie met eten. Ik at te weinig en onregelmatig. Nu probeer ik drie keer per dag gezond te eten.”
Mees: “Een 8. Voor mij betekent gezond eten niet teveel ongezonde vetten, suikers en dierlijke producten. Een gevarieerd dieet rijk aan voedingsstoffen. Mijn ontbijt en lunch zijn altijd gezond.”

Kook je elke dag?
Mees:
“Ik ‘meal prep’. Zondag of maandag maak ik lunch in bakjes voor de hele week. Meestal een couscoussalade. In de avond kook ik of eet ik restjes. Een pizza op zijn tijd, verder bestel ik nooit eten. Dat vind ik te duur voor wat het oplevert.”
Annick:
“Om mijn ouders te ontlasten, zo’n twee keer per week. Vaak is dit pasta met pesto of bolognesesaus, of een AVG (aardappel, vlees, groente) maaltijd.”
Tiffany:
“Ik kook drie dagen in de week en eet daar de hele week van. Meestal gerechten met rijst of pasta. Alles wat ik thuis eet is gezonder en goedkoper dan wat ik buiten de deur eet.”

Hoeveel groente en fruit eet je?
Annick:
“Ik hou van fruit; twee stuks per dag. ’s Middags probeer ik al wat snoepwortels, cherrytomaten en komkommer weg te werken.”
Mees: “Veel groente, weinig fruit.”
Tiffany: “Op Curaçao is lokaal fruit goedkoop en erg lekker. In mijn achtertuin stonden mango-, bananen-, cashew-, granaatappel- en kersenbomen. Ik vind bijvoorbeeld mango en watermeloen hier erg duur voor wat je krijgt. Ik moet het nog wat beter uitzoeken. Groente eet ik wel bij elke maaltijd.”
 
Wat zijn guilty pleasures als het om eten gaat?
Annick:
“Alles met suiker. Een reep chocola is zo op. Ik hou van taart, koekjes en cake. En na zoet wil ik meestal zout. Chips of kaas.”
Mees:
“Vet eten. Pizza, friet, kebab. En als ik een tijd geen suiker heb gehad dan M&M’s, chocola en Knoppers.”
Tiffany: “Cheeseburger en kipnuggets van McDonald’s of iets van Taco Bell. En donuts, appeltaart en kaasstengels. Ik haal het in huis zodat ik buiten de deur minder geld uitgeef.”

Eet je veel fast food?
Tiffany:
“Eén keer per week of twee weken. Als ik met vrienden eet, komen we meestal bij fast food plekken uit omdat het goedkoop en lekker is.”
Annick: “Ik hou niet van friet vanwege de melige smaak en dit zit standaard bij fast food menu’s. Ik eet het niet wekelijks maar lust zeker een goede hamburger, pizza, döner of kapsalon.”
Mees: “Nauwelijks. Eén keer in de zoveel maanden. Met vrienden eet ik meestal ook ongezonder dan wanneer ik alleen ben.”

Wat drink je voornamelijk?
Annick:
“Water en thee. Ik kom zeker aan twee liter per dag. Thuis drinken we ’s avonds cola zonder cafeïne en suiker.”
Tiffany: “Ik heb een cola-verslaving, ik drink elke dag een blikje. Niet goed natuurlijk, ik probeer te minderen. Verder drink ik water en thee.”
Mees: “Filterkoffie, thee, water, chocomel en fruitsap. Ik drink gemiddeld zes koppen koffie per dag, van latte tot espresso. Ik ben gediplomeerd barista en heb een tijd op De Koffieschool in Utrecht gewerkt. Het is een passie.”

Hoeveel alcohol drink je?
Mees:
“Twee glazen per week, met uitschieters. Tijdens een stapavond drink ik vier tot acht wijntjes of biertjes. Ik vind dat wel normaal tijdens het uitgaan.”
Tiffany: “Ik drink alleen tijdens het uitgaan, één keer per maand. Wat ik drink ligt aan het feestje, de prijzen en het gezelschap. Met vrienden van Sint Maarten drink ik sterke drank; whisky, tequila en wodka. Verder meestal bier en nooit veel: twee glazen ongeveer.”
Annick: “Ik ben één keer dronken geweest en moest toen overgeven. Dat was eens en nooit meer. Sindsdien drink ik één à twee glazen per maand. Ik hou er niet van om de controle te verliezen en ik voel me kwetsbaar en onveilig als ik veel gedronken heb. Mijn ouders zijn ook geen drinkers, ik denk dat ik dat van huis uit heb meegekregen.”

Geloof je in Nieuwjaarsvoornemens?
Mees:
“Nee. Als ik een goed voornemen heb, begin ik gelijk. Meer sporten bereik ik door het in te plannen, met tijd, locatie en de oefeningen.”
Tiffany: “Ik ook niet. Na twee weken blijk je gewoon dezelfde persoon. En waarom wachten als je iets wilt verbeteren? Wat mij persoonlijk helpt is mediteren bij volle maan, met wierook en reggae op de achtergrond. Dan denk ik na over mijn leven en wat ik wil veranderen.”
Annick:
“Meestal werkt zo’n voornemen inderdaad alleen de eerste veertien dagen. Zelf doe ik daar ook aan mee. Ik denk dat het toch goed is om jezelf doelen te stellen. In mijn vakgebied leer ik dat herhaling de sleutel tot succes is.”

Alle reacties (0)