Sveva, Sam en Jurian over hun eerste jaar als student (deel 3)

Over hun studie, studentenleven en verwachtingen

SAM volgde dit studiejaar drie eerstejaars: hoe verliep hun debuut op de HAN? Kozen ze de juiste studie? Gingen ze op kamers en hoe bevalt het studentenleven? Dit is deel 3 (van 3).

Sveva Gambasin (privéfoto)

Sveva Gambasin (20) begint na de zomer aan het tweede jaar van de opleiding Communication aan de HAN in Arnhem. Ze komt uit een klein dorpje bij Venetië, Italië en woont nu op kamers in Arnhem met twee andere studenten.

STUDIEKEUZE
“Ik heb een mooi jaar achter de rug. Mijn propedeuse is binnen en ik weet nu waar mijn kwaliteiten liggen. Vooral PR en content maken vind ik leuk. De schakel zijn tussen publiek en bedrijf. In het creëren van content kan ik mijn creativiteit kwijt. Er komt ook psychologie bij kijken om doelgroepen goed aan te voelen. Vergeleken met vrienden in Italië die naar traditionele universiteiten gaan, heb ik meer vrije tijd. Het onderwijssysteem van de HAN, wat praktisch en beroepsgericht is, past beter bij mij. Een vak dat me minder ligt, is onderzoek. Werken met cijfers is niet mijn sterkste kant. Maar ik heb alles gehaald dus dat ga ik deze zomer vieren. Ik ga met het HAN Formula Student Team (HFS) naar Tsjechië. Daar is een race met een auto die gebouwd is door HAN-studenten. Ik verzorg die week samen met nog een student de social media. Daarna ga ik een paar weken naar Italië.”

OP KAMERS
“Ik heb het naar mijn zin in mijn studentenhuis. Mijn ouders moesten erg wennen dat hun oudste dochter uitvloog. Ze zijn één keer naar Nederland gekomen. Toen ze zagen hoe gelukkig ik was, was het goed. Ik woon samen met mijn beste vriend, dichtbij school én het centrum van Arnhem. Mijn huurcontract loopt nog een jaar. Ik ben van plan om in het derde studiejaar naar het buitenland te gaan. Ik hoorde dat stages in Australië erg goed zijn. Of misschien een plek waar ik in de toekomst minder snel terecht zal komen, Zuid-Korea of Zuid-Afrika bijvoorbeeld.”

STUDENTENLEVEN
“Naast dat ik onderdeel uitmaak van het HFS team, werk ik drie dagen per week in de bediening van een restaurant. De meeste tijd ben ik verder met vrienden. Meestal bij elkaar thuis. Met een kampvuurtje in de tuin of we gaan stappen in Aspen Valley. Ik ben vanwege blessures gestopt met circus maar ik ga wel zes keer per week naar de sportschool. Dit helpt me niet alleen fysiek maar ook mentaal. Ik kan soms teveel over dingen inzitten.”

VERWACHTINGEN
“Ik kijk ernaar uit volgend studiejaar aan de slag te gaan met wat ik dit jaar leerde. De praktijk in. Ik probeer mijn enthousiasme in te houden om niet teleurgesteld te worden, maar een stageplek bij Red Bull zou fantastisch zijn. Ik vind het gaaf dat dit merk zich bezighoudt met extreme sporten en evenementen. Een stageplek bemachtigen zal een uitdaging zijn.

Nederland was niet mijn eerste keuze maar het heeft zo moeten zijn. Ik denk niet dat ik ooit nog in Italië ga wonen voor langere tijd. Er zijn minder mogelijkheden in mijn vakgebied en ik vind de mentaliteit hier progressiever. Na mijn opleiding hoop ik een baan te krijgen waarmee ik veel kan reizen. Ik wil meer van de wereld zien.”

Sam Janssen (privéfoto)

Sam Janssen (21) stopte dit jaar met Psychomotorische Therapie (PMT) en start na de zomervakantie met de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) aan de HAN in Arnhem.

STUDIEKEUZE
“Ik sta 100% achter mijn keuze. PMT was het niet voor mij. Jammer dat ik dat niet op voorhand besefte maar het zij zo. Ik heb na die vier maanden met veel mensen gepraat en ALO lijkt de beste studie voor mij. Een leuke sportieve opleiding. Eerder instromen was niet mogelijk dus begin ik eind augustus. Het afgelopen half jaar benutte ik door veel te werken. Als gymleraar op een basisschool en bartender in een bistro in Roermond. Ik heb kunnen sparen voor de huur van mijn kamer en nieuwe studie. Mijn voornemen beter te worden in golf is ook gelukt. Ik heb geïnvesteerd in nieuw materiaal en train vijf dagen in de week. Vorig jaar werd ik twintigste op de clubkampioenschappen in Roermond. Nu werd ik derde.”

OP KAMERS
“Ik heb mijn kamer in de tussentijd onderverhuurd aan een vriend tot eind deze maand. Dat mocht van de huisbaas. Het was wel lekker om weer een aantal maanden bij mijn ouders te wonen. Het zal wennen zijn om alles weer zelf te moeten doen. De was, koken, afwassen, poetsen. Ik hou van schoon dus ik ga het wel bijhouden.”

STUDENTENLEVEN
“Het werkende leven was absoluut anders. Je past je leven erop aan want je wilt fris op je werk verschijnen. In plaats van stapavondjes ben ik vaker uit eten gegaan. Wanneer je meer verdient, geef je het ook uit. Aan etentjes, kleding, vakantie en sportmateriaal. Tenminste ik wel.”

VERWACHTINGEN
“Komend weekend ga ik samen met mijn oom, neven en vrienden naar Oostenrijk voor de Grand Prix. Na deze trip ben ik nog een maand vrij, en dan is het zover. Ik heb er veel zin in: het studeren, op kamers wonen en het studentenleven weer in duiken. Ik pak ook mijn bijbaan bij Bar Company weer op. Hopelijk blijven coronamaatregelen uit want dat was de afgelopen jaren echt een domper. Ik ben me al mentaal aan het voorbereiden op de introductieweek, haha. Leuk om met nieuwe klasgenoten op kamp opgescheept te zitten en activiteiten te ondernemen. Een fantastisch begin van een nieuw studiejaar.”

Jurian van Giessen (privéfoto)

Jurian van Giessen (18) doet de opleiding Bouwkunde aan de HAN in Arnhem. Hij woont bij zijn ouders en is van plan in Ochten, een dorp aan de Waal, te blijven.
 

STUDIEKEUZE
“Ik vind Bouwkunde nog steeds een leuke studie. Mijn propedeuse heb ik helaas net niet gehaald. Voor het onderdeel Bouwtechniek moesten we werken aan een herbestemming van de Sint Nicolaaskerk in Arnhem. Mijn groepje viel uiteen waardoor het niet goed ging. Ik verwacht dat we dit vak met een paar aanpassingen alsnog halen. Verder is het prima gegaan. Wiskunde gaat me goed af, mechanica wat minder. Ik vind wel dat je véél projecten moet uitvoeren. Van ouderejaars hoor ik dat stageperiodes leuker zijn. Ik heb er zin in. Voor de eerste stage ben ik in gesprek met een aannemersbedrijf gespecialiseerd in woningbouw.”

OP KAMERS
“Ik heb het nog steeds prima bij mijn ouders thuis en vind het fijn in het dorp. Met hechte vrienden in de buurt, de voetbal- en buurtvereniging en twee bijbanen in mijn straat. Je hebt hier alle ruimte en woningen en appartementen zijn betaalbaarder dan in de stad. Ik heb niet de wens hier ooit weg te gaan.”

STUDENTENLEVEN
“Vergeleken met vrienden ga ik niet veel uit. Soms gaan we in Nijmegen naar Bascafé, Fuik, Drie Gezusters of Bar2, of in Arnhem naar Bloopers en Aspen Valley. Ik sport bij een voetbalvereniging en ik dart. Ik heb een bijbaan als allrounder bij een boomkwekerij en als afwas- en keukenhulp in een hotel. Het verdient aardig en ik werk met leuke mensen.”

VERWACHTINGEN
“Ik denk dat ik veel ga leren de komende stageperiodes. Ik vind het fijn om te leren door te doen. Daarna hoop ik te weten welke richting ik op ga. De specialisaties constructie en herbestemming zullen het in ieder geval niet worden. Ik ga het zien. Ik ga gewoon door op dezelfde voet.”

Voorafgaande interviews teruglezen?
Voor deel 1 (aan het begin van het studiejaar) klik hier.
Voor deel 2 (halverwege het studiejaar) klik hier.

Alle reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *