Zeeuwse zorgmedewerkers naar Nijmegen voor master Physician Assistant

Gevolg van verhuizing marinierskazerne die niet doorging

Begin 2020 besloot het kabinet dat de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet doorging. Gevolg: een financiële injectie voor deze stad en de provincie Zeeland. Daarom volgen 20 Zeeuwse zorgmedewerkers de komende drie jaar de master Physician Assistant bij de HAN.

Een keer per twee weken rijden zeven zorgmedewerkers helemaal vanuit Zeeland naar Nijmegen, voor de duale master Physician Assistant. Waarom ze voor deze tweeënhalfjarige opleiding helemaal naar het oosten des lands rijden, vergt enige uitleg: enkele jaren geleden besloot het kabinet dat de marinierskazerne in Doorn niet meer aan zijn functie-eisen voldeed. Ook was daar geen ruimte voor eventuele uitbreiding. Waar dan wel? In Vlissingen. Grond werd onteigend, bouwplannen gemaakt, investeringen gedaan. Totdat uit onverwachte hoek protest klonk: de mariniers die met hun gezinnen in Doorn en omgeving woonden, hadden geen trek in een verhuizing naar het ‘verre Zeeland’. Een leegloop dreigde. Om dat te voorkomen, besloot het kabinet begin 2020 dat de verhuizing alsnog niet doorging.
De provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen waren op z’n zachtst gezegd niet blij en lieten het er niet bij zitten: ze vroegen een stevige financiële tegemoetkoming. En die krijgen ze ook: een compensatiepakket van in totaal 650 miljoen euro, te investeren op sociaal en economisch vlak.

Geert van den Brink, opleidingscoördinator van de HAN-master Physician Assistant (foto: Henk van Kooten)

Hoge werkdruk bij huisartsen
In dit kader had de HAN contact met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de mogelijkheid tot het verstevigen van de huisartsenzorg in Zeeland. De hele provincie telt twee huisartsencoöperaties. Hiervan is bekend dat de werkdruk onder de huisartsen hoog is. Hoe kunnen we die werkdruk verminderen? Door het enerzijds voor huisartsen aantrekkelijker te maken om in Zeeland aan de slag te gaan en anderzijds door zorgmedewerkers op te leiden tot Physician Assistant zodat zij de huisartsen kunnen ontlasten.

Uit alle windstreken
Dat laatste voorstel komt van Geert van den Brink, opleidingscoördinator van de Master Physician Assistant (PA). Het onderzoek dat de HAN vervolgens doet naar de levensvatbaarheid levert de hogeschool de mogelijkheid op om de Zeeuwse zorgmedewerkers bij de HAN op te leiden. “Deze master duurt 2,5 jaar, studenten blijven 2 dagen in de week bij hun werkgever aan het werk, lopen 2 dagen in de week stage en gaan 1 dag in de week naar school”, vertelt Van den Brink. “De studenten die onze master volgen, zijn allemaal werkzaam in de zorg. Het gaat in dit geval voornamelijk om verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Ze hebben een hbo-opleiding in de gezondheidszorg gehaald en minimaal 2 jaar werkervaring. De studenten die onze master volgen, komen overigens uit alle windstreken, maar Zeeland is inderdaad wel een eind weg.”

Online les
Voor de zeven Zeeuwse studenten die dit jaar zijn begonnen met de master PA is de komst van corona een geluk bij een ongeluk: de ervaring die het laatste anderhalf jaar is opgedaan op het gebied van online les heeft ervoor gezorgd dat de zorgmedewerkers de ene week online onderwijs krijgen en de andere week naar Nijmegen komen. Dat vinden de studenten nog te doen, hoewel ook die ene dag in de twee weken impact heeft, met name op het gezinsleven: “Mijn collega’s en ik hebben allemaal kleine kinderen”, vertelt eerstejaars Marleen van der Horst (31). “We gaan vaak de avond ervoor al naar Nijmegen om daar te overnachten. De volgende dag hebben we les van 9.00 tot 17.45 uur. ’s Morgens vroeg vanuit Zeeland vertrekken is zinloos, met al die files. Als je de avond ervoor en de volgende dag tot laat in de avond weg bent, moet er veel worden geregeld om het thuisfront goed verzorgd achter te laten.”

Marleen van der Horst: “Om de week een dag en een nacht van huis heeft impact op het gezinsleven.”

De drie medestudenten die met Marleen meerijden, werken net als zij bij de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie (ZHCO) die de eilanden Noord- en Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland en Walcheren bedient. “De andere drie studenten zijn van de overkant”, lacht Marleen. Daarmee bedoelt ze Zeeuws-Vlaanderen, waar de andere huisartsencoöperatie, Nucleus Zorg, is gevestigd.

PA of VS?
Marleen is al enige jaren werkzaam als praktijkverpleegkundige binnen de huisartsenzorg in Zeeland. “Bij ZHCO heb ik enkele jaren geleden kenbaar gemaakt dat ik mezelf graag verder wil ontwikkelen, dus toen ik hoorde van de master PA, zag ik dat helemaal zitten. Het is ook mogelijk om de opleiding tot Verpleegkundig Specialist te volgen, maar uit onderzoek is gebleken dat je als PA een bredere medische kennis hebt en dus breder inzetbaar bent, waardoor je de huisarts beter kunt ontlasten.”
Zoals Geert van den Brink zo-even vertelt, moet je om toegelaten te worden tot deze master, een (para)medische opleiding op hbo-niveau hebben gehaald. Die heeft Marleen naast haar huidige werk de afgelopen 2 jaar gevolgd en succesvol afgerond. “Door mijn werkervaring mocht ik direct starten. Trouwens, in die periode ben ik ook nog bevallen van een dochter. Dat was een drukke tijd, ja.”

In totaal zullen uit dit project 20 studenten worden opgeleid tot Physician Assistant: dit jaar 7, volgend jaar 7 en het jaar erna nog 6. Van den Brink: “Zonder overheidsfinanciering was dit niet mogelijk geweest.”

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *