Lot van Os, bedenker van ‘Blijtanken’: “Gooi jezelf vol met brandstof en energie”

Misschien heb je ‘m zien staan op de HAN-campus tijdens de introweek: het blijtankstation. Een soort mini tankstation waar je jezelf kunt opladen. Hoe? Via een koptelefoon kun je motiverende berichten en complimenten beluisteren, die je oppeppen, aansporen of advies geven. SAM sprak Lot van Os, de bedenker van Blijtanken.

Voordat we Lot spreken, zoeken we uit hoe het precies zit met Blijtanken. Het blijkt dat ze niet alleen het ‘blijtankstation’ in hun motiverende repertoire hebben, maar ook een ‘huisje-boompje-feestje’ (mini feesthuisje), een ‘het-is-nooit-te-laadpaal’ (een “schop onder je bips” om alsnog je dromen na te jagen) en de ‘ontmoetmobiel’ (een speeddatemachine). Volgende maand komt daar de ‘Lieve-brieven-bieb’ bij. “Een boodschap lézen is anders dan het hóren”, aldus Lot. “Je gebruikt een ander zintuig, maar het doel is hetzelfde: positiviteit brengen en zelfliefde stimuleren.”

Lot van Os (rechts) met zijn beste vriend, collega en geluksexpert Merijn (foto: Blijtanken)

Mentaal welzijn
Het verbeteren van mentaal welzijn is één van de redenen dat Lot ‘blijtanken’ bedacht. “Het is heel makkelijk om negatieve zelfpraat te hebben: “Het lukt toch nooit, ik ben niet goed genoeg, het is nu al te laat, laat maar zitten”. Veel mensen kennen deze stemmetjes, die je de grond in boren of ontmoedigen. Terwijl: je moet jezelf het beste gunnen, zodat je kunt floreren.” Jezelf volgooien dus, met brandstof en energie, zoals je met je auto doet bij een tankstation. “Zo kwam ik op het idee van een blijtankstation.”

Brandstof
De proefversie van het blijtankstation sloeg al snel aan, vooral op (bedrijfs)feestjes, festivals en evenementen. “De opbeurende berichten die ik samen met vrienden, kennissen en connecties heb ingesproken, variëren van een zachte aanpak tot een schop onder je kont. Je kunt kiezen uit verschillende soorten brandstof. Het ligt eraan wat bij je past. Of bij je situatie.” Inmiddels staat het tankstation niet alleen op feesten, maar ook op bijvoorbeeld beurzen en scholen. Net als de oplaadpaal en de andere uitvindingen van Lot. “Blijtanken leent zich voor iedere bijeenkomst, want een bijtanksessie kun je als mens altijd wel gebruiken, wie of waar je ook bent.”

Je kunt de brandstof kiezen die je op dat moment nodig hebt (foto: Olga Helmigh)

Olievlek
Bovendien blijken de opladers van Blijtanken aanjagers van gesprekken te zijn. “Dat het je opvrolijkt en motiveert is één ding”, aldus Lot. “Maar vaak zorgt het voor ontwapenende, open gesprekken die laagdrempelig maar ook heel diep kunnen zijn.” Kortom: Blijtanken is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijfje, dat hun boodschap als een olievlek verspreidt. Samen met een paar anderen blijft Lot nieuwe uitvindingen creëren.

Lieve-brieven-bieb
Zo verschijnt aankomende maand de Lieve-brieven-bieb. “We willen starten met honderd verschillende soorten brieven, maar gaan voor 10.000 brieven.” Wat voor soort brieven zitten erin? “Denk aan een brief voor iemand die zich somber voelt, of eenzaam is. Of iemand die een dierbare verloren heeft.” Ook de Lieve-brieven-bieb kan op evenementen en feesten staan, maar bijvoorbeeld ook in ziekenhuizen of ergens anders waar men wel een blije, liefdevolle, eerlijke of oppeppende brief kan gebruiken.

Positief pretpark
Uiteindelijk is het voor Lot belangrijk om optimisme, positiviteit, steun, troost en (zelf)liefde de wereld in te sturen. “Dat klinkt zweverig”, lacht Lot. “Maar uiteindelijk bereik je daar veel mee. Liefst bouw ik uiteindelijk een écht pretpark op, met allemaal motiverende, verbindende attracties. Wie weet, op een dag…”

Benieuwd geraakt? Klik hier voor de website van Blijtanken.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *