Maaike Krom: “Ik zal me sterk maken voor meer jongerenparticipatie!”

Campagnekoorts: Maaike Krom, no. 12 op de lijst van de PvdA Nijmegen

(oud-)HAN-studenten doen mee aan Gemeenteraadsverkiezingen (deel 2)

Met de handen in de zakken aan de zijlijn staan, daar is Maaike Krom niet van. Het LinkedIn-profiel van de HAN-student Leraar Geschiedenis staat bol van de bestuursfuncties. Ze wil de wereld eigenhandig “een stukje vooruithelpen”. Ook nu weer, bij de Gemeenteraadsverkiezingen, als nummer 12 op de PvdA-lijst in Nijmegen. Wat hoopt ze gedaan te krijgen, juist ook voor jongeren?

Zit besturen in je bloed?
“Niet per se. Maar telkens als niemand de handschoen oppakte, deed ik dat. Zo ben ik al die besturen min of meer ingerold. Ook door mijn sterke drive om iets aan de wereld bij te dragen. Bovendien ben ik nooit te beroerd geweest om keihard te werken — soms een tikkeltje te hard; mijn studie leidt er weleens onder. Maar ik weet waarvoor ik het doe. Zeker als ik in een hecht team werk aan wat ik het belangrijkst vind: mensen verbinden en iets doen aan de kansenkloof.”

Sta je daarom op de lijst van de Partij van de Arbeid?
“Ja, de Nijmeegse PvdA staat voor gelijke kansen, voor verbinding, daar voel ik me bij thuis. Ik ga voor een voorkeurszetel. Omdat ik de partij aantrekkelijker wil maken voor jongeren. Aan de PvdA kleeft soms een wat oud imago, ten onrechte. We zijn juist een partij die jongeren veel te bieden heeft. Dus: stroop je mouwen op en sluit je aan. Denk, doe en beslis mee!”

“De PvdA is de partij van de kansen, ook voor studenten. Kijk alleen maar naar wat we allemaal doen rondom studentenhuisvesting”

Waarom zou je als student sowieso op de PvdA moeten stemmen?
“De PvdA is de partij van de kansen, zeker ook voor studenten. En nee, dat is geen glad verkooppraatje. Kijk alleen maar naar de urgente kwestie van studentenhuisvesting. Dankzij de inzet van de Nijmeegse fractie kreeg SSH& studentenhuisvesting de mogelijkheid om meer huizen te bouwen waardoor studenten minder afhankelijk zijn van de particuliere huizenmarkt. We werken met de PvdA toe naar een ‘Gezonde Stad’. Dat gaat over sport, over groen, maar net zo goed over een rijk cultuurleven.”

Wat is het paradepaardje in jullie programma?
“Voor onze fractie staat wonen op nummer één. We hebben in Nijmegen een gapend tekort aan sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Door de invoering van bijvoorbeeld een ‘zelfwoningsplicht’ beschermen we het woningbestand beter tegen huisjesmelkers. We zullen ons altijd blijven inzetten voor een veilige en gezonde woonomgeving.”

Zijn er partijen of politici die jij op voorhand uitsluit?
“Als iemand anderen uitsluit op basis van hun uiterlijk, levensovertuiging, geslacht of seksuele voorkeur, dan diskwalificeert zo iemand zich, in mijn ogen. Hetzelfde geldt voor iemand die democratische waarden of basale fatsoensnormen verwerpt. Daar trek ik de lijn. Dat doet de stad en ook ons land geen goed. Verder wil ik graag met iedereen sparren en standpunten uitwisselen. Samen komen we verder.”

No party is perfect. Wat pakt de PvdA in de Tweede Kamer volgens jou niet goed aan?
“Wij hebben zó veel jonge energie. Geen demonstratie tegen onrecht, of er loopt wel een groepje Jonge Socialisten in de voorste rijen mee. Maar landelijk komt het onvoldoende uit de verf dat wij er voor jongeren zijn. Het schort geregeld aan onze presentatie. Zonde, bij al dat potentieel. Neem onze woordvoerder Onderwijs Habtamu de Hoop, 23 jaar jong. Onverbiddelijk zet hij zich in voor de pechgeneratie, voor het opruimen van de brokken na het leenstelsel. Zijn optredens in de Tweede Kamer spreken veel jongeren ontzettend aan. Dat soort troeven moeten we beter uitspelen. Zo van: dat boksen wij van de PvdA toch maar mooi voor elkaar!”

Je hebt al in het landelijk bestuur gezeten van de Jonge Socialisten. Volgende halte: de Tweede Kamer?
“Over een tijdje ga ik me weer kandidaat stellen voor het landelijk bestuur van de JS. Verder zie ik wel hoe het balletje rolt. Eerst steek ik mijn energie volledig in het halen van een voorkeurszetel voor de Nijmeegse raad. 
Parallel daaraan wil ik mijn studie afronden, aan de universiteit de master Onderwijswetenschappen volgen en daarna droom ik van een traineeship bij de Rijksoverheid.”

“Als jongerenteam zijn we rond Valentijnsdag — een PvdA-klassieker — rozen gaan uitdelen in de stad. Dat leidt altijd tot glimlachen en mooie gesprekjes”

Wat trekken jullie in de campagne uit de kast om jongeren in het stemhokje te krijgen?
“Onze jongerenafdeling lanceert deze week de online campagne ‘De PvdA NextGen’. In de week vóór de verkiezingen, als het echt lééft, gaat mijn eigen netwerk massaal posts van mij delen op de socials. Als jongerenteam zijn we rond Valentijnsdag — een PvdA-klassieker — rozen gaan uitdelen in de stad. Dat leidt altijd tot glimlachen en mooie gesprekjes. Hoewel ik ook aardig wat blauwtjes heb gelopen, haha. Verder ga ik fanatiek flyeren bij de studentenflats. En natuurlijk doe ik mee aan de studentenverkiezingsdebatten bij de HAN (bijvoorbeeld op 8 maart; red.) en Radboud Universiteit.”

Stap maar op de zeepkist: waarom moeten jongeren straks op jou gaan stemmen?
“Omdat de PvdA en ik er ook ná de campagne voor de jongeren zullen zijn! Ik zal me sterk maken voor meer jongerenparticipatie, voor meer cultuur in de stad. Nijmegen is een stad die bruist. Laten we daar volop voeding aan geven. Daar ga ik me dag in, dag uit voor inzetten!”

Maaike Krom (22 jaar) is lid van het Algemeen Bestuur NVAO, lid van de Centrale Medezeggenschapsraad van de HAN, en student Opleiding tot leraar vo van de 2e graad in Geschiedenis.

Nieuwsgierig naar de plannen van PvdA Nijmegen? Lees hun verkiezingsprogramma 2022–2026

Dit is deel 2 in een serie over (oud)HAN-studenten die zich verkiesbaar stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deel 1 is hier te lezen.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *