Lotte en Job met Oscar, één van de kampeerbusjes die ze verhuren

De Ondernemer: Bijzondere Busjes

Nostalgisch kamperen in een hip Volkwagenbusje

Lotte Jongepier (26) had tijdens haar studie International Business & Languages een bijbaan die de voorbode bleek van haar huidige onderneming. “Dankzij de site bijzonderplekje.nl, waar ik voor schreef, leerde ik alles over het in de markt zetten van originele overnachtingen. Dat komt van pas bij Bijzondere Busjes, waar we onze Volkswagenbusjes verhuren.

Er is bijna niemand die bij het zien van een old school Volkswagenbusje denkt: doet me niks. Het ‘hippiebusje’, zoals de klassieker ook wel bekend staat, is voor velen een symbool van vrijheid, blijheid en avontuur. Lotte: “Voor mij geldt dat ook: ik ben altijd gek geweest van die busjes, en wilde er zelf ook eentje. Samen met mijn vriend Job bedacht ik dat het tof zou zijn om zo’n bus te verhuren: bed erin, een kookstel: lekker nostalgisch kamperen.”

“Ik ontdekte steeds meer toffe campings en ging zelf ook weer vaker kamperen”

Bijzondere bijbaan 
We gaan zo’n 6 jaar terug in de tijd. Tijdens haar opleiding aan de HAN werkt Lotte bij bijzonderplekje.nl, gerund door onderneemster Marleen Brekelmans. Deze reiswebsite vol inspiratie raadt bijzondere plekken aan voor een dagtrip, overnachting of vakantie. “Zo ontdekte ik mijn passie voor schrijven, content maken, de reisbranche en marketing”, vertelt Lotte. “Later kwam daar bijzonderecamping.nl bij, waarbij een hele nieuwe wereld voor me openging. Ik ontdekte steeds meer toffe campings en ging zelf ook weer vaker kamperen.”

Unieke kans
Lotte studeert af, stopt met haar bijbaan en gaat aan de slag als content marketeer bij een internetbureau. “Al vlug miste ik de veelzijdigheid en dynamiek van de reisbranche. Na twee jaar besloot ik aan te kloppen bij Marleen of ik weer voor haar kon werken. Dat kon, gelukkig.” Sterker nog, ze krijgt de unieke kans om van bijzonderecamping.nl haar eigen bedrijf te maken. “Ik besloot ervoor te gaan.’’

Job en Lotte met Oscar (foto: Marcel Krijgsman)

Logische stap
Lotte wordt eigenaar van de site en bouwt het verder uit. “Op een avond, eind 2020, zaten Job en ik te brainstormen over een Volkswagenbusje en kwamen uiteindelijk op het verhuuridee. Het past natuurlijk precies in het format: Bijzondere Busjes was een logische stap.” Ze gaan op zoek naar een Volkswagenbusje, model T2, en vinden een exemplaar uit 1978. Ze spuiten ‘m in de originele groene kleur, voorzien de bus van een complete kampeeruitrusting en noemen hem Oscar. “Vraag me niet waarom, die associatie hadden we gewoon, haha!”

“Aan populariteit echt geen gebrek. We zaten dan ook snel tot december volgeboekt”

Hip en fotogeniek
Vervolgens bouwt Lotte zelf de website, start een Instagramaccount (@bijzonderebusjes) en binnen een mum van tijd stromen de boekingen binnen. “We begonnen 1 juli vorig jaar en het was meteen raak. Volkswagenbusjes doen het goed: ze zijn tof, hip, fotogeniek en het roept nostalgische gevoelens op”, aldus Lotte. “Aan populariteit echt geen gebrek. We zaten dan ook snel tot december volgeboekt.” Ook dit jaar loopt het storm. “In januari lasten we een onderhoudspauze in, maar daarna was het weer vol gas vooruit.”

Links: Oscar, rechtsboven: Karel, rechtsonder: Bert (foto’s: Instagram Bijzondere Busjes)

Karel de Kever en Bert de bus
Inmiddels is Oscar niet alleen: Karel en Bert zijn erbij gekomen. Lotte: “Karel is een Volkswagen Kever Cabrio uit 1976 en vooral te huren voor een dagje uit. Bert is een Volkswagenbus, model T3, uit 1990 en is krachtiger dan Oscar. Zo mag Bert ook naar het buitenland, terwijl we Oscar liever in Nederland houden.” Mag iedereen zomaar een busje huren bij bijzonderebusjes.nl? “Er zijn uiteraard wat eisen”, vertelt Lotte. “Zo moet de bestuurder minimaal 25 jaar oud zijn en minstens 3 jaar een rijbewijs hebben. Verder maken we een paar oefenrondjes op ons terrein, want zo’n oude bus besturen is wel even wennen. Bij Oscarzit er bijvoorbeeld geen stuurbekrachtiging op.”

“Oscar en Bert komen overal, dat is zó leuk. De ene week zitten ze op de boot naar Texel en de week erop kachelen ze de heuvels van Zuid-Limburg op”

Op avontuur
Lotte en Job gaan zelf amper weg met hun busjes, maar dat vinden ze niet erg. “Het is nu te druk met ons bedrijf en dat is prima. We genieten ook enorm van de foto’s die we van huurders binnenkrijgen of waarin we getagd worden op Instagram. Oscar en Bert komen overal, dat is zó leuk. De ene week zitten ze op de boot naar Texel en de week erop kachelen ze de heuvels van Zuid-Limburg op. Laatst was Oscar ook te zien in The Passion, op tv. Hij maakt in één maand meer mee dan wij in een heel jaar, haha!”

Pssst: ook bus Willie voegt zich bij de groep! Het Volkswagen T2-busje uit 1977 wordt momenteel opgeknapt en verbouwd, en zal binnenkort ook te huren zijn.

Benieuwd geworden? Ga naar bijzonderebusjes.nl voor meer informatie en het direct plaatsen van een boeking!

Alle reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *