De Ondernemer: Edibles

"De huidige afnemers zijn de 'early adapters' die bereid zijn te betalen voor duurzaamheid.”

Maximilian Schupp is International Business student en oprichter van Edibles. Samen met studiegenoten Ruymand Soltani en Andres Savid verkoopt hij eetbare koffiebekers, rietjes, roerstaafjes, bestek en borden. “Een leuke gimmick, maar het belangrijkste is dat de producten composteerbaar zijn.”

Sinds juli 2021 geldt een verbod op plastic wegwerpartikelen als wattenstaafjes, rietjes en bestek. Vanaf 2024 is in principe ook het gebruik van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen niet langer toegestaan wanneer je ter plaatse iets eet of drinkt in de horeca, op een festival of kantoor. Hoog tijd om duurzame alternatieven te bedenken voor het prangende plasticprobleem, dacht de Zwitserse Maximilian (21). Hij kwam voor zijn studie naar Nederland en richtte eind 2021 Edibles op. Naast verschillende maten eetbare koffiebekers zijn recentelijk ook eetbaar bestek (ja, echt!), roerstaafjes, borden en rietjes aan het assortiment toegevoegd. De nieuwe producten kunnen als pre-order gereserveerd worden.

Edibles oval bowl (eigen beeld)


Composteerbaar
De Edibles bekers zijn gemaakt van tarwebloem, haverzemelen, water en suiker. Met drank erin blijven ze veertig minuten knapperig. Met ongeveer drie keer de dikte van een ijshoorntje proeven ze als een koekje. Maximilian: “De bekers zijn honderd procent natuurlijk, veganistisch en vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige kleur- en zoetstoffen. Je hoéft het niet te eten, maar het kan wel. Het is een leuke gimmick maar het belangrijkste is dat het product composteerbaar is. Binnen een paar weken valt het uiteen. Een kartonnen beker (zonder plastic coating aan de binnenkant) doet er jaren over.”

Edible cup to go
Voor wie de producten interessant zijn? Voor iedereen die de plastic of papieren varianten ervan gebruikt, zeggen de studenten. De kritische lezer vraagt zich wellicht af: waarom niet gewoon een glazen of keramieken mok afwassen, is dat niet duurzamer? Maximilian: “Als dat een optie is moet je dat natuurlijk doen. Maar ben je niet in de gelegenheid om een beker af te wassen of te recyclen, en wil je toch een koffie to go, dan is dit een beter alternatief.” Uit hygiënisch en praktisch oogpunt zit er nu nog een papieren wikkeltje om de beker – er wordt gezocht naar een andere oplossing.

HAN Coffee Corner
Op de HAN gaan er volgens de ondernemer jaarlijks maar liefst 2,5 miljoen kartonnen bekertjes doorheen. “Als we alleen al deze gigantische berg afval wat kunnen reduceren dan is dat mooi meegenomen. Studenten en medewerkers drinken nou eenmaal sloten koffie en thee.” Voor de Edibles bekers kun je op de HAN terecht bij de Coffee Corner aan de Ruitenberglaan 26 in Arnhem. Er is ook contact gezocht met cateraar Eurest Campus. “Hopelijk ruilen ze in het kader van het Slim, Schoon en Sociaal HAN-beleid de houten bestekjes (20 cent per stuk) in voor Edibles artikelen. En verder zijn het Hoogte80 festival en café Social Coffee in Amsterdam klant en plaatsen particulieren bestellingen voor privé-evenementen.”

Partnerschap

Edibles werkt samen met het Bulgaarse bedrijf Cupffee, die de eetbare bekers vijf jaar geleden op de markt bracht. “De markt is zo groot en de mogelijkheden oneindig. Het leek ons verstandig om de krachten te bundelen. We gaan waarschijnlijk ook een partnerschap aan met een vergelijkbare start up in Duitsland.”

HAN-studenten Maximilian Schupp, Ruymand Soltani en Andres Savid


Ondernemersmentaliteit
De studenten hebben een kantoor op Industriepark Kleefse Waard, een bedrijventerrein dat duurzame en energie-gerelateerde bedrijven huisvest. De Noors-Iraanse Ruymand houdt zich er vooral bezig met het maken van creatieve content, de Argentijnse Andres is goed in financiën en de Zwitserse Maximilian in supply chain. “We delen een sterke ondernemersmentaliteit, hebben onze specialismen, maar doen allemaal van alles wat. Van de website beheren en foto’s maken tot het klantencontact onderhouden en de naamsbekendheid vergroten.”

De studievrienden dromen groot. Maximilian: “Stel je voor dat de luchtvaartindustrie interesse heeft! Maar we doen het stap voor stap. We zijn studenten in ons twintiger jaren en we leren met de dag. Om slim te onderhandelen met grote organisaties moeten we klein beginnen. We werken aan onze weg omhoog, aan onze droom een langdurige positieve impact te hebben voor komende generaties.”


Iets duurder maar duurzaam
Een pakket met 240 Edible koffiebekers (240 ml per stuk) kost €117,95 euro. Voor 650 roerstaafjes betaal je €36,95 euro. “Vanwege de ingrediënten blijft het altijd iets duurder dan kartonnen, plastic of houten artikelen. De huidige afnemers zijn de early adapters die bereid zijn te betalen voor duurzaamheid.”

Subsidie
Onlangs sleepte het drietal één van de twintig startersvouchers van het Start Up Fondsbeheer Gelderland in de wacht. Het HAN Centrum voor Ondernemerschap (CVO) hielp bij de aanvraag. Na een succesvolle pitch ontvingen de HAN-studenten 2.500 euro om te investeren in de ontwikkeling van hun bedrijf. “Heel fijn dat er support is vanuit de opleiding. Ook docenten reageren enthousiast.” Maximilian rondt momenteel zijn tweede studiejaar af. Na de zomer gaat hij stagelopen. Liefst bij een groot bedrijf waar hij veel kan leren, maar hij wil wel tijd over houden voor Edibles. “Ik probeer dagelijks minstens zes uur in Edibles te stoppen.”

Netwerken op zakelijke evenementen

Een laatste gouden tip voor andere starters? “Hou van wat je doet. Het is niet elke dag feest maar de passie houdt je gaande wanneer het tegenzit. Ik vind het prettig om in een team te werken: samen vind je overal een oplossing voor. Wat Edibles verder absoluut geholpen heeft, is netwerken op Gelderse zakelijke evenementen als Fuck Up Night. Als ik me niet in deze evenementen verdiept had, dan hadden we bijvoorbeeld nooit die subsidie ontvangen. Als jonge ondernemer heb je vaak de gunfactor. Mensen helpen je graag. Gebruik je netwerk en sta waar mogelijk ook voor anderen klaar.”

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *