57 bespaartips voor studenten

Lekker zuunig

Je kosten verlagen deze dure wintermaanden, zonder in te leveren op je epische studentenleven. Klinkt goed? Met deze bespaartips kun je als student véél euro’s op je bankrekening laten staan. Met enige moeite verdien je er zelfs wat geld bij.

STUDEREN
1. Verkoop je samenvattingen op Stuvia.com.

2. Ga voordat je studieboeken koopt eerst na welke je kunt lenen bij de bieb.

3. Bestel aan het begin van het studiejaar een studentenbox met verschillende gratis producten en aanbiedingen erin.

4. Vraag om studentenkorting waar mogelijk. Op surfspot.nl staan bijvoorbeeld deals met studentenkorting voor software, laptops, tablets en smartphones. Op grote aankopen zoals een bank of een laptop loont het soms ook om korting te vragen.

5. Klaar met studeren? Bestel dan binnen zes maanden gratis het NS Flex Dal Voordeel (1 jaar geldig). Je krijgt daarmee 40% korting in daluren, weekenden en tijdens feestdagen.

GEZONDHEID
6. Verdiep je in je verzekeringen. Vergelijk premies van verschillende verzekeraars. Informeer ook naar speciale kortingen voor studenten. 

7. Met de studentensportkaart sport je voor 24,95 euro per maand onbeperkt bij meer dan 100 locaties in Gelderland.

8. Ook sportkleding en -schoenen of fitness-accessoires kun je prima kopen via Vinted en Marktplaats.

9. Heb je even weinig te makken, dan zijn er natuurlijk YouTube filmpjes te over met work-outs die je thuis kunt doen. Een paar leuke sportaccounts: Pamela Reif, The Fitness Marshall en Amanda Bisk.

10. Niet roken/vapen, geen of minder alcohol drinken of drugs gebruiken. Het scheelt je véél geld.

WONEN
11. Vraagt jouw verhuurder niet te veel? Doe een huurprijscheck op ismijnhuurteduur.nl.

12. Ga je tijdelijk weg, overweeg dan je kamer onder te verhuren.

VRIJE TIJD
13. Veel winkels bieden een cadeautje aan op je verjaardag. Denk aan een gratis tompouce bij de HEMA, korting op gebak bij Jumbo, een gratis donut bij Dunkin’ Donuts en bijvoorbeeld doucheolie bij Rituals. Meestal moet je daar wel even een account voor aanmaken.

14. Probeer eens een hele dag niks uit te geven. Of een week. Of doe gek: een hele maand! Zo realiseer je je hoe vaak we onze portemonnee trekken.

15. Bepaal een week- of maandbudget en houd je eraan.

16. Ga niet even ‘een rondje door de stad lopen’ op een vrij moment. Dan verleid je jezelf ook niet tot impulsaankopen.

17. Internetproviders bieden nieuwe klanten flinke korting aan. Stap je regelmatig over, dan kun je hier van profiteren. Geen zin in overstap-gedoe? Bel je provider dan eens op om te vragen of ze je een aanbieding kunnen doen.

18. Deel abonnementen (zoals streamingdiensten) met vrienden en familie.

19. Met de MaDiWoDo Bioscoopkaart ga je van maandag t/m donderdag voor 7,95 euro naar de film. Ook je vrienden en familie. En met het CJP gaat er nog een euro vanaf.

20. Ben jij goed in bijvoorbeeld programmeren, ontwerpen of video’s maken? Onderzoek eens of je als werkstudent aan de slag kunt in jouw vakgebied. Huiswerkbegeleiding aanbieden via een website als breinbrekers.nl is ook een optie.

JE BANKREKENING
21. Begin een spaarchallenge. Kies een bedrag, een specifieke periode en een doel. Onderzoek meteen even welke spaarmogelijkheden jouw bank aanbiedt, en of dat loont.

22. Maak een lijst van je uitgaven. Bijna alle ‘gewone’ apps van banken bieden een functie aan voor meer inzicht van je inkomsten en vaste lasten. Er zijn natuurlijk ook speciale apps voor digitale huishoudboekjes, zoals Dyme.

ETEN EN DRINKEN
23. Koop je boodschappen op de markt, waar groente en fruit vaak goedkoper zijn. Seizoensgebonden producten zijn over het algemeen goedkoper.

24. Download de reclamefolder app voor scherpe aanbiedingen van winkels en supermarkten.

25. Ga naar low budget supermarkten en gebruik een boodschappenlijst.

26. Maak een weekmenu zodat je minder snel geneigd bent om impulsaankopen te doen. En ga nóóit met honger in de buik je weekboodschappen doen.

27. Leer koken met restjes. Maak bijvoorbeeld een omelet, soep of quiche met overgebleven groente. Kijk voor kookinspiratie naar Elise kookt.

28. Scoor tassen vol met brood of boodschappen voor een prikkie met de app Too Good To Go. Winkels, restaurants en andere bedrijven bieden producten aan die ze anders zouden weggooien. Meestal voor een derde van de prijs. Ook de kantines van de HAN doen mee met dit initiatief.

29. Koop huismerkproducten in plaats van A-merken.

30. Skip dure lunchtentjes in de stad en spreek vaker thuis of in een park af.

31. Neem je eigen thermoskan koffie en gevulde lunchbox mee naar de campus.

32. Meal prep. Maak bijvoorbeeld chili sin carne of bolognesesaus voor meerdere dagen en vries het in. Overgebleven verse kruiden kun je ook goed invriezen.

33. Geen afhaalmaaltjes, koken zul je.

34. Heb je opbergruimte, koop producten als rijst dan in bulk.

35. Vlees is vaak het duurste onderdeel van je avondmaal, vervang het eens met peulvruchten.

36. Voorgesneden vlees en groente zijn vaak duurder dan wanneer je het zelf snijdt. Bovendien blijven voorgesneden groentes minder lang goed.

37. Goedkope snack: maak (met een oude pan) zelf popcorn.

DE ENERGIEREKENING
38. Spaar wasgoed op voor een vollere trommel, en was minder heet. ‘Gewone’ was wordt met 30 graden heus ook schoon. Heeft je wasmachine een eco-stand, gebruik die dan.

39. Gebruik kleine pannen, zet het gas lager tijdens het koken en doe een deksel op de pan. Gebruik je een gasfornuis, kook water dan eerst in de waterkoker.

40. Bestrijd tocht in je studentenkamer met bijvoorbeeld tochtstrippen of zware gordijnen.

41. Zorg voor radiatorfolie achter verwarmingen.

42. Wees alert op sluipstroom. Trek stekkers van apparaten die je weinig gebruikt uit het stopcontact.

43. IJsvorming in je vriezer zorgt ervoor dat er meer energie verbruikt wordt. Ontdooi je vriezer dus regelmatig. Een rotklusje, maar het loont. Tegenwoordig bestaan er vriezers met een no frost optie.

44. Gebruik een waterbesparende douchekop en gebruik waterbesparende mondstukken op kranen.

HUISHOUDEN
45. Gebruik van alles gewoon wat minder. Minder douchegel, shampoo, tandpasta, wasmiddel et cetera. Beter voor het milieu, en je tubes en flessen gaan langer mee.

46. Leer spullen zelf te repareren. YouTube is your friend. Die pufferjas of een plaatje op je telefoonscherm kun je prima zelf plakken.  

47. Leen spullen, bijvoorbeeld via peerby.nl. Van verkleedpakken tot stoomreinigers en statafels.

48. Vuilniszakken voor restafval zijn duur. Als je afval goed scheidt, zit de zak minder snel vol.

REIZEN
49. Ben je van plan om door Europa te reizen, en ben je jonger dan 27 jaar? Bestel een Interrail Global Pass. Daarmee krijg je 25% korting op bijna alle treinreizen door heel Europa.

50. Lees voor slimme budget reistips het boek How to Travel the World on $50 a Day.

SHOPPEN
51. Maak een ‘capsule garderobe’. Je selecteert essentiële kledingstukken. De rest berg je op. In het bekende ‘Project 333’ gaat het om 33 kledingstukken die je 3 maanden zult dragen. Doel is bewuster te worden van wat je hebt en wat bij je past. De kleding op de verkoopstapel kan weer een zakcent opleveren via Vinted.

52. Organiseer kledingruilavonden met vrienden.

53. Twijfel je over een aankoop? Bedenk hoeveel uur je ervoor moet werken. Is dat het waard? Vraag jezelf bij twijfel af: heb je liever het geld of het product?

54. Clothing Loop is een initiatief en een app waarmee je gemakkelijk kleding kunt ruilen met buurtgenoten.

55. Kijk of er een kledingbibliotheek in jouw woonplaats is waar je kleding van kunt lenen. In Arnhem kun je bij Outfit Library LESS bijvoorbeeld kleding ruilen. Elke kledingbibliotheek hanteert eigen regels voor lenen, ruilen en kopen.

56. Gebruik je smartphone een jaartje langer met een sim only abonnement. Dat bespaart behoorlijk.

57. Een beter leven met minder spullen? Misschien is het iets voor jou. Bekijk de docu The Minimalists: Less Is Now voor inspiratie.

Vergeten we een grandioze bespaartip? Laat het weten in de comments!

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *