“Als het CvB komende maandag roostervrij maakt, krijgen veel meer HAN-studenten en -medewerkers de kans om in Den Haag te demonstreren”

Docent Educatie ziet toename actiebereidheid bij studenten en medewerkers

Opeens stond Educatie-docent Annemieke de Jong-Haarlem honderden mensen toe te spreken. Dat gebeurde vorige week, tijdens de alternatieve protestactie van de HAN en de RU tegen de onderwijsbezuinigingen. “Het saamhorigheidsgevoel is groot.”

Alternatieve demonstratie
Nadat de landelijke protestactie tegen de onderwijsbezuinigingen was afgelast, verzamelden zo’n 150 HAN-studenten en -medewerkers zich voor een alternatieve demonstratie bij het Educatie-gebouw aan de Kapittelweg 35 in Nijmegen. Vandaar liepen de studenten en medewerkers naar de Radboud Universiteit, waar de groep aansloot bij protesterende studenten en medewerkers van de Uni.

Even schrikken
Annemieke de Jong-Haarlem is Lerarenopleider Moderne Vreemde Talen en onderzoeker bij de HAN. Zij was erbij: “Die alternatieve actie is heel snel op gang gekomen. Ik ben aangesloten bij meerdere whatsappgroepen en er werd al snel een alternatieve protestactie gepland, met daarin de vraag of ik wilde speechen. Dat was wel even schrikken, maar ik vind dit onderwerp té belangrijk om niets te doen. Dit was een kans die me zomaar werd geboden. Wie A zegt, moet ook B zeggen, en als het nodig is ook nog C en D.”

“Zo goed dat jullie dit doen”
Tijdens het verzamelen bij Educatie waren CvB-leden Yvonne de Haan en Aly Smelt aanwezig. Voor het gezamenlijke vertrek nam Yvonne de Haan even het woord. “Mooi dat mevrouw De Haan dat deed, hoewel het kort was”, zegt De Jong, “En de woorden die ze sprak bleven nogal in algemeenheden hangen.”
Collega-CvB-lid Aly Smelt nam daarna het woord over, sloot zich aan bij de woorden van collega De Haan en rondde volgens De Jong af met de woorden: “Zo goed dat jullie dit doen”. De Jong vond dat een vreemde uitspraak. “Jullie? We zijn toch allemáál van de HAN? Zo’n uitspraak creëert alleen maar afstand. Mijn collega’s en ik verwachtten dat de CvB-leden zouden meelopen naar de RU om zo hun steun te betuigen.”

Menigte toespreken
Sterker nog”, vervolgt de HAN-docent, “we hadden verwacht dat een van de CvB-leden op het plein bij de RU een speech zou geven, om het belang van het terugdraaien van de onderwijsbezuinigingen te onderstrepen. Maar dat deden ze niet. Terwijl het gaat om een enorme bezuiniging. Dat is voor het CvB toch minstens zo belangrijk als voor de studenten en medewerkers van de HAN?”

CvB niet uitgenodigd om te speechen
In een reactie hierop geeft Lonneke Gerritsen, woordvoerder van het CvB van de HAN, wat meer duidelijkheid over de keuzes die het CvB die dag heeft gemaakt: “De organisatie was in handen van WOinActie (een landelijke beweging van universitaire studenten en medewerkers, red.). Zij hebben het CvB van de HAN niet uitgenodigd om te komen spreken tijdens de protestactie.”

Constant contact tussen HAN en RU
“Wel hadden we in de ochtend en begin middag constant contact met het CvB van de Radboud Universiteit”, zegt Gerritsen. Tijdens dat contact hebben we regelmatig gevraagd of Daniël Wigboldus, de voorzitter van het CvB, zou gaan speechen. Tot een half uur voor aanvang van de protestactie was dat niet duidelijk. Dat heeft het CvB doen besluiten om wel aanwezig te zijn bij het verzamelen van de HAN-medewerkers en -studenten, maar niet mee te lopen naar de RU.”

Toekomst van Nederland staat op het spel
Het doet De Jong pijn om te zien welke impact deze grote bezuinigingen heeft op zowel het voortgezet onderwijs, het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. “De toekomst van ons land staat op het spel. Als deze bezuiniging doorgaat, dan is de schade niet te overzien. Het zal jaren duren om dat weer te herstellen.”

Nieuwe kans, dit keer op het Malieveld
Na het afgelasten van de landelijke protestactie in Utrecht vorige week, is er een nieuwe datum geprikt. Aanstaande maandag 25 november wordt de demonstratie tegen de onderwijsbezuinigingen alsnog gehouden, dit keer op het Malieveld in Den Haag.

Maandag deuren sluiten om te protesteren
Er is echter een probleem: maandag gaan de lessen gewoon door. Er zijn zelfs lessen met een aanwezigheidsplicht. Dus zullen veel studenten en ook docenten niet naar Den Haag kunnen afreizen, aldus De Jong. “WOinActie heeft de universiteiten opgeroepen om maandag de deuren te sluiten zodat iedereen kan demonstreren”, zegt De Jong. “Het zou mooi zijn als de HAN en andere hbo-instellingen hetzelfde zouden doen. Dan geef je als CvB een krachtig signaal naar het huidige kabinet. En met zo’n actie laat je je eigen studenten en medewerkers weten dat je samen sterk staat.”

Oproep om naar Den Haag te reizen
De Jong roept studenten en medewerkers van de HAN, maar ook van andere hogescholen, op om maandag ook te gaan demonstreren. Wie serieuze belangstelling heeft, kan zich via de QR-code in onderstaande flyer aanmelden bij een Whatsappgroep. In deze groep worden bijvoorbeeld acties afgestemd, zoals het zingen van het campagnelied en het samen reizen naar de demonstratie in Den Haag.

Actiebereidheid is groot
De Educatie-docent merkt dat er een groot saamhorigheidsgevoel heerst. Dat vindt ze een mooie ontwikkeling. “De actiebereidheid is van oudsher bij universiteitsstudenten groter dan bij hbo-studenten, maar HAN-studenten laten zich ook niet onbetuigd”, merkt ze. “Van mij mag dit saamhorigheidsgevoel wel blijven. Het zou mooi zijn als de HAN aanstaande maandag op het Malieveld door een grote groep van studenten en medewerkers wordt vertegenwoordigd.”   

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *