HAN stoot locatie Groenewoudseweg af, meer maatregelen volgen

Directeur Services Henk Stomphorst: “Leegstand valt iedereen op, maar de oplossingen vragen om uitleg en tijd”

De HAN gaat het pand aan de Groenewoudseweg in Nijmegen afstoten. Minder studenten en lagere vergoedingen dwingen het College van Bestuur om het aantal vierkante meters huisvesting te reduceren. Dat betekent zowel vastgoed afstoten als ruimtes efficiënter gebruiken, legt directeur Services Henk Stomphorst uit. 

Leegstand kost geld 

Het is zo klaar als een klontje: de HAN ontvangt minder euro’s per student, de studentenaantallen lopen terug en de gehoopte groei in het LLO-onderwijs (Leven Lang Ontwikkelen) valt nog enigszins tegen. Zet daarnaast de leegstand van lokalen (een ontwikkeling die al langer gaande is), dan begrijpt iedereen dat onderbezetting onnodig geld kost.   

Te lage bezettingsgraad 

Henk Stomphorst pakt er een staatje bij, want meten is weten. “Cijfers liegen niet, daarom hebben we de drukste periode van het schooljaar in kaart gebracht, zoweI in Nijmegen als Arnhem. Op beide locaties zien we hetzelfde patroon in de bezetting: een piek in de ochtend en een piek in de vroege middag. De meeste lessen starten niet meteen om half 9 maar wat later. We gaan met zijn allen tegelijkertijd lunchen en in de tweede helft van de middag staan de meeste lokalen weer leeg. Dit patroon verandert naarmate het schooljaar vordert: de bezettingsgraad wordt nog lager, er wordt meer in kleine subgroepen gewerkt, op de HAN of thuis. Je ziet dan dat de ruime beschikbaarheid aan lokalen leidt tot te ruim inroosteren.”          

Gebouwen afstoten en opleidingen verhuizen

De bezettingsgraad is gemiddeld onder de 65 %, er zijn zelfs opleidingen die nog lager scoren. Conclusie is dat we efficiënter moeten gaan roosteren, zegt Stomphorst. “We gaan bewust minder ruimtes ter beschikking stellen: de bezettingsgraad moet 75% worden. Als dat voor elkaar is, kunnen we gebouwen afstoten en eventueel opleidingen verhuizen. Dat zijn bij voorkeur de gebouwen in de flexibele schil: gebouwen buiten de campus en huurpanden. 

Henk Stomphorst, directeur Services (foto: Eva Broekema)


Interessante plek voor projectontwikkelaars

Hoe jammer ook voor de gebruikers, voor de HAN is het afstoten van locatie Groenewoudseweg lucratief. Het pand kan verkocht worden en is vanwege de ligging een interessante plek voor projectontwikkelaars. Stomphorst: “De flexibele schil in vastgoed komt nu van pas, al lopen sommige huurcontracten nog een paar jaar door, zoals die van voormalig klooster het Albertinum en het gebouw aan de Prof. Molkenboerstraat. Tegelijkertijd zijn we kritisch als het om afstoten gaat. We volgen daarbij het Strategisch Huisvestingsplan van de HAN.”  

Monsterklus voor roosteraars

Niet iedereen is blij met de aangekondigde krimp van huisvesting en de bijbehorende timing. Roosteraars hebben er soms een monsterklus aan om de planning voor het nieuwe schooljaar kloppend te maken. Daarbij moeten ze rekening houden met het curriculum, een liefst aaneengesloten rooster voor studenten, groepsgrootte, beschikbaarheid van docenten en alle ruimte voor Leven Lang Ontwikkelen, het speerpunt van de HAN.  

Veel lokalen staan al jaren leeg

Ook academiedirecteuren moeten de vertaalslag naar de werkvloer maken. Stomphorst: “Academiedirecteuren zien zelf ook al jaren dat veel lokalen leeg staan. De krimp in huisvesting vraagt om een hernieuwde visie op ruimtegebruik, om creatieve oplossingen, goed gesprek over inzetbaarheid van docenten en misschien wel tot meer samenwerking. Alle partijen hebben we hiervoor nodig.”  

Pabo Groenewoud vanaf de achterkant (foto: Eva Broekema)


Natuurlijk verloop conciërges

Terug naar de Groenewoudseweg. Wat betekent de sluiting van dit pand voor gebruikers, en ondersteuners zoals schoonmakers, conciërges en catering? Stomphorst: “Het pand past bij de huidige organisatie van de opleiding. Een nieuwe locatie vraagt dus om aanpassing. Schoonmaak en catering zijn uitbesteed dus deze activiteiten kunnen eenvoudig gestopt of verplaatst worden. Voor de conciërges ligt dit anders. Door natuurlijk verloop vanwege leeftijd en door slim organiseren kan de verandering opgevangen worden.”   

Sloop goedkoper dan renoveren

Afstoten van vastgoed kan volgens Stomphorst dus ook in de vorm van sloop. ”Zoals je in het Strategisch Huisvestingsplan kunt lezen, willen we op termijn een deel van Ruitenberglaan 26 in Arnhem niet meer gebruiken. Het gebouw is oud, renovatie kost te veel geld. Dat geeft kansen om een nieuw pand neer te zetten, geschikt voor LLO-activiteiten. Gericht op en ingericht voor de werkende student.”

Misschien een tandje erbij

Gaat de aangekondigde 75% bezetting alle problemen oplossen? Stomphorst: “We gaan het zien. Is het niet voldoende, dan moet er misschien nog een tandje bij. Tegelijkertijd is het de uitdaging om altijd voorbereid te zijn op veranderingen en ontwikkelingen in het onderwijs en daarvoor ruimte te bieden.”       

Alle reacties (2)

Anoniem

Beste Henk, wat mooi dat je hier op SAM, het journalistiek podium van de HAN, uiteenzet wat de bedoeling is met de locatie Groenewoudseweg. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat wij als medewerkers van Groenewoudseweg 1 dit persoonlijk van jou of via het CvB zouden horen. Lange tijd is er veel onzekerheid geweest over ons lot, te lang; 5 weken lang hebben we niet meer gehoord dan dat Groenewoudseweg zou sluiten. Sterker nog; dit bericht was al uitgelekt en kwam als een mokerslag bij ons binnen voordat wij überhaupt van een leidinggevende iets hoorden over deze beslissing. Iedereen was in afwachting van een officieel bericht, al dan niet persoonlijk, dan toch via de mail. Maar wat schetst onze verbazing: we lezen het toevallig in SAM. Dat is echt een gemiste kans, de communicatie en transparantie naar de medewerkers toe kan echt vele malen beter. Het is een understatement als ik zeg dat het lange tijd in onzekerheid te laten van mensen, iets negatiefs veroorzaakt. Er is wekenlang ontzettend veel onrust geweest in het pand en dat is nog niet helemaal weg. Tenslotte is het ook bijzonder jammer of misschien eerder teleurstellend dat in de alinea 'Natuurlijk verloop conciërges' en dan de zin 'Terug naar de Groenewoudseweg. Wat betekent de sluiting van dit pand voor gebruikers, en ondersteuners zoals schoonmakers, conciërges en catering?' het woord 'receptionistes' niet genoemd wordt. Ook zij maken deel uit van dit pand, maar in de wandelgangen horen we ook dat jij deze in de (nabije) toekomst liever vervangen ziet worden door praktische zuilen, waar een bonnetje uit komt rollen zodat de mensen de routing van een pand op die manier tot hun beschikking krijgen... Ik wens je veel wijsheid in de komende beslissingen.

likes Reageer

Judith Tuininga

Ik heb begrip voor de financiële situatie en de oplossingen die daarvoor gezocht moeten worden. Toch heb ik op een aantal punten commentaar op dit stuk. Ten eerste, de kop "Veel lokalen staan al jaren leeg" suggereert dat er lokalen zijn waar de stoelen in een hoek staan opgestapeld en de spinnenwebben aan het plafond hangen. Maar eronder staat dat academiedirecteuren al jaren zien dat er lokalen leeg staan. Dat is heel wat anders. Dat kan ook een lokaal zijn dat een uurtje leeg staat maar de rest van de dag wel gebruikt wordt. Ten tweede, ik hoop dat er niet om half 9 al geteld wordt wat de lokaalbezetting is, want het eerste lesuur begint om 9:00. Ten derde, over het tegelijkertijd gaan lunchen, ja mogen we? Bij ons wordt tussen 11:30 en 13:45 1 lesuur vrijgeroosterd dus de lunch wordt flexibel over 3 lesuren verspreid. Wat stelt Henk Stomphorst voor, lunchen na 15:30? Verplichte intermitted fasting?

likes Reageer

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *