Billy Rouwenhorst: Het nieuwe kabinet wil de leesvaardigheid bevorderen, maar verhoogt ook de btw op boeken

Beste meneer Wilders, meneer Omtzigt, mevrouw Van der Plas en mevrouw Yeşilgöz,

Wist u dat er een verschil is tussen het btw-tarief op caviavoer en konijnenvoer? Voor het voer van een cavia betaalt men 21% belasting toegevoegde waarde, voor konijnenvoer is dat maar 9%. Want, beste lijsttrekkers, een konijn is onderdeel van de voedselketen en daarmee een basisproduct.

Weet u wat óók een basisproduct is? Een boek!
Want lezen is leuk, leerzaam en bovenal extreem belangrijk. Het kan de lezer meenemen naar verre oorden, iets leren over andere culturen en de woordenschat vergroten. Ik heb als lezer zeeën bevaren met Mus en Kapitein Kwaadbaard en met Sam en Frodo een ring naar Mount Doom gebracht. En dat zijn avonturen die ik iedereen gun.
Dus, hoe halen jullie het in godsnaam in je hoofd om de belasting op boeken naar 21% te verhogen?

Het is ergens ook wel ironisch dat er in het hoofdlijnenakkoord staat dat het bevorderen van leesvaardigheid prioriteit krijgt, terwijl met het verhogen van de btw op boeken lezen iets voor de elite wordt. Want het is de consument die voor de verhoging moet gaan opdraaien en het is niet alsof boeken nu al goedkoop zijn.

Nu kan ik u horen denken: ‘ah, maar er is ook nog een bibliotheek, dan kun je boeken gewoon lenen!’ Maar met deze verhoging wordt ook een abonnement op de bibliotheek duurder. Gelukkig kunnen kinderen gratis lid worden, maar dan moeten ze een boek na vier weken wel weer inleveren. Als je je omringt met boeken – en dus mag houden als je het verhaal uit hebt – motiveert het juist tot meer lezen. En het is niet alsof alleen kinderen moeite kunnen hebben met lezen. Een op de zes mensen boven de zestien is laaggeletterd, het moet ook voor hen mogelijk kunnen zijn om boeken te kunnen lenen of kopen.

Overigens zijn het niet alleen boeken die slachtoffer worden van deze verhoging, ook museabezoekjes, theatervoorstellingen, kranten en magazines zullen in prijs stijgen. Hoeveel van de 2.7 miljoen mensen die dagelijks een krant in de bus krijgen, kunnen dit blijven betalen? Er gaat zo veel desinformatie rond op het internet, het is dan extra belangrijk dat mensen de krant kunnen blijven lezen. En wie gaat er nog een dagje naar het Rijksmuseum om Rembrandt te zien als de prijs nog meer stijgt?

Met 21% wordt de btw op boeken in Nederland de hoogste van heel Europa. Gemiddeld is dit maar 7%, in sommige landen is het zelfs nul! Hoe mooi zou dat nou eens zijn… Al neem ik al genoegen met het behouden van de 9% die we nu al moeten betalen. Mocht u nu denken, ‘ja eigenlijk is dit ook helemaal geen goed idee’, maar dat niet aan de andere lijsttrekkers durft te vertellen, kunt u altijd nog de petitie tekenen. Dat kan volledig anoniem en dan blijft dat gewoon tussen ons. Dan hoeft niemand bang te zijn voor een functie elders.

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *