De Ondernemer: Valk & Folmer
HAN-alumnus Nick Valk (32) heeft een eigen maatpakkenwinkel
Overhemden, colberts en pantalons: dagelijks levert HAN-alumnus Nick Valk klassieke herenmode op maat in zijn maatpakkenzaak Valk & Folmer in Apeldoorn. SAM spreekt de oud-student Rechten over zijn onderneming. “Op het moment dat een klant binnenkomt, zie ik al meteen wat iemand wel of niet kan hebben.”
Maken kleren de man? Je zou het zomaar zeggen als je Valk & Folmer binnenstapt. Meteen vallen de mannequins op, net zoals winkeleigenaar Nick (32) vanzelfsprekend allemaal strak in pak gekleed. Om op de zojuist gestelde vraag in te haken: kleren maken de man, klopt dat gezegde wel? Volgens Nick gaat het juist om de combinatie van de kleding en de man die het draagt: “Natuurlijk, de kleding die je draagt, kan je een bepaalde vorm van zelfvertrouwen geven. Het maakt dat je er representatief of juist heel leuk uitziet, maar dat moet natuurlijk wel ondersteund worden door de persoon die het draagt. Dus kleren maken de man, maar wel onder voorwaarden.”
Spijkerbroeken verdwenen uit de kledingkast
Op zijn veertiende kreeg Nick een voorliefde voor het dragen van pakken. “Mijn eerste pak was van C&A. En niks ten nadele van de C&A, maar dat was een goedkoop, polyester pak. Maar dat was wel de start van een avontuur, om het zo te zeggen.” Nick las zich in over klassieke herenmode en kreeg uiteindelijk een baan in een herenmodewinkel. “Ik begon klassieke kleding zoals pakken, jasjes, pantalons en overhemden te dragen – en de spijkerbroeken, T-shirts en truien verdwenen langzaam uit mijn kledingkast.”
Kleermaker aan huis
Door die baan kwam Nick op het idee om voor zichzelf te beginnen, al heeft hij nooit een opleiding tot kleermaker gevolgd. “Ik heb ervaring gekregen puur door het te doen, het lezen van naaipatronen. Hoe meet je lichaamsmaten op, hoe maak je van een 2D-patroon een 3D-pak?” Nick startte in 2016 als travelling tailor, een kleermaker die kleding aan huis aanmeet. “Dat was eigenlijk een testjaar. Het vinden van de juiste naaiateliers, de juiste stoffen…” Eén jaar later opende Nick zijn winkel in Apeldoorn, waar hij nog steeds zit. “Ik probeer iets compleet anders te bieden dan wat men doorgaans gewend is van een herenmodezaak, door de service en het advies dat ik geef.”
“Mijn klanten zijn geen nummers, maar mensen”
Iets creëren dat nog niet bestaat
De klanten die Valk & Folmer binnenlopen, zijn heel verschillend, aldus Nick. Vooral bruidegoms voor trouwpakken, maar ook mannen die een zakelijk pak willen. Het proces van een maatpak start bij het opmeten en het uitkiezen van één van de 2500 stoffen – van onder meer Engelse en Italiaanse stoffenhuizen – die Nick in het assortiment heeft. “Maatpakken maken is eigenlijk een kwestie van het vertrouwen dat de klant in mij heeft, omdat je met maatkleding iets creëert dat nog niet bestaat. Alles wordt op basis van de wensen van de klant gemaakt, dus dat betekent dat je niks kunt passen.” De rekken met colberts en overhemden die in de winkel hangen, zijn allemaal op maat gemaakt voor Nicks klanten. “Op het moment dat een klant binnenkomt, zie ik al meteen wat iemand wel of niet kan hebben. Dan let ik op zaken als haarkleur, gelaatskleur en postuur.”
Allemaal in balans
Ook de gelegenheid waarbij de klant het pak draagt: tijdens een bruiloft op het strand of een zakelijke meeting? En dan komen nog de details. “De stofkeuze van de voering, de knopen, de revers. Het moet allemaal in balans zijn. Dat is waar maatwerk om draait. En die balans kun je op heel veel manieren vinden.” Nick tekent het ontwerp uit en stuurt het naar zijn naaiatelier in China, waar de kleding gemaakt wordt. Dit hele proces kan zo’n zes tot zeven weken duren. Een disclaimer voor de vrouwelijke lezers die graag een maatpak zouden willen: helaas, Nick maakt alleen herenpakken. “Dat is een bewuste keuze geweest, ik heb vooral ervaring met maatpakken voor heren.”
90 procent pakken, 10 procent juridisch werk
De rechtenbundels bij Nicks bureau verraden ook zijn andere passie: zijn studie rechten. Hij begon zijn opleiding aan de HAN toen Valk & Folmer nog in de startschoenen stond. “Ik heb het bedrijf langzaam opgebouwd, dus het combineren met de studie was toentertijd prima te doen.” Op dit moment werkt hij ook als (bedrijfs)jurist voor een juridisch advieskantoor in Arnhem. Als het druk is bij Valk & Folmer – bijvoorbeeld tijdens het trouwseizoen – neemt Nick minder juridische zaken aan. “Het is op dit moment 90 procent pakken, 10 procent juridisch werk – en die afwisseling vind ik fijn.”
Geen nummers, maar mensen
Eigenlijk wil hij zichzelf geen ondernemer noemen. “Ik ben gaan doen wat ik leuk vind, mensen adviseren,” zegt Nick. “Ik focus niet op de omzet, maar op de dienstverlening: mijn klanten zijn geen nummers, maar mensen. Dat zou ik ook als tip willen meegeven: houd je klanten tevreden,” lacht hij. “Begin met een goede service, focus op de klant en de omzet komt vanzelf.”
Valk & Folmer is te vinden aan Molenstraat-Centrum 441 in Apeldoorn. De winkel is open op afspraak.
Lees ook de ondernemersverhalen van Hey!Hallyu en 1920 Speakeasy Cocktailbar.
Alle reacties (0)