Amber wil 2000 brieven versturen voor Write For Rights
Schrijfactie voor mensenrechten
Amber Noteborn organiseert rond de Dag van de Mensenrechten op de HAN de schrijfactie Write for Rights. “Een brief kan echt voor verandering zorgen.”
Stageplek bij Amnesty International
Voor derdejaars student Social Work Amber Noteborn (21) (rechts op de foto) viel het vorig jaar allemaal op zijn plek. In haar werk voor Social Change, een initiatief binnen de HAN waarin studenten maatschappelijke actualiteit op de kaart zetten, kwam ze in contact met het werk van Amnesty International. Ze raakte zo enthousiast, dat ze voor haar studie zelf een stageplek regelde bij de mensenrechtenorganisatie. Nu traint ze studenten in Human Rights Talks en organiseert ze op de HAN de schrijfactie Write for Rights.
Zes mensenrechtenthema’s
Human Rights Talks zijn mensenrechtendialogen, legt Amber uit: “Ik train mensen in een methodiek om als dialoogleider gesprekken te begeleiden over zes mensenrechtenthema’s zoals demonstratierecht, LHBTI-rechten of discriminatie en racisme. Een dialoog is anders dan een discussie. Hoe voer je zo’n dialoog, welke vragen kun je stellen om mensen kritisch te laten nadenken, hoe rond je na een uur het gesprek af? Dat komt in de training allemaal aan bod en daar oefenen we me mee.”
Aansprekende maatschappelijke thema’s
Amber begeleidt op de HAN vier studenten in Human Rights Talks. Ilja Haverkamp (25), eerstejaars Social Work, is een van de studenten die de training volgt. Ilja: “Ik wil graag iets betekenen voor andere mensen. De maatschappelijke thema’s spreken mij aan en de training lijkt me een mooie kans om Amnesty International nog beter te leren kennen als organisatie.”
Voor het eerst een mensenrechtendialoog begeleiden
Ilja volgde inmiddels drie bijeenkomsten over de Human Rights Talks. Binnenkort gaat ze voor de eerste keer zelf een mensenrechtendialoog met studenten begeleiden, is de bedoeling. Ilja: “Dat is wel een beetje spannend, ja. We hebben geoefend, maar ik heb nog niet voor medestudenten gestaan. Door de training heb ik er wel vertrouwen in.”
Amber sluit aan: “We hebben docenten in een mail gevraagd of we een keer in een klas een mensenrechtendialoog over een thema mogen voeren. Dan begeleidt elke dialoogleider een groepje studenten. We willen dan ook meteen aandacht vragen voor de brievenactie.”
Massaal brieven naar overheden sturen
In de campagne Write for Rights vraagt Amnesty International iedereen om een brief te versturen aan overheden voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Zoals voor muzikant en activist Maryia Kalesnikava uit Belarus die 11 jaar zit opgesloten omdat ze verandering eiste. Of voor Manahel al-Otaibi die in Saudi-Arabië een lange celstraf kreeg omdat ze zich op social media uitsprak voor meer vrouwenrechten. Maar ook voor Dang Dinh Bach (Vietnam), Joel Paredes (Argentinië), Neth Nahara (Angola) en anderen.
Brief schrijven in de centrale hal van de HAN
Amber Noteborn gaat ook met deze actie binnen de HAN op de barricaden. Van 9 tot en met 12 december kunnen studenten en medewerkers in de centrale hal aan de Kapittelweg in Nijmegen terecht voor het schrijven van een brief. Amber is druk met de voorbereidingen: “We regelen nu de statafels en materialen zodat mensen straks een brief kunnen schrijven. We mogen de hele hal inrichten met posters om de campagne te promoten.”
Rob Verhofstad ondersteunt actie
De schrijfactie is ieder jaar rond 10 december, de Dag van de Mensenrechten. Net als vorig jaar zijn dit jaar docenten betrokken bij de actie. Om de actie zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen, maakte Amber een video met bestuursvoorzitter Rob Verhofstad waarin hij de actie ondersteunt.
Amber hoopt op nog meer brieven dan vorig jaar: “Ik hoop dat we dit jaar met studenten en medewerkers 2000 brieven en handtekeningen versturen. Een brief kan echt voor verandering zorgen. Daar zijn uit eerdere jaren voorbeelden van.”
Brief aan buitenlandse overheid is niet ingewikkeld
Een brief schrijven aan een buitenlandse overheid klinkt ingewikkeld, maar Amber en Amnesty International maken het briefschrijvers zo eenvoudig mogelijk. Er zijn voorbeeldbrieven in verschillende talen. Die kun je gewoon overschrijven of er nog een persoonlijke opmerking aan toevoegen. Op de website van Amnesty kun je brieven binnen een minuut digitaal ondertekenen.
Voor een specifieke persoon of voor iedereen
Amber schrijft in elk geval voor Egyptenaar Oqba Hashad die werd gearresteerd omdat zijn broer mensenrechtenactivist is. Hij zit onder slechte omstandigheden vast. Amber: “Zijn zaak gaat me erg aan het hart. Dat is echt waarvoor ik bij Amnesty wil werken, om iets te doen aan de oneerlijkheid in de wereld. Daar wil ik voor schrijven.” Ilja heeft voor haar brief niet een specifiek iemand op het oog: “Ik schrijf voor allemaal een brief, want dat kan ook.”
Ook een brief schrijven? Meld je op 9, 10, 11 of 12 december in de grote hal van het HAN-gebouw aan de Kapittelweg 33 in Nijmegen.
Alle reacties (0)