Projectleider Marije Wensink met Billie Cups

Gooi Billie niet weg, het is een blijvertje

Nieuwe rubriek op SAM: Dat kan slimmer / schoner / socialer

De HAN wil bijdragen aan een schonere wereld. Dan kun je zelf geen smeerpoets zijn. Een stap in de schone richting is het niet langer gebruiken van de twee miljoen wegwerpbekers die we jaarlijks met z’n allen bij het vuil gooien. Daarvoor in de plaats is de herbruikbare Billie gekomen. Nu nog zorgen dat we die beker niet (per ongeluk) weggooien.

De herbruikbare Billie Cup is het afgelopen jaar op diverse locaties van de HAN in gebruik genomen. En vanaf deze week, zegt projectleider Single-Use Plastics Marije Wensink (foto, boven), wordt Billie ook op de laatste HAN-locatie geïntroduceerd. Zij vertelt het verhaal van Billie, van de geboorte tot waar hij nu is.

Europese regelgeving
“Dat we af wilden van die twee miljoen wegwerpbekertjes is niet alleen omdat we dit aan onze stand verplicht zijn, vanwege onze focus op Schoon. Het is simpelweg ook nodig gezien de nieuwe Europese regelgeving rond Single-Use Plastics (SUP), die per 1 januari ingaat. En we zijn er bijna. Op deze maandag, 27 november, valt ook op de laatste HAN-locatie, Kapittelweg 33, het doek voor de wegwerpbeker.”

Hoe werkt het?
“Vanaf nu is het de bedoeling dat iedere HAN-er een eigen mok of kop meeneemt, of op de campus drinkt uit een duurzame Billie Cup. Voor een Billie Cup betaal je 1 euro. Daarna heb je de keus. Je levert je Billie in en krijgt een muntje waarmee je een nieuwe beker kunt aanschaffen bij je volgende drankje, of je krijgt 1 euro korting bij het restaurant. Of je ruilt jouw beker om voor een schone.”

Bijpassende deksel
Voor nóg 1 euro koop je in de HAN-restaurants een bijpassende deksel. Die blijft jouw bezit – uit hygiënisch oogpunt. Let wel, die deksel maakt je beker niet geheel lekvrij. Maar je voorkomt wel dat je vlekken in je tas krijgt als je de beker na gebruik omspoelt en weer meeneemt.
Inmiddels zien we dat veel gebruikers de beker niet inleveren, ondanks dat dit kan; ze vinden het handiger om hun Billie Cup zelf even onder de kraan te houden, af te drogen en mee naar huis te nemen voor hergebruik. Helemaal prima!”

Gastenbeker
“Verder hebben we ook een gastenbeker. Van hetzelfde materiaal, met HAN-logo, zonder statiegeld. Die bekers kun je als medewerker bij de receptie van elk HAN-gebouw ophalen, ten behoeve van je gasten. Je krijgt ze in bruikleen; na vertrek van je gasten kun je ze op dezelfde plek weer afgeven.”

De Billie Cup (foto: Ralph Schmitz)

Tevreden gebruikers
“Voor de meeste HAN-ers is de Billie Cup inmiddels geen onbekende meer. De reacties en gebruikerservaringen zijn tot dusver overwegend positief. We hebben ons suf gecommuniceerd, van posters en nieuwsberichten tot QR-code en infostands, noem maar op. Kennelijk heeft dat vruchten afgeworpen, haha.”

“Twee miljoen wegwerpbekertjes minder, elk jaar weer, dat scheelt een slok”

Oplettend oog
“We zijn nog niet helemaal aan de eindstreep. Dagelijks blijken er nog enkele Billies na gebruik te blijven staan op de tafels. Dankzij het oplettend oog van onze schoonmakers en conciërges weten ook deze bekers doorgaans hun weg terug te vinden naar de cateraar. Na grondige reiniging komen ze dan weer in omloop.
Een ander punt van aandacht zijn de Open Dagen, met veel bezoekers van buiten de HAN. Daar delen we nu hardcups uit, zonder statiegeld. Met de mededeling dat ze die gewoon weer bij ons kunnen inleveren. Ik reken er niet op dat dit direct perfect zal verlopen. Alleen al omdat de wegwerpbeker nog altijd behoorlijk in ons systeem zit.”

Geef het zes weken
“Over enige tijd zullen we allemaal moeiteloos weten wat te doen met de Billies, daarvan ben ik overtuigd. Het heeft even tijd nodig: volgens de gedragspsychologie kost het een week of zes voordat een nieuwe, goede gewoonte wortelschiet. Nu zul je vast nog wel eens je beker vergeten. Geen ramp. Straks zit het tussen de oren, dan denk je er vanzelf wel aan. Ook omdat de statiegeldbeker overal, ook buiten de HAN, het nieuwe normaal wordt, of al is.
Tot slot, ook goed om niet te vergeten: twee miljoen wegwerpbekertjes minder, elk jaar weer, dat scheelt een slok.”

Op deze Insite-pagina lees je meer over de Billie Cup bij de HAN. Hoe het precies werkt met die nieuwe bekers wordt ook uitgelegd in een korte video.

Deze nieuwe rubriek op SAM geeft jullie, de HAN-medewerkers en -studenten, een podium. Waar zie je dat de HAN in eigen huis kansen laat liggen of beter kan aangrijpen rondom Slim? Of Schoon? Of Sociaal? Heb jij een bijdrage of een suggestie voor deze rubriek? Laat het ons weten: sam@han.nl

Alle reacties (2)

Karin van Haren

Leuke nieuwe rubriek!

likes Reageer

Sonja Doornbosch

👌🏻. “Verder hebben we ook een gastenbeker. Van hetzelfde materiaal, met HAN-logo, zonder statiegeld. Die bekers kun je als medewerker bij de receptie van elk HAN-gebouw ophalen, ten behoeve van je gasten. Je krijgt ze in bruikleen; na vertrek van je gasten kun je ze op dezelfde plek weer afgeven.”

likes Reageer

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *