Inleveren salaris tijdens tweede ziektejaar veroorzaakt stress

HAN-medewerker Kyra: “Ik kreeg er een grote zorg bij”

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. HAN-medewerker Kyra (50) is een van hen. In 2021 ondergaat ze zware behandelingen, met uitzicht op herstel. Dit herstel gaat echter zo langzaam dat ze er een zorg bij krijgt: het deels moeten inleveren van haar salaris.

Kyra werkt ruim tien jaar bij een academie-secretariaat van de HAN wanneer zij de diagnose borstkanker krijgt. Ze is alleenstaande moeder. Van haar drie kinderen wonen er nog twee thuis.  Kyra: “De schok was enorm, de paar dagen die ik heb moeten wachten op de uitslag van het onderzoek waren een hel. Mijn jongste zoon was bang dat ik dood zou gaan. Ik kon hem niet geruststellen. Die onzekerheid was verschrikkelijk.”

Opschieten

Dan volgt het naar omstandigheden goede nieuws: de kanker is behandelbaar. Kyra zal een paar maanden hormoontherapie krijgen in de hoop dat de tumor slinkt. Daarna volgt een borstoperatie en aansluitend bestraling. Een traject dat alles bij elkaar een maand of zeven in beslag neemt. Vanaf de eerste dag dat Kyra met de hormoontherapie begint, voelt ze zich beroerd. “Ik kreeg opvliegers en gewrichtspijn, sliep slecht en was labiel. Door de hormoontherapie kwam ik versneld in de overgang. Ik was mijzelf volledig kwijt.” Gelukkig slonk de tumor, al ging het langzaam. De chirurg wilde het nog meer tijd geven, zodat het makkelijker zou zijn de tumor te verwijderen, maar Kyra drong aan op de operatie. “Ik voelde me zo slecht en vond het allemaal veel te lang duren. Ik wist dat er na de operatie nog een heel traject zou volgen en maakte me ook zorgen over mijn werk en mijn inkomen. Ik wilde dat het opschoot.”

Brandwonden, pijn en jeuk

Kyra besluit na overleg ook de lymfklieren te laten verwijderen voor een grotere kans ‘schoon’ te zijn na de operatie. De borstsparende operatie gaat goed en het herstel duurt een week of zes. “Toen belde de Radboud, de bestraling kon beginnen. Drie weken lang, iedere dag. In het begin viel het mee. Maar ik werd steeds vermoeider en mijn huid ging helemaal kapot. Ik kreeg brandwonden, pijn en jeuk en sliep niet meer. Maar de bestraling op de open wonden ging gewoon door, stoppen was geen optie.” Toen het klaar was, was iedereen blij. “Ik werd gefeliciteerd, maar voelde me gesloopt. Mijn energie was weg, ik vroeg me af hoe dat ooit goed moest komen.”    

Kleine stapjes

Dan volgt een half jaar waarin er geen contact is met het ziekenhuis. Kyra start met sporten onder begeleiding. Conditie krijgen, het weefsel soepel maken en voorkomen van oedeem, is het doel. Voordat het eerste ziektejaar verstrijkt wil Kyra perse een start maken met enkele uren werken. “Ik wilde van alles, maar mijn lijf dwong me hele kleine stapjes te zetten.”

“Ik mag de komende tijd geen dag ziek worden, want dan verspeel ik de aanspraak”

Loon inleveren

Financieel gezien is er in het eerste ziektejaar niets aan de hand: de cao-hbo bepaalt dat bij ziekte 100% van het loon wordt doorbetaald. Dat is anders in het tweede jaar: ben je dan nog ziek, dan ontvang je over de uren die je niet werkt 70% van je loon. Omdat Kyra na een jaar ziekte nog maar net gestart is met re-integreren door een enkel uur te werken, levert zij ook bijna 30% in. Kyra: “Het was een ramp. De terugval in inkomen veroorzaakte veel stress, ik kreeg er een grote zorg bij. De druk op een geslaagde re-integratie werd groter. De cao bepaalt dat als je drie maanden hebt volgehouden 45% van je aanstelling te werken, je weer je normale salaris terugkrijgt. Ik zit nu net op die 45% en mag de komende tijd geen dag ziek worden, want dan verspeel ik de aanspraak. Ik probeer er maar niet aan te denken wat er gebeurt als het niet lukt.”

Arbeidsongeschiktheid verzekeren

Op de vraag hoe ze het financieel redt, zegt Kyra: “Met spaargeld, vakantiegeld en de eindejaarsuitkering heb ik gaten tot nu toe kunnen dichten. Afgelopen zomer was er geen geld om met vakantie te gaan. Dat is zuur, dan sta je er echt alleen voor.”

Kyra hoopt voor het einde van haar tweede ziektejaar volledig hersteld te zijn zodat zij weer kan leven van haar oorspronkelijke salaris. Voor medewerkers van de HAN die na 24 maanden niet (volledig) hersteld zijn, heeft de HAN een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekering afgesloten (AOV). Daarmee ben je als medewerker verzekerd tegen inkomensverlies bij gedeeltelijke (35-80%) arbeidsongeschiktheid. Wil je verzekerd zijn tegen inkomensverlies bij volledige arbeidsongeschiktheid, dan kun je daar bij indiensttreding vrijwillig voor kiezen en geeft de HAN korting op de premie.


Alle reacties (1)

Jorien

Die verzekering geldt enkel als je officieel afgekeurd bent, niet als je nog ziek bent. Dat viel mij rauw op het dak toen ik daar een aantal jaren geleden mee geconfronteerd werd.

likes Reageer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *