Kosteloze toegang tot menstruatieproducten: ‘ROOD Jongeren’ voert maandag actie op de HAN
Menstrueren is geen keuze
Menstrueren: een maandelijkse gebeurtenis die je dwingt tot het gebruik van maandverband, tampons, cups of speciaal ondergoed. En dus tot uitgaven. Niet iedereen kan dit bekostigen. “Daarom voeren we actie en zetten maandag bakjes met gratis maandverband en tampons neer op HAN-toiletten”, aldus ROOD Jongeren Nijmegen.
Zon 500 miljoen menstruerende mensen ter wereld kampen met ‘menstruatiearmoede’. Dit betekent dat je geen toegang hebt tot menstruatieproducten, bijvoorbeeld door financiële beperkingen, schaamtegevoelens of gebrek aan menstruele opvoeding. Ook in Nederland worstelt een groep met deze bijna onzichtbare vorm van armoede.
Kosteloze toegang
“Wij zijn van mening dat ook studenten, die doorgaans niet veel te besteden hebben, kosteloze toegang moeten krijgen tot menstruatieproducten”, aldus Maite van Lith, lid van de Nijmeegse tak van ROOD, Socialistische Jongeren. “Vandaar dat wij maandag actie voeren op de Nijmeegse HAN-campus waarbij we op de vrouwen- en genderneutrale toiletten bakjes met maandverband en tampons zetten.”
Geen keuze
De actie is bedoeld om bewustwording los te maken, evenals de conversatie. “We vragen aandacht voor onze petitie, waarin we meerdere scholen oproepen om deze belangrijke voorziening voortaan zelf te verstrekken”, aldus Maite, die Sociale Geografie studeert aan de Radboud Universiteit en zich samen met andere ‘ROOD Jongeren’ inzet voor maatschappelijke kwesties. “Menstruatieproducten zijn net zo onmisbaar als toiletpapier. Want ongesteldheid zijn is geen keuze. Toch moet je maandelijks kosten maken, die over de jaren heen als snel oplopen tot ruim 5000 euro.”
Prioriteit op de agenda
Op dit moment worden op zo’n 1350 locaties in Nederland al kosteloos menstruatieproducten verstrekt, onder meer op scholen, in bibliotheken, via voedselbanken en in buurthuizen. “Wij hopen dat dit uiteindelijk overal zal plaatsvinden”, aldus Maite. Hoe dat precies in z’n werk zal gaan, qua financiering en de regels omtrent het gebruik, is pas de volgende stap. “Laten we eerst maar zorgen dat het een prioriteit wordt op de agenda van de Colleges van Bestuur van scholen.”
Maandag aanstaande, 13 februari, zal Maite samen met andere Rood Jongeren-leden om 13:00 uur starten met de actie op de Nijmeegse HAN-campus. Ben je het eens met hun actie? Teken dan de petitie.
Wil je meer weten over menstruatiearmoede? Klik dan hier.
Benieuwd naar ROOD, Socialistische Jongeren? Klik dan hier.
Alle reacties (0)