Angel, Jinsoo en Dieunifer over hun eerste jaar als student (deel 1)

Over hun studie, studentenleven en verwachtingen

SAM volgt dit studiejaar wederom drie eerstejaars: hoe verloopt hun debuut op de HAN? Hoe kwamen ze tot hun studiekeuze? Willen ze op kamers wonen? En wat verwachten ze van hun studietijd en studentenleven? We zoeken hen vervolgens in januari en juni weer op om hun ontwikkeling te volgen. Dit is deel 1 (van 3).

Angel van Millingen (19) gaat HBO Rechten studeren in Arnhem. Ze is vooral geïnteresseerd in familierecht, al sluit ze niets uit. Ze blijft thuis wonen, in Renkum.

STUDIEKEUZE
“Al van jongs af aan heb ik een groot rechtsvaardigheidsgevoel. Ik houd van eerlijk en oprecht en kan heel slecht tegen onrecht. Op de middelbare school maakten we voor het vak maatschappijleer geregeld een uitje naar de rechtbank. Ik vond dat geweldig, was echt gefascineerd en geboeid. Waar andere klasgenoten het gewoon als een leuk uitje zagen, voelde ik me op mijn plek en wist: deze kant wil ik op. Na meerdere open dagen te hebben bezocht, hier op de HAN, maar ook in Utrecht, koos ik voor de HAN. Je kunt Rechten op beide locaties (Nijmegen en Arnhem -red.) studeren, maar Arnhem trok me het meest. Het is kleinschaliger en rustiger. Het voelde meteen goed.”

OP KAMERS
“Ik blijf lekker thuis wonen, in Renkum. Van deur tot deur doe ik er met de bus een uurtje over. Dat vind ik prima. Thuis heb ik een fijne kamer, het is gezellig en mijn twee hondjes Shy en Draakje zijn er ook. Ik heb twee bijbanen, bij Jumbo en in een verzorgingstehuis, wat me prima bevalt en waardoor ik geen stufi hoef bij te lenen. Waarom zou ik dan in een dure, kleine kamer willen wonen in een vaak vies studentenhuis?”

STUDENTENLEVEN
“Ik ben geen feestbeest die elke week wil stappen. In die zin heb ik geen behoefte aan een typisch studentenleven. Ik zou mezelf eerder omschrijven als een nerd, een serieuze student. Natuurlijk ga ik weleens dansen of een biertje drinken met vrienden en dat zal ook zo blijven. Maar ik hoef niet elke week ergens op de bar te dansen of op kroegentocht door Arnhem, haha.”

VERWACHTINGEN
“Uiteraard hoop ik dat blijkt dat ik de juiste studiekeuze heb gemaakt. Vooralsnog trek ik het meest naar familierecht. Mijn gevoel zegt me dat ik me daarin wil specialiseren. Strafrecht trekt me het minst: criminaliteit, moord, doodslag en geweld zijn te heftig voor me. Al helemaal als je moet nadenken over het verdedigen van daders. Dat druist volledig in tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel. Maar wie weet blijkt het toch anders te gaan en raak ik verslingerd aan een ander type recht. Ik sta volledig open en zie wel wat er gaat gebeuren in mijn eerste jaar. Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in!”

Jinsoo Kim (24) is nog maar een paar dagen in Nederland vanuit Sejong, een stad in Zuid-Korea. Hij doet mee aan een uitwisselingsprogramma en zal de komende vijf maanden de minor Embedded Vision Design and Machine Learning volgen aan de HAN.

STUDIEKEUZE
“In Zuid-Korea is de minor die ik ga doen, opgebroken in drie aparte periodes. In Nederland kan het in één periode én is het de ideale voorbereiding op mijn masters degree. Ik heb een grote interesse in technologie, met name hoe machines werken. De Nederlandse chipfabrikant ASML is wereldwijd bekend en ongeslagen marktleider. Ik ben enorm geïnteresseerd in hun werkwijze. Vandaar ook mijn keuze om in Nederland te studeren, naast de boeiende cultuur en rijke geschiedenis.”

OP KAMERS
“Uitwisselingsstudenten worden door de HAN gehuisvest. Zodoende woon ik in een studentenhuis in Arnhem, met meerdere internationale studenten. Ik deel de ruimte met een jongen uit Bangladesh. Nu ben ik nog maar een paar dagen in Nederland, dus ik heb nog niet veel kunnen ontdekken of gewoontes kunnen ontwikkelen. Al ben ik wel elke ochtend om 06:00 uur gaan hardlopen, want makkelijk ging door mijn jetlag, haha! De lucht is hier in vergelijking met Zuid Korea zó veel frisser. Het is heerlijk om door het groen te rennen en diep adem te halen. Verder ken ik nu de supermarkten Jumbo, Aldi en Albert Heijn. Iedereen vindt de boodschappen hier duur, maar ik vind het goedkoop. In Zuid-Korea betaal je 7 euro voor een zak appels, hier 3. Geweldig.”

STUDENTENLEVEN
“Gisteravond gingen we met ons introgroepje naar de stad en werd me wiet aangeboden. Nu ben ik niet geïnteresseerd in dat soort dingen, dus ik sloeg het af. Maar de geur hing af en toe om ons heen. Dat was voor mij heel gek om mee te maken. In Zuid Korea is het illegaal en dus strafbaar. Ik zal vast af en toe de stad in gaan, maar dat is niet mijn focus. Ik kijk vooral uit naar de studie, het dagelijks leven in Nederland en het leren kennen van andere internationale studenten.”

VERWACHTINGEN
“Van de studie verwacht ik veel te leren, maar ik vind het ook spannend: mijn Engels is niet heel erg goed en de gehele minor wordt natuurlijk in het Engels gegeven. Hopelijk gaat het me lukken om alles te volgen. Verder hoop ik veel van Nederland te zien, zoals Amsterdam, tulpen en windmolens. En ik zou graag andere landen willen zien, zoals Duitsland, waar ik Oktoberfest wil bezoeken. Ik heb in mijn thuisland twee jaar lang in verplichte militaire dienst gezeten en moest onder meer patrouilleren op de grens met Noord-Korea. Zuid Korea kent verder geen grenzen, behalve als we vliegen of varen, dus het feit dat ik vanuit Nederland zo makkelijk de grens over kan, is voor mij heel bijzonder.”

Dieunifer Destimat (19) komt uit Curaçao en begint met de opleiding International Social Work aan de HAN in Nijmegen. Ze woont op kamers in Arnhem.

STUDIEKEUZE
“Ik was geïntrigeerd om meer te leren over emoties en gevoelens, en hoe ik mensen daarmee kan helpen. Mede door de Amerikaanse tv-serie S.W.A.T. raakte ik geïnspireerd om me in te zetten voor de maatschappij. In eerste instantie keek ik naar de studie Psychologie maar ik dacht dat ik als therapeut me de problemen te veel zou aantrekken. Met Social Work ben je op een andere manier actief, het werk is praktischer. Op Curaçao werd Social Work in het Nederlands aangeboden. Ik wilde mijn horizon echter verbreden dus koos ik voor Engelstalig. Het liefst wilde ik naar de Verenigde Staten maar dit was qua vereisten complexer en ook veel duurder. Ik heb me uiteindelijk laten leiden door de opleiding en de school. Ik had eigenlijk geen idee van Nederland, ik ben hier voor het eerst.”

OP KAMERS
“Ik ben door een organisatie op Curaçao, een soort DUO, geholpen aan een kamer in Arnhem. Ik woon samen met drie andere studenten van Curaçao. Voor een grote kamer met balkon betaal ik 579 euro. Ik zit er een jaar aan vast. Ik heb geen bijbaan dus mijn ouders helpen met de huur en andere kosten. Voor het tweede studiejaar zoek ik een goedkopere kamer en een bijbaan in Arnhem of Nijmegen. Nu eerst even wennen.”

STUDENTENLEVEN
“Ik ben hier pas een maand dus heb nog niet veel van Arnhem en Nijmegen gezien. Ik vind Arnhem tot nu toe fijner, rustiger vergeleken met Nijmegen. Het centrum is zo druk. In mijn vrije tijd houd ik van wandelen, journaling, schilderen, gamen en Japanse en Zuid Koreaanse films kijken. Ik ben geen uitgaanstype. Ik verwacht één of twee keer per maand op stap te gaan. Ik ben aangesloten bij een netwerk opgericht voor en door Caribisch Nederlandse studenten, HAN Huntu. Tijdens de introdag heb ik leuke studenten van Sint Maarten ontmoet tijdens een speeddate-spel. Ik kijk ernaar uit nog meer studenten te leren kennen.”

VERWACHTINGEN
“Wat precies het studieschema van mijn eerste jaar is, dat weet ik nog niet. Ik verwacht niet dat het heel zwaar wordt maar ik ga mijn uiterste best doen voor mooie resultaten. Uitstelgedrag moet ik parkeren, dit is geen middelbare school meer. Het gaat om mijn toekomst. Ik wil veel leren en ik wil groeien als mens. Te beginnen met een gezondere leefstijl. Veel bewegen, goed eten en op tijd naar bed. Ik moet er wel aan wennen dat hier geen warme lunch gegeten wordt, hooguit soep of een wrap. Dat is op Curaçao echt anders. Ik zal überhaupt veel heimwee hebben naar mijn familie en vrienden maar ik ga ook genieten van deze ‘prime time’.”



Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *