De Ondernemer: Levenscoach voor rouw- en verliesbegeleiding

“Je kunt levend verlies onderdrukken, maar op een gegeven moment schiet de bal boven water”

Na een carrière in de mode gooide Lidy Roelofsen-Leenders het roer radicaal om toen haar dochter werd geboren met een verstandelijke beperking. Een zoektocht naar zingeving en balans leidde tot een eigen praktijk in begeleiding bij rouw, verlies en levensvragen.

Van mode naar maatschappelijke betrokkenheid

Tot haar 37e werkte Lidy Roelofsen-Leenders in de commerciële mode. “Ik was inkoper bij Hunkemöller maar voelde op een gegeven moment dat ik een ander pad moest bewandelen.” De geboorte van haar dochter met twee syndromen en een verstandelijke beperking zette alles op z’n kop. “De medische onzekerheid, de zorgen.. het leven dat ik kende, viel uit elkaar.” Het leidde tot een drastisch besluit. Lidy zei haar baan op en startte met de deeltijdopleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de HAN. “Vier kinderen, een baby met extra zorg – mensen verklaarden me voor gek.” Maar voor Lidy was het duidelijk: “Ik móest iets doen wat ertoe deed.”

“Verlies is niet alleen de dood. Het kan ook gaan om verlies van veiligheid, gezondheid of van het vertrouwen in de toekomst”

Werken in de jeugdzorg

Lidy belandde in de jeugdzorg waar ze werkte met pleegkinderen, ouders met een beperking en complexe gezinssystemen. Ze ervoer hoe veelzijdig verlies kan zijn. “Verlies is niet alleen de dood. Het kan ook gaan om verlies van veiligheid, gezondheid of van het vertrouwen in de toekomst. Levend verlies. Ook hier komt rouw bij kijken. Het leren omgaan met iets dat er niet was, niet meer is of niet meer gaat komen.” In deze periode wordt ook haar eigen rouw steeds voelbaarder. “Ik kreeg niet alleen een kind met een beperking. Ik moest ook afscheid nemen van allerlei verwachtingen, dromen en zekerheden.”

Het verdriet aankijken

Tijdens een opleiding tot Rouw- en Verliesbegeleider viel alles op zijn plek. “Het ging ook over levend verlies en ik dacht: dit gaat over mij. Mijn manier om er mee om te gaan, was almaar door te gaan zodat ik er niet bij stil hoefde te staan. Maar het verdriet verdwijnt niet. Door middel van begeleiding die bij je past, kun je er beter mee leren omgaan. Door het verdriet aan te kijken en te verweven in je leven. Of door op zoek te gaan naar antwoorden op je levensvragen. Achteraf gezien had ik, toen ik volledig in de overlevingsstand stond, graag professionele hulp gewild.”


Eigen praktijk voor rouw-, verlies- en levensvragen

Na het afronden van verschillende opleidingen, waaronder een master Begeleidingskunde, startte Lidy haar eigen praktijk. Als levenscoach voor rouw- en verliesbegeleiding staat ze mensen bij met uiteenlopende hulpvragen. Zoals een vrouw die worstelt met de zorg voor haar dementerende partner. Een jongere met plotselinge paniekaanvallen. Of iemand die vastloopt op het werk. “Veel van die vragen blijken terug te leiden naar verlies. Het verhaal eronder is vaak niet goed verweven in diens leven of nooit erkend.”

Levend verlies onderdrukken als een bal onder water

“Aan levend verlies valt niks te fixen. Het is verdriet zonder eind. Maar je verhaal doen aan iemand zonder oordeel doet veel mensen goed. Aan mij de kunst om het masker af te nemen en het verhaal die ruimte te geven. Ik kom mensen tegen die alles wegredeneren, verdriet wegslikken en er niet bij kunnen komen. Sommigen zijn zo sterk geworden in overleven, dat ze het contact met hun emoties zijn kwijtgeraakt.” Ze vergelijkt het met een bal onder water houden. “Door een trigger schiet die vervolgens weer boven water.”

Hoofd en hart bij elkaar brengen

Lidy werkt zonder vast protocol. In haar sessies helpt ze mensen via lichaamsgericht werk, ademhaling of visualisaties om opnieuw verbinding te maken met hun binnenwereld. Gesprekken kunnen plaatsvinden aan tafel, tijdens een wandeling, door middel van een opstelling of bijvoorbeeld door te tekenen. “Het moet passen bij de persoon. Voor de duidelijkheid: ik help mensen niet. Ik loop een tijdje met ze op en begeleid ze om hoofd en hart weer bij elkaar te brengen.”

Het bord in de tuin voelde voor Lidy heel definitief; een eigen praktijk aan huis.


Sterk geloof in eigen kunnen

“Mensen mogen hier zijn zoals ze zijn. Ik probeer niks op te lossen, maar ik kijk met ze mee. Ik geloof sterk in eigen kunnen. Wat heb jij jezelf ooit aangeleerd om te kunnen overleven? En werkt dat nu nog voor je? Het mooiste aan mijn werk is wanneer iemand ‘in zijn lijf zakt’. De schouders ontspannen, de adem vertraagt — er komt iets los.” Ze besteedt veel zorg aan de omgeving waarin dat mag gebeuren. “Mijn praktijk is aan huis. Altijd schoon, rustig, en met een kaars aan. Dat is een ritueel geworden. Om mensen op hun gemak te laten voelen en het moment bewust te markeren.”

Een vast ritueel; Lidy steekt voor elke sessie een kaarsje aan.

Zelfreflectie onmisbaar in sociaal werk

Naast haar praktijk werkt Lidy sinds negen jaar in verschillende functies bij de deeltijdopleiding Social Work op de HAN. Haar praktijkervaring komt ook in dit werk terug. “Ik zit momenteel in de examencommissie en geef gastlessen en supervisie. We onderzoeken wie de studenten zijn als beginnend professional, waar ze in groeien, en wat hen belemmert.” Volgens Lidy is reflectie onmisbaar in sociaal werk. “Zonder zelfinzicht blijf je op de automatische piloot reageren. Dan vaar je op (onbewuste) overlevingsstrategieën. Dit geldt zowel voor beginnende als voor ervaren hulpverleners.”

Wooninitiatief voor jongvolwassenen met een beperking

Naast haar werk in het onderwijs en haar eigen praktijk, werken Lidy en haar man samen met andere ouders aan een wooninitiatief voor jongvolwassenen met een beperking. Waaronder haar dochter. “Het is bijna een bedrijf op zich. We zijn er al jaren mee bezig. We bouwen aan een plek waar ze zich veilig voelen, ook als wij er straks niet meer zijn. Dat is een levenstaak die we erbij gekregen hebben. We willen de zorg voor onze dochter niet halfbakken achterlaten waardoor haar drie broers aan de bak moeten.”

Toekomst zonder vastomlijnd plan

Hoewel ze vroeger werkte met businessplannen en to-do lijsten, vertrouwt ze nu op het organische verloop van haar pad. “Ik heb geleerd dat het leven zich niet laat dwingen. En ik ben er trots op dat ik nu kan zeggen: ik zie wel waar het heen gaat. Het loopt zoals het moet lopen. Alles wat ik heb meegemaakt, heeft van mij een rijker mens gemaakt. Ingrijpende levensveranderingen brengen óók mooie dingen.”

Meer informatie over Lidy haar praktijk vind je op haar website.

Meer informatie over het wooninitiatief voor jongvolwassenen met een beperking vind je op de website wooninitiatiefbijonsthuis.nl.

Meer afleveringen van De Ondernemer lezen? Scroll naar beneden.

Alle reacties (6)

Mieke

Wat een prachtig artikel!

likes Reageer

Miriam

Wat een treffend verhaal, Lidy, rechtdoend aan wie je bent.

likes Reageer

Mariëtte

Wat een mooi verhaal over een mooi mens, want dat is Lidy.

likes Reageer

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *