Hier kom ik het liefst (5/8): Sergic Davidian 

Favoriete hotspots in Nijmegen en Arnhem van HAN-medewerkers 

Dat fijne bruine café op de hoek. Of het bankje met prachtig uitzicht over de stad. In deze reeks delen HAN’ers favoriete plekken in Arnhem en Nijmegen. “We trouwden in Musis Sacrum.”   

Even voorstellen…

Sergic Davidian is zoon van Armeense ouders en groeit op in Teheran, waar hij Bouwkunde studeert. Op zijn vijfentwintigste vlucht hij vanuit Iran naar Nederland en komt terecht in Delft, de stad waar zijn zus woont. Aan de TU Delft begint hij opnieuw aan de studie Bouwkunde. Na verschillende banen vindt hij uiteindelijk zijn plek in het onderwijs. Sergic werkt eerst bij de technische school ROC A12 in Ede en maakt na 7 jaar de overstap naar de HAN, waar hij nu 18 jaar werkt. Als hoofddocent doceert hij wiskunde en mechanica bij de Academie Built Environment.  

Op zoek naar een huis

Het was destijds voor Sergic en zijn man logisch om voor Arnhem als woonplek te kiezen. Het vinden van een geschikt huis werd vergemakkelijkt door hulp van het RTL-televisieprogramma ‘De TV makelaar’. Althans, dat leek zo. Terwijl op camera de champagne knalde werd de koopdeal achter de schermen tenietgedaan door overbieding. Weg huis. Niks aan te doen, zei RTL. Gelukkig vond Sergic een andere woonplek, aan de rand van de wijk Klarendal.   

Het ING-gebouw aan de Velperweg zoals het er in 2013 uitzag, voordat het is verbouwd tot een appartementencomplex (foto: Henk Monster op Wikimedia Commons)

Architectuur

Met een bouwkundig oog kijkt Sergic op zijn eigen manier naar de stad. “Ik woon vlak bij het voormalige ING-kantoorpand en heb de twee jaar durende verbouwing tot appartementencomplex intens meegemaakt, met alle herrie die daarbij hoort. Dat vond ik altijd al een prachtig strak pand. Ik houd van gebouwen die aan de buitenkant uitstralen waar ze functioneel voor bedoeld zijn.”  

Verkeer over de Arnhemse singles: onbegrijpelijk

Ook houdt hij van de statige panden aan de Arnhemse singels. Maar de planologische keuze om daar het verkeer overheen te laten razen, begrijpt hij niet. “Het ontneemt je het zicht en in de auto ben je je nauwelijks bewust van de schoonheid om je heen.” 

Musis Sacrum, concertgebouw aan het Velperplein in Arnhem (foto: T. Thielemans op Wikimedia Commons).

Trouwen in Musis Sacrum

Romantische herinneringen heeft Sergic aan Musis Sacrum. Een abonnement op klassieke concertreeksen was destijds een mooie manier om te aarden in Arnhem en andere mensen te leren kennen. Zo kwamen Sergic en zijn man op het idee om daar te trouwen. Voor Musis Sacrum was dat een primeur: niet eerder gaven zij de gelegenheid voor een huwelijksfeest. “Een bevriende dominee heeft ons daar getrouwd. In de foyer hielden we het diner, daarna was er feest met muziek. Musis Sacrum voelt aan als een tempel. Daar trouwen was onvergetelijk.” 

Thuis voelen in de stad

Ook Focus Filmhuis werd een favoriete plek. “Door de Focus Filmpas ga je vaker naar de film en mede daardoor werd onze vriendenkring uitgebreid. Focus is trouwens een prettige bioscoop: fijne stoelen en mooie zalen.”

Focus Filmtheater met daar vlak achter de Eusebiuskerk (foto: Vysotsky op Wikimedia Commons)

Vervlogen tijden

Sergic viel destijds voor de charme van de Arnhemse binnenstad. “Arnhem had allure. Het was de periode dat De Bijenkorf er nog was en andere mooie winkels. Nu is de glans van de stad er een beetje vanaf. Ik mis de sfeer van toen en ik vind het op veel plekken niet schoon. Heel jammer, want een schonere stad zou het voor bezoekers aantrekkelijker maken om naar Arnhem te komen.”  

De Witte Villa, eyecatcher in Sonsbeek Park (foto: Marcel Krijgsman)

Natuur

Vrienden en familie van buiten de stad neemt Sergic vaak mee naar Sonsbeek Park. Hij roemt deze groene oase. “We wandelen dan rond de vijver, langs Brasserie De Boerderij en eindigen vaak bij De Witte Villa, om wat te drinken of eten. Uniek is de aanleg van Arnhem-Noord en de aan elkaar verbonden parken en landgoederen, zodat je eindeloos kunt wandelen: van Park Angerenstein naar Klarenbeek, dan door naar Park Sonsbeek en Zypendaal, en van daaruit naar Warnsborn en landgoed Mariëndaal.” 

Horeca

In het Spijkerkwartier vind je restaurant ‘De Buren van Thialf’. Een ideale plek om naar toe te gaan met jonge kinderen, vindt Sergic. “Het restaurant heeft een hoog gelegen zonnig terras en kijkt uit op de speelplek waar vroeger het zwembad was.”

“Een grappig detail”, aldus de docent: “de muurschildering in het restaurant met de tekst ‘Verboden te duiken’ herinnert aan vervlogen tijden.” 

Meer afleveringen uit de rubriek “Hier kom ik het liefst” zijn onderaan deze pagina te vinden.

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *