@Home: Van voormalig industrieterrein naar kinderwijk

In de rubriek @Home neemt SAM een kijkje bij een HAN-medewerker thuis en krijgt te zien wat er zo leuk en speciaal aan het huis en de omgeving is. In deze aflevering: Simone van Poppel van de Academie Business en Communicatie.

Simone van Poppel, docent Ondernemerschap en Retail Management en moeder van drie kinderen, heeft zo’n beetje in alle windrichtingen van Nederland gewoond. Zelfs een paar jaar in Amerika. Uiteindelijk bracht het verlangen naar geborgenheid en een omgeving met veel andere kinderen haar gezin naar het Nijmeegse Koningsdaal.

Net als haar man Sjors houdt Simone van reizen. En ook van wonen in verschillende omgevingen. Ze hebben in Nijmegen gewoond, in Breda, Amsterdam, zelfs enkele jaren in het Amerikaanse Washington D.C.. In dat land is hun eerste kind geboren. De kinderwens is dan nog niet gestild. Sterker, die zorgt ervoor dat ze terug naar Nederland gaan, naar een omgeving waar het goed en vertrouwd voelt, en het liefst waar ook veel andere kinderen wonen. Zo komen ze uiteindelijk in de Nijmeegse wijk Koningsdaal terecht. Deze wijk is ontwikkeld op het voormalige industrieterrein met bekende blikvangers als het Honigcomplex en de Vasim. De architectuur van deze wijk is deels gebaseerd op de vooroorlogse woningen uit Nijmegen-Oost.

Van 3 uur naar 30 minuten
Simone heeft haar opleiding Leisure Management gedaan op de Breda University. Terug in Nederland kan ze daar meteen aan het werk. “Ik heb een tijdje vanuit Nijmegen heen en weer gereisd, maar dat was niet ideaal, zeker niet toen ons tweede kind op komst was. Een vriendin van me, die bij de HAN werkt, heeft me toen voorgesteld om bij de HAN te solliciteren. Zo ben ik hier terechtgekomen. In plaats van dagelijks drie uur reizen, stap ik nu op de fiets en ben ik binnen een kwartier bij de HAN.”

Van Oost via Lent naar Koningsdaal
Het heeft overigens nog even geduurd voordat ze in het huis terecht zijn gekomen waar ze nu alweer een jaar of vijf wonen: “Eerst huurden we een mooi maar klein huisje in Oost. Maar toen ons tweede kind werd geboren, was dat huis te klein. Toen hebben we de sprong gemaakt naar Lent, waar we een groter huis konden huren, maar we hielden Nijmegen nog steeds in de gaten en Koningsdaal sprak ons nog steeds aan. We hebben een paar keer meegedaan aan een loting voor een huis in die wijk. Maar ja, Koningsdaal was toen ook al populair. Tot een oud-collega belde omdat ze wist dat er een huis vrij kwam in deze wijk. En hoewel we het best spannend vonden om voor het eerst in ons leven een huis te kopen, hebben we de knoop snel doorgehakt en was de deal binnen drie dagen rond.

Weg met het kookeiland
Wat aanspreekt in hun huis is de ruime woonkamer en open keuken. Hoewel de keuken nog wel een project is, legt Simone uit: “Zoals je ziet heeft de keuken nu nog een kookeiland. Die gaat eruit. Daar komt een zithoek voor in de plaats, zodat we daar kunnen ontbijten.” Het keukenblok aan de rechterkant met de combi-oven wordt verder uitgebreid. “Dat blok gaan we met hout bekleden. Ik hou van warme tinten.”

Uitzicht op isolatiemateriaal
Dat is een project voor de toekomst. Momenteel zijn ze vooral met de achterkant van het huis bezig. “We hebben er onlangs een serre bij aan laten bouwen.” Hierdoor wordt het woongedeelte een stuk groter en er komt meer licht binnen. “Kijk”, zegt ze, terwijl ze naar de originele binnen- en buitenmuur wijst: “je kunt nu nog het isolatiemateriaal zien zitten.” Er staat nu vooral speelgoed in de aanbouw, wat niet zo gek is, met drie kinderen van 7, 5 en 3 jaar.

Buurtspeeltuin
Door de uitbouw is het echtpaar wel een flink deel van de achtertuin kwijt, maar dat vindt Simone niet erg: “De wijk is ideaal ingericht voor jonge stellen met kleine kinderen: als je bij ons door de achtertuin de poort uitloopt, stap je meteen een buurtspeeltuin in. Die ligt beschut in een soort grote binnenplaats tussen de huizen van aangrenzende straten. En ’s avonds schijnt de zon op onze voorgevel. Daar hebben we in de kleine voortuin ook een picknicktafel staan, samen met de buren. Er staan in de andere voortuinen ook banken en tafels. Bij mooi weer zit ’s avonds de halve straat in de voortuin. Daar genieten we heel erg van. Ik denk dat we vaker in de voortuin dan in de achtertuin zitten.”

Op de zolderverdieping bevindt zich de ruime slaapkamer en luxe badkamer van Simone en Sjors.

Te weinig slaapkamers?
Als hun derde kind op komst is, weten Simone en haar man Sjors dat ze een slaapkamer tekortkomen. Er zijn immers drie slaapkamers op de eerste verdieping. Wellicht biedt de zolderruimte uitkomst. Overigens is dit geen zolderruimte zoals bij een gemiddeld huis met een schuin dak en dakpannen: dit huis heeft geen van beide. Goed beschouwd is de woning een rechthoekig blok en heeft de tweede verdieping net zo veel ruimte als de eerste. Dus besluiten Simone en Sjors om daar een ruime slaapkamer te maken. En niet alleen dat, er is genoeg ruimte voor een luxueuze badkamer. Als je deze prachtig ingerichte ‘zolder’ eenmaal hebt, dan wil je daar niet zo snel meer weg. De slaapkamer is sfeervol aangekleed, de badkamer heeft een inloopdouche en een mooi vrijstaand ligbad. Een prachtige plek om je even terug te trekken van de waan van de dag. De twee ruimtes worden gescheiden door een robuuste glazen wand met zwarte metalen lijsten, wat het een industriële look geeft, passend bij de wijk.

Toch verhuizen?
Aangezien er op de begane grond nogal wat moest gebeuren voordat het huis in hun ogen naar wens was, hebben Simone en Sjors er nog even over gedacht om in dezelfde wijk naar een ander woning te verhuizen, met meer ruimte. “Maar tijdens de bezichtiging beseften we hoeveel we dan ook aan dát huis moesten veranderen om het naar onze zin te maken. Terwijl bij ons de bovenverdiepingen helemaal af zijn. De uitbouw van de woonkamer is ook bijna klaar. Nu moet alleen de keuken nog, dan is het af.”

Lees hier de vorige aflevering van de serie @Home, met in deze aflevering Jan Pel, conciërge bij de Pabo in Arnhem.

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *