Mijn afstudeerproject (3/3)

“In paniek mailde ik om 12 uur ’s nachts mijn beoordelaar om uitstel te vragen”

De laatste loodjes, de kroon op je harde werken. Het is spannend en (hopelijk) boeiend en het einde van je studie is bijna in zicht. Afstuderen! Vandaag vertelt student Industrieel Product Ontwerpen Faye (21) over haar verpakkingsontwerp voor cannabis. (deel 3 van 3)

Afstudeeropdracht: Verpakkingen ontwerpen voor de aankomende multinationale recreatieve cannabismarkt.
Deadline: “Mijn eindpresentatie was gisteren. Ik moet deze week nog één presentatie geven voor een ander vak en dan ben ik klaar.”
Stresslevel: “Ik kwam in tijdnood en haalde de deadline niet. Het was heel stressvol.”

Hoe ben je tot deze afstudeeropdracht gekomen?
“Via het stageportaal van de Academie Engineering en Automotive solliciteerde ik bij Studio 111. Dit is de ontwerpafdeling van Berlin Packaging, een leverancier van verpakkingsdiensten. Nadat ik was aangenomen kreeg ik de opdracht aangedragen. Het leek me omvangrijk en interessant en de opleiding keurde het goed. Ik ontving wel verbaasde reacties dat ik met een verpakking voor softdrugs aan de slag ging. Ik heb zelf geen ervaring met (soft)drugs maar ben er ook niet op tegen. Ik geloof dat legalisatie voor meer veiligheid in gebruik zorgt, sinds de teel dan ook gereguleerd wordt, dus je weet dat de wiet van kwaliteit zal zijn. En door het te legaliseren, krijg je natuurlijk als overheid inkomsten aan belastingen, wat ten goede komt aan de maatschappij.”

Wat houdt je onderzoek precies in?
“In Duitsland gaan ze recreatief cannabisgebruik legaliseren wat betekent dat er een hele nieuwe markt bij komt. Waarschijnlijk volgen meer landen. Dit zet veel in gang, onder andere bij verpakkingsleveranciers. Momenteel wordt wiet vooral verkocht in kleine plastic zipperzakjes die eenmalig gebruikt worden. Dit is niet de ideale verpakking voor de kwaliteit van het product, noch is het duurzaam. Een groot deel van mijn afstudeerproject heb ik me beziggehouden met het onderzoeken van de meest ideale verpakking. Ik moest hierbij rekening houden met markttrends, massaproductie, wensen van de gebruiker en wet- en regelgeving rondom medicinaal en recreatief cannabisgebruik. Er moet bijvoorbeeld een waarschuwing op de verpakking staan, en de verpakking moet UV-werend en luchtdicht zijn. Ik heb uiteindelijk een prototype ontworpen welke geschikt is voor refills in verschillende maten. Deze refill insert is van PET-materiaal, dit kan makkelijk gerecycled worden. Het buitenste doosje is van PP-materiaal en is inklapbaar. Die bewaar je makkelijk in je broekzak.”

cannabis verpakkingsontwerp
Faye haar verpakkingsontwerp

Hoe zag jouw werkweek eruit?
“Sinds februari werk ik vijf dagen in de week aan mijn afstudeeropdracht op het kantoor van Berlin Packaging in Wijchen. Toen mijn verslag en 3D prototype eenmaal klaar was, hielp ik ook met andere projecten. Als stagevergoeding krijg ik 350 euro per maand.”

Wat vond je het leukste om te doen?
“Ik kwam met een frisse blik een hele nieuwe wereld in en heb ontzettend veel geleerd over verpakkingen en duurzaamheid. Het was heel leerzaam om in zo’n specifieke hoek van het vak terecht te komen.”

En wat minder?

“Een begin maken en structuur aanbrengen in mijn afstudeeronderzoek, ik vond het lastig. Ik kreeg minder sturing dan ik had verwacht en twijfelde regelmatig of ik de goede kant op ging. Tegen het eind kwam ik in tijdnood. Ik had veel tijd gestoken in een degelijk onderzoek en had maar anderhalve maand voor het daadwerkelijke ontwerp. Ik heb op de dag van de deadline tot 12 uur ’s nachts doorgewerkt maar ik kreeg het niet rond. In paniek mailde ik ’s nachts mijn beoordelaar om om uitstel te vragen. Ik heb het volgende etmaal op twee uur slaap na non-stop gewerkt tot wederom 12 uur ’s nachts. Om drie minuten voor middernacht kon ik het versturen. Ik was bang dat het ten koste zou gaan van mijn cijfer. Dat viel mee, maar ik kreeg wel terug dat ik hier bij een opdrachtgever niet mee weg zou komen, en dat ik niet zo perfectionistisch moest zijn. Ik had mijn eindverslag interactief gemaakt en dat was niet nodig geweest. Ik had bovenal eerder moeten beginnen.”

Hoe verliep je eindpresentatie?

“Doordat ik de deadline niet had gehaald, was ik erg nerveus. Daarbij is een presentatie geven aan een groep mensen niet mijn sterkste punt. Familie en vrienden zaten in de zaal en ik wilde mijn ouders niet teleurstellen. De presentatie duurde twintig minuten en daarna was er een vragenronde. Als ik onzeker ben, ga ik mompelen. Ik moest mijn best doen zelfverzekerd te blijven. De hoeveelheid vragen maakte me onrustig. Was de uitleg niet goed genoeg?, dacht ik. De docenten keken ook heel streng. Toen ze de zaal uitgingen voor de nabespreking kreeg ik het te kwaad. Maar ik maakte me drukker dan nodig was, mijn eindcijfer was een acht.”

Wat ga je na jouw afstuderen doen?
“Ik ben nog zoekende in wat ik het leukste vind in mijn vakgebied. Ik wil een master in het buitenland gaan doen om me te ontwikkelen in de technische kant van ontwerpen. In Zweden, Italië, Oostenrijk en Duitsland zijn goede universiteiten. Als het instromen na de zomer niet lukt dan wil ik tijdelijk aan de slag bij een ontwerpbureau. Maar deze zomer ga ik eerst met Erasmus-vrienden, die ik ken van mijn studietijd in Dublin, interrailen door Europa. Ik kijk er heel erg naar uit.”

Lees ook het verhaal van afstudeerders Lieke (23) en Lobke (23), Bouwkundestudenten die een concept maken voor de herbestemming van de St. Remigiuskerk in Leuth. En van afstudeerder Lobke (22), een student Ondernemerschap en Retail Management die leiding geeft aan het podcastteam van ‘Podje Groen Lullen’.

Alle reacties (2)

Lennie

Gefeliciteerd Faye leuk om te lezen hoe je het beleefd hebt!

likes Reageer

Janneke Hermans

Dit was erg leuk om te lezen . Zo helemaal Faye en al veel wijzer : knap hoor !

likes Reageer

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *