Shockerende tekst van studenten op toiletspiegels: “Soms moet je provoceren om je doel te bereiken”

Actie tegen straatintimidatie

“Hey! Kom dan hier, sletje!” #Gajemondspoelen
Deze opruiende tekst staat eergistermiddag plotseling op de spiegels gekalkt van een aantal toiletten van de Academie Business & Communication. Daarnaast staat een QR-code die leidt naar een webpagina tegen straatintimidatie. “We snappen dat mensen schrikken van de tekst, maar je schrikt óók als iemand dat tegen je zegt”, aldus de studenten die achter de actie zitten.


Ping! SAM ontvangt een mailtje van iemand uit haar netwerk: “Heb je dit al gezien?” In de bijlage zit een foto van een spiegel op een toilet van de HAN, met daarop een shockerende tekst: “Hey meisje, wat zie jij er geil uit”. Kort daarna volgt een appje van een student: “SAM, kijk nou wat hier op de spiegel staat!”. We zijn het snel eens op de redactie: hier moeten we achteraan.

We volgen de QR-code, die leidt naar deze webpagina: het blijkt een actie tégen straatintimidatie, oftewel ‘cat calls’, te zijn. Bij het belanden op de site, wordt direct een filmpje afgespeeld waarin Nol, een meneer op leeftijd, de schunnige tekst nogmaals uitspreekt. Om daarna te zeggen dat die degene die dat soort teksten uitkraamt ‘zijn mond moet spoelen’. Een uitdrukking die oudere generaties vaak gebruiken als iemand grove, schunnige opmerkingen maakt.

Opschudding
Opvallend: het blijkt een HAN-gerelateerde site. We mailen de contactpersoon, die ons vervolgens in contact brengt met een docent. Die overlegt met de achterban en uiteindelijk worden we gebeld door de bedenkers van de actie: twee studenten aan de opleiding Communicatie. “We wilden opschudding veroorzaken”, aldus de twee. Daarna, lachend: “Dat is gelukt, zo lijkt het.” Ze leggen uit hoe de actie tot stand is gekomen. “Voor onze opleiding moesten we een opdracht maken, waarbij we aandacht vragen voor een maatschappelijk thema. Het doel was: zoveel mogelijk impact creëren.”

“Ineens vinden mensen het “erg grof,” omdat ze er door overvallen worden. Zo voelt het dus óók als je nietsvermoedend op straat loopt en iemand dit plotseling naar je roept.”


De studenten wonen allebei in het centrum van Nijmegen en krijgen regelmatig schunnigheden naar hun hoofd geslingerd. “Hey lekker ding”, “Kom hier dan, sletje”, gefluit, geroep, gebaren. “Er heerst in de samenleving toch het idee van: tja, dat hoort erbij. Dat krijg je ook vaak te horen: “joh, til er niet te zwaar aan”, of “ik bedoel het als een compliment”. Het wordt gebagatalliseerd. Maar het is vaak heel intimiderend en vervelend.” Vandaar dat ze bedachten om mensen ermee te confronteren door het op te schrijven. “Ineens vinden mensen het dan “erg grof,” omdat ze er door overvallen worden. Ze zijn overrompeld. Maar zo voelt het dus óók als je nietsvermoedend op straat loopt en iemand dit plotseling naar je roept.”

Grensoverschrijdend gedrag
Niet dat het uiteindelijke doel van de actie is om mensen te shockeren of triggeren. “Het is niet onze bedoeling om iemand een naar gevoel te geven, of een herinnering te triggeren. Je wilt vooral de conversatie starten”, aldus de twee studenten. “Of je het nu wilt of niet: het thema moet grondiger besproken worden. Vooral nu we meer durven te praten als samenleving over intimidatie. Kijk naar de toestanden bij The Voice of Holland, en recentelijk bij De Wereld Draait Door. Waar kun je op de HAN terecht als je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag? Met intimidatie? Na een hoop zoekwerk blijkt dat je naar een vertrouwenspersoon kunt. Op zich prima natuurlijk. Maar eigenlijk moet er een speciaal meldpunt komen, die laagdrempelig en makkelijk te vinden is.”

De twee studenten kiezen er bewust voor om het zowel op de spiegels van de damestoiletten als de herentoiletten te schrijven. “Niet alleen vrouwen krijgen te maken met straatintimidatie. Mannen ook. Transgenders, homoseksuelen: ieder mens kan ermee te maken krijgen. Het is dan ook gericht op zowel de agressors als slachtoffers. We wilden ook nog naar de invalidetoiletten, maar op dat moment merkten we al opschudding en waren we bang om ontdekt te worden. Omdat we juist de focus op de boodschap willen leggen, niet op ons.””

“Dat er binnen een half uur 300 bezoekers via de QR-code binnenkwamen, SAM werd getipt én de conciërges de teksten weghaalden, was wel heftig”

Heftig
Dat de actie al zó vlug impact had, zorgt toch voor enige verbazing bij de twee, die zoals gezegd liever anoniem willen blijven. “Kijk, we wisten wel dat er op gereageerd zou worden. Maar dat er binnen een half uur 300 bezoekers via de QR-code binnenkwamen, SAM werd getipt én de conciërges de teksten weghaalden, was wel heftig.” Overigens begrijpen ze waarom de conciërges dat deden. “Die doen gewoon hun werk. Dat respecteren we. Maar goed: soms moet je een ludieke actie houden om aandacht te vragen voor een belangrijke zaak.”

Waarom zijn het oudere mensen die de paginabezoekers toespreken? “Tegen je opa of oma zou je nooit zulke teksten zeggen. En zij ook niet tegen jou, als het goed is. Dus we wilden het contrast en daarmee de absurditeit van de uitspraken hiermee versterken.” De ouderen regelden ze via een castingbureau. “Ze deden belangeloos mee, heel tof.” Behalve filmpjes, staan er op de site ook cijfers en feiten en wat JIJ kunt doen. “Het is een plek waar je informatie kunt vinden: hoe kom je samen in actie tegen straatintimidatie? Hoe veranderen we dat we dit niet meer normaal vinden?” De studenten hopen dat er met deze actie meer aandacht voor komt. Niet alleen bij de bezoekers van de site, maar ook op de HAN. “We gaan binnenkort in gesprek met de academiedirecteur over wat er verbeterd kan worden als het gaat om preventie en meldpunten en dergelijke.”

Zijn de twee tevreden met de actie? “Kijk, de conversatie is gestart, en daar begint verandering mee. Om het verschil te maken, moet je soms buiten de kaders denken én gaan. Dus vooralsnog zijn we blij dat de actie iets losmaakt.”

Benieuwd naar de site, klik dan hier!  

SAM had begin dit jaar, toen de misstanden bij de The Voice of Holland uitkwamen, een interview met HAN-vertrouwenspersoon Ton Ammerlaan. Lees hier, op onze oude website, dit interview terug.

Alle reacties (2)

Ton Ammerlaan

Blijkbaar moet je in 2022 eerst shockeren... of gaan ze te ver? De achterliggende site https://gajemondspoelen.femplaza.nl/ geeft goede tips wat je hiertegen kunt doen. Een stukje Cultuur en Groepsdynamiek (spreek elkaar ook aan op dit grove gedrag) kan er ook bij net als de info over Vertrouwenspersonen !

likes Reageer

Annette Perino

C‘est klote ici ❗️

likes Reageer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *