6 adviezen voor studenten om financieel te groeien

Uit het boek “Nice girls don’t get rich”

Als je rijk (financieel onafhankelijk) wilt worden, moet je twee dingen doen: financieel plannen en financieel denken, zegt auteur Lois P. Frankel. Haar recent verschenen handboek ‘Nice girls don’t get rich’ staat vol concrete tips om je vermogen te laten groeien. Een greep uit de adviezen.

Met hetzelfde openhartige advies dat ‘Nice girls don’t get the corner office’ tot een bestseller maakte, leert Lois P. Frankel door het bespreken van 75 financiële valkuilen vrouwen te laten krijgen wat ze verdienen. In dit boek focust ze zich met name op vrouwen, de ‘nice girls’, maar iedereen kan haar tips ter harte nemen. Onder ‘rijk’ verstaat de schrijfster niet dat je bijvoorbeeld een miljoen vergaart, maar dat je financieel zelfredzaam wordt, verdient waar je recht op hebt en dat je het leven kunt leiden dat je voor ogen ziet.

1.
 Denk na over jouw financiële visie: wat wil je bereiken en hoe wil je leven? Als je het voor je kunt zien en op papier zet, neemt de kans toe dat je beslissingen gaat nemen die je doel dichterbij brengen. Dus schrijf het op en plak het op de spiegel in je badkamer, in je portemonnee en op je tablethoes. ‘Rijk’ worden begint met positieve visualisatie.

2. Maak van financieel welzijn je prioriteit en blok tijd in je agenda om aan je vermogen te werken. Verdiep je bijvoorbeeld in beleggingsopties (ook mogelijk met kleine bedragen), voer gesprekken met familieleden over geldzaken (maar niet met pessimisten), luister naar podcasts (bijvoorbeeld Meiden Maken Money van LINDA.meiden) of lees eens het financiële nieuws. Blijf niet in je comfortzone maar neem de tijd om financiële kennis op te doen. 

3. Geef geen geld uit als emotionele pijnstiller. Emotioneel shoppen is namelijk niets anders dan een kortetermijnoplossing voor een langetermijnprobleem. Moeilijk? Geef jezelf dan zakgeld voor een maand en houd je daar aan. Pin desnoods het geld contant en berg je pinpassen vervolgens op. Een boodschappenlijstje meenemen en berekenen hoeveel uur je ergens voor moet werken, zal ook helpen. 

4. Maak gebruik van de mogelijkheden bij online bankieren. In de bankieren-app vind je allerlei automatische overzichtjes zodat je weet wat er op je betaalrekening binnenkomt en uitgaat. Bekijk het niet alleen, analyseer het. Wíl je zoveel uitgeven aan uitgaan of boodschappen? Waar gaat je geld verder precies naar toe en waar kun je op besparen? Ook doen: je rekening om de twee weken controleren. 

5. Ga je voor een eerste baan of een bijbaan onderhandelen over je salaris? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie over de arbeidsmarkt, de functie en het salarisbereik, en overweeg iemand te bellen die een vergelijkbare functie bekleedt in een ander bedrijf. Formuleer je argumenten in het onderhandel-gesprek objectief. Niet ‘ik werk hard’ maar ‘ik heb eerder een team geleid van vijf medewerkers’. Vind je zo’n gesprek maar lastig? Volg dan een training in onderhandelen.

6. Zoek naar een specialisatie op jouw werkterrein die in trek is bij andere professionals. Als je over unieke of lastig te vinden vaardigheden beschikt, dan moet je in principe meer verdienen dan wat gemiddeld is in de beroepsgroep. Misschien ben je heel goed in het maken van hoogwaardige powerpointpresentaties of content voor social media. Wellicht kun je optreden als adviseur voor je collega’s of zelf een trainingsprogramma ontwikkelen waar je geld mee kunt verdienen naast je huidige baan.

‘Nice girls don’t get rich’ door Lois P. Frankel, uitgever: De Boekerij (€18,99)

Alle reacties (1)

Bart Versteegen

Ik ben echt verbaasd dat dit hier een plek heeft gevonden. "Rijk worden begint met positieve visualisatie." Is 'rijk worden' iets nastrevenswaardig dat we als HAN willen promoten?Zoals de titel van dit boek ook al suggereert wordt je niet 'rijk' door aardig (of zeg 'sociaal') voor elkaar te zijn. Rijkdom ontstaat vooral door het aan anderen te onttrekken. Dit staat haaks op de "slimme, schone en sociale oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken van nu en morgen" uit het koersbeeld dat de HAN probeert uit te dragen. Ik had toch wel iets een inhoudelijk kritischere boekrecensie verwacht dan dit, of in ieder geval kritische kanttekeningen. Zeker, financiële afhankelijkheid van mannen door vrouwen is nog altijd een probleem en dat moeten we aanpakken. Maar niet door zelf mee te doen aan de wereld die door mannen is gecreëerd. Dat leidt alleen ertoe dat vrouwen straks ook vrouwen onderling mogen rondcommanderen. Het begint met het afbreken van die mannen-wereld en de voorwaarden voor macht (en rijkdom als middel daarvoor) die zij hebben gesteld. Om jezelf te kunnen ontplooien en kansen te krijgen tot verwerkelijking van je persoon en je omgeving hoeven we niet aan dat spelletje mee te doen. De stelling van dit boekje is juist een oproep tot aanpassing, niet tot een breuk. We hebben juist andere antwoorden nodig die de tegenstelling hard (man) / zacht (vrouw) doorbreken. Mannen (waaronder ikzelf) kunnen veel leren van vrouwen en moeten juist leren te erkennen en ontdekken dat veel eigenschappen die maatschappelijk als 'vrouwelijk' worden omschreven, ook gewoon onderdeel van ons zijn.

likes Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *