HAN’er Jorien over haar B&B Vol Liefde avontuur

“Het heeft me een enorme boost in mijn zelfvertrouwen gegeven”

HAN’er Jorien Kooijman (63) deed mee aan het RTL-datingprogramma B&B Vol Liefde waar gemiddeld een miljoen mensen per aflevering naar kijken. Haar liefdesavontuur met Leendert in de Ardennen liep anders dan gehoopt maar deelname bracht haar veel.

Ze werkt sinds 2005 op de HAN als communicatiedocent en coördinator Deeltijd Skills bij de Academie Engineering en Automotive. Ook is Jorien al tien jaar vertrouwenspersoon. Sinds de zomer is haar hoofdtaak voorlichting en preventie van ongewenst gedrag als coördinator van de vertrouwenspersonen van de HAN. We spreken de Arnhemse vandaag over haar deelname aan het ongekend populaire tv-programma B&B Vol Liefde (seizoen 3, uitgezonden in juli en augustus) en de rollercoaster waar ze in terechtkwam.

Je aanmelden voor een datingprogramma en voor de camera’s je liefdesleven uitvogelen, dat vergt lef. Wat bracht je ertoe om mee te doen?
“Ik zag seizoen 1 en 2 van B&B Vol Liefde en heb zelf ook altijd de wens gehad om naar het buitenland te gaan op enig moment. Ik dacht, als er een geschikte man bij de voorstelronde zit, dan doe ik mee. Op oudejaarsavond zat ik bij mijn zoon op de trap het aanmeldingsformulier in te vullen. Mijn zoon en dochter stonden er helemaal achter, mijn vrienden vonden het ook echt iets voor mij. Ik woon sinds mijn scheiding in 2002 alleen en ben sinds anderhalf jaar vrijgezel. Een nieuwe liefde is welkom en een beetje avontuur ook. Anders dut ik in.”

Wat kwam er kijken bij de aanmelding?
“Er volgden veel gesprekken, vragenlijsten, ik moest een video van mezelf maken en in gesprek gaan met een psycholoog. Deze gaf groen licht voor deelname. Nadat ik het productiekantoor van Blue Circle had bezocht, tekende ik voor zwijgplicht. Uit een voorselectie koos Leendert zeven vrouwen uit om te ontvangen in zijn B&B, waaronder ik. Half april startten de opnames die in juli en augustus zijn uitgezonden.”

Hoe kijk je terug op je tijd met Leendert in zijn B&B in de Belgische Ardennen?
“Ik kwam in een hele rare situatie terecht. Met een hart vol verwachtingen kwam ik aan maar Leendert deinsde terug. Hij had zijn hart al verloren aan Thalia. Ik had sterk het gevoel dat ik de boel verstoorde. Bij het eerste ontbijt vertelde Leendert mij dat Thalia en hij de eerste nacht al samen in bed gelegen hadden. Dat voelde raar, wat deed ik daar dan? Ik zei dat ik dan beter kon vertrekken. Dat wou hij niet. Bij het tweede ontbijt vertelde Thalia dat ze gezoend hadden. Dan ga ik naar huis, zei ik, maar ze zeiden beide ‘nee, nee, blijf!‘, dus ik bleef. Die dag hebben Leendert en ik tijdens het tennissen veel lol gehad en enorm geflirt. Met Thalia kreeg ik weinig contact. In mijn beleving wilde ze Leendert voor zichzelf houden. Ik had geen zin in gedoe en vond dat Leendert zijn eigen keuzes maar moest maken. Ik gaf me aan de situatie over. De derde ochtend gingen Leendert en ik boodschappen doen en bleek het voor hem een onoverkomelijk probleem dat ik als partner niet direct naar de Ardennen zou willen verhuizen. Het benauwde me dat hij wilde dat ik mijn zelfstandigheid zomaar opgaf. Ik kende hem nog niet eens. Alles bij elkaar opgeteld was het voor mij tijd om te gaan.”

Thalia werd niet veel later door Leendert weggestuurd, wat vond je daarvan?
“Ik was alleen in Italië op vakantie toen ik de uitzendingen keek. Mijn nekharen gingen overeind staan bij het zien van dit fragment. Ik was echt een beetje boos. Leendert verschool zich achter het feit dat ik last zou hebben gehad van Thalia haar gedrag en daarom was vertrokken. Dat is niet waar. Voor mij gaf zijn eis om mijn werk en zelfstandigheid op te geven de doorslag. De B&B was charmant maar het weer en de somberheid van de omgeving bleken niet bij me te passen. En ik miste de kunst en cultuur waar Leendert in zijn filmpje over sprak en waar ik zo van houd. Thalia zei na mijn vertrek in de uitzending dat ze me als een aardige, goede vriendin zag. Wat een onzin. Ze gaf mij geen ruimte. Bij alle autoritjes ging zij naast Leendert zitten en dat begon me te irriteren. Dus zei ik eind dag twee gedecideerd: “zo, nu ga ik voorin“. De jonge deelnemers in B&B Vol Liefde gingen heel lief met elkaar om, zo ging het bij ons niet.”

Ben je blij met hoe jij in beeld bent gebracht?
“Er wordt uiteraard veel weggelaten van opnames die gemaakt zijn maar ik ben tevreden met wat er is uitgezonden. Wel ben ik geframed als de vrouw die het prille geluk van Leendert en Thalia kwam verstoren. En van een ‘grimmige sfeer’, zoals de voice-over zei, heb ik toen echt niets gemerkt.”

In de B&B Vol Liefde reünie met alle B&B eigenaren en kandidaten verklaarde Leendert jou alsnog soort van de liefde. Schrok je daarvan?
“Ik was in shock, zijn verkapte liefdesverklaring kwam totaal onverwachts. Helemaal nadat Thalia net aangaf dat ze het jammer vond hoe het tussen hen is gelopen. Ik vond het zeer ongemakkelijk. Ik heb altijd gezegd: het zit er niet in. Maar Leendert is een ontzettend lieve, aardige man. Hij is totaal overdonderd door al die vrouwen en de filmcrew.”

Zou je je opnieuw aanmelden voor dit avontuur?
“Nee. Je hebt in zo’n programma niet de vrijheid om te doen wat in je opkomt en je belandt toch in een door het programma gekozen verhaallijn. Ik denk niet dat ik de ideale kandidaat was voor de cameraploeg want ik gaf geen sjoege, ik bleef bij mezelf. Maar ik kijk wel met plezier op mijn deelname terug. Ik heb er ook hele leuke contacten aan overgehouden. Zo ga ik in oktober naar de B&B van Debbie de Jong in Spanje voor een schrijfcursus van Maria Goos.”

Hoe was het om bedolven te worden onder media-aandacht en (online) reacties over de uitzendingen?
“Dit was het enige waar ik bang voor was met dit avontuur. De online comments heb ik tot in den treuren gelezen. Daar op een terras in Italië viel er een pak van mijn hart. Mensen uit alle hoeken en gaten vonden me leuk, krachtig en vrolijk, en zeiden, ‘je had haar nooit moeten laten gaan’. Leendert en Thalia werden flink aangepakt. Ik heb me kostelijk geamuseerd om alle commentaren. Verder krijg ik ineens mailtjes van onbekenden en verre kennissen en fotoverzoeken van mensen op straat. Zelfs op vakantie in het buitenland. Ook schreef iemand een brief naar RTL over een man die perfect bij me zou passen. Daar ga ik binnenkort mee op date. Als ik kijk naar wat deelname me heeft opgeleverd, dan is dat het besef dat ik toch wel leuk ben. Het heeft me een enorme boost in zelfvertrouwen gegeven.”

Welke boodschap zou je kijkers nog mee willen geven?
“Vrouwen, zorg goed voor jezelf en geef je zelfstandigheid nooit op. Na mijn scheiding had ik zorgen over mijn kinderen en geld. Mijn baan op de HAN was een godsgeschenk, een ticket om voor mezelf te kunnen zorgen. Ik leerde op eigen benen staan en maakte een persoonlijk ontwikkelingsproces door. Er moesten dingen veranderen en dat is gelukt. Het is geen makkelijke tijd geweest maar de B&B Vol Liefde reacties zijn mijn oogst. Ik ben nu rustig, vol liefde, en ook zonder man heel gelukkig.”

Seizoen 3 van B&B Vol Liefde terugkijken? Klik hier.

Tekening van B&B Moulin de Floumont gemaakt door Jorien Kooijman


Alle reacties (4)

Leendert Wijland

Een mooi, oprecht verhaal Jorien. Dank je wel voor je compliment! Ik wens je heel veel goeds en liefs op je pad naar de ware liefde🌹.

likes Reageer

Esther Fintelman

Wat leuk om te lezen Jorien! Hoe geweldig zou het zijn als je zo toch een liefde vindt 😁

likes Reageer

Mascha

Hoi Jorien, war heb jij je mooi in het programma laten zien. Bij jezelf gebleven,op een mooie integere manier. En ook in dit interview kom je mooi en oprecht naar voren. Groet van Mascha

likes Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *