Healthy@HAN ontbijt voor medewerkers

“Eerst zelf de noodzaak voelen om iets te veranderen”

American pancakes gebakken met meel uit het openluchtmuseum van Arnhem, yoghurt met mango en honing van een imker uit Elst, HAN-cateraar Eurest heeft haar best gedaan een voedzaam en aantrekkelijk ontbijt op tafel te zetten voor veertig medewerkers. Het ontbijt is een uitvloeisel van het RIVM-onderzoek ‘Work towards vitality’.

Draaien aan de ‘vitaliteitsknoppen’
Het is acht uur ’s ochtends. Vitalogen Lotte Visschers en Patty Arts, werkzaam bij de HAN, zijn er klaar voor. Veertig medewerkers hebben zich aangemeld voor het ontbijt en zullen in het komende uur een door Lotte en Patty verzorgde workshop volgen over vitaliteit en leefstijl. De aanleiding is een onderzoek van het RIVM gericht op het verbeteren van gezondheid en leefstijl. HAN-medewerkers van Studentzaken, ICT en facilitaire zaken deden mee aan het onderzoek. Dit leverde onder andere op dat de bevraagde medewerkers vooral behoefte hebben aan begeleiding op het gebied van fysiek welzijn, waaronder ontspanning en herstel. Het RIVM-onderzoek is nog niet klaar, maar in de tussentijd haakt de HAN in door verschillende interventies uit te zetten, waaronder dit gezonde ontbijt met voorlichting over hoe je als medewerker zelf aan de ‘vitaliteitsknoppen’ kunt draaien.

Matig intensief bewegen
Tijdens de workshop komen met behulp van kleine opdrachten en energizers alle leefstijlgebieden voorbij, zoals de vraag hoe dagelijks ‘matig intensief’ bewegen minstens zo effectief kan zijn als intensief sporten. De hond uitlaten, ramen lappen, stofzuigen, werken in de tuin, de trap nemen in plaats van de lift, op het werk van je plek komen om contact te zoeken of thee te halen. En ben je je bewust van hoe vaak je ademhaalt? De deelnemers turven. Lotte: “Vijf tot acht keer per minuut is ideaal, je kunt het trainen.” Aan de ontbijttafel wordt gepraat over welke excuses je verzint om niet te doen wat je je voorgenomen had. “Vraag jezelf af wat je kunt veranderen. Stel je zelf een klein, haalbaar doel”, zegt Patty. “En wees je bewust dat het weken kan duren voordat het geïntegreerd en automatisch onderdeel uitmaakt van je leven.”   

In de praktijk brengen
Is het echt nodig om HAN-medewerkers te laten zien hoe een voedzaam en lekker ontbijt er uit kan zien? “Nee”, zegt Lotte Visschers na afloop van de workshop. “We gaan er van uit dat medewerkers echt wel kennis hebben over gezonde voeding, maar het in de praktijk brengen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor interventies gericht op bewegen, ademhalen, ontspannen en slapen. Dit ontbijt is vooral bedoeld om te verbinden, en met elkaar het gesprek aan te gaan over vitaliteit. Dat daar behoefte aan is, bleek wel tijdens de workshop.”   

Ruim aanbod HAN
Patty: “De HAN heeft een ruim aanbod gericht op verbeteren van vitaliteit, op alle vlakken. Denk aan een healthcheck, coaching, ruimte voor zingeving, loopbaanbegeleiding en nog veel meer. Maar de individuele medewerker moet allereerst zelf de noodzaak voelen om iets te veranderen. Hopelijk werkt een bijeenkomst als deze drempelverlagend.”

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *