Olga Oordeelt — The Tinder Swindler (Netflix)

Smerige kerel beduvelt goedgelovige vrouwen

SAM-redacteur Olga luistert, kijkt en leest veel: podcasts, muziek, films, series, programma’s en boeken. In deze recensierubriek geeft ze tips, kraakt iets af of jubelt erover.

Ik weet niet hoe het met u zit, beste lezer, maar als ik op mijn allereerste date met een aalgladde, gelikte kerel uitgenodigd wordt voor een reisje in zijn privéjet naar de andere kant van Europa, dan doe ik dat dus NIET. Waarom? Och, ik kan tig redenen bedenken, zoals “IK KEN DEZE GAST HELEMAAL NIET, DUS IK GA NIET ZOMAAR MET HEM MEE, WANT HIJ KAN MIJ VAN ALLES AANDOEN!”, maar wellicht is dat iets te paranoïde? Hysterisch?
 
Dat klinkt alsof ik nu een potje ga zitten victim blamen, want alle dames in The Tinder Swindler zijn wél gewoon in die privéjet gestapt en *oké, bekentenis* dat snap ik eigenlijk niet. Want ik ben óf te wantrouwend tegenover de wereld óf te ‘gewaarschuwd’ opgevoed. Maar de dates van Simon Leviev, waar het in deze trending docu op Netflix over gaat, lieten zich dus wél rondvliegen en volproppen met peperdure champagne en kaviaar. Ze dartelden in gekregen designer jurkjes zorgeloos rond op extravagante feestjes waar het geld met bakken werd uitgegeven. Zonder zich dus argwanend achter de oren te krabben: waarom ben ik ineens zo speciaal? Wie is deze man eigenlijk? Hoe zit dit?!
 
Toch moest ik mezelf streng toespreken toen ik merkte dat ik te veel “DOMME GANZEN! HOE KUN JE ZO NAÏEF ZIJN!” schreeuwde naar deze bedrogen, lieve dames op mijn tv, in plaats van me te richten op de gewetenloze, wrede smeerlap die Simon Leviev is: deze sneue knakker heeft dus goedgelovige vrouwen genadeloos gestrikt in een zorgvuldig gewoven web vol leugens. De eerste maand pakte hij zijn matches op Tinder in door hen fiks in de watten te leggen en hen te overtuigen van zijn rijkdom: reisjes, diners, cadeautjes, vurige liefdesverklaringen. Vertrouwen gewonnen. Om daarna te veinzen dat hij door zijn ‘vijanden’ (die je blijkbaar snel maakt in de diamanten business, zo deed hij voorkomen) zodanig bedreigd werd dat hij “beter even geen gebruik kon maken van zijn credit cards” om zo “onder de radar te vliegen”. 
 
Je voelt ‘m al aankomen: hij vroeg als gevolg om een ‘gunst’ aan zijn inmiddels diep verliefde vriendinnen vol blind vertrouwen: kunnen ze hem alsjeblieft wat geld lenen? Het resultaat is dat al die vrouwen, te lief voor deze gore, verderfelijke wereld, leningen afsloten. Ja, op hun eigen naam. En dan hebben we het niet over een paar duizend piek. Nee, het gaat om bedragen van bijvoorbeeld 140.000 en 250.000 dollar. Zie dát maar eens terug te betalen, nadat Simon, die dus serieus LEEFT in luxe van deze praktijken, je blijkt te hebben besodemieterd.

Het is allemaal schrijnend en schokkend, want hoewel je wéét dat er geslepen bedriegers bestaan op deze aardkloot, is een gedetailleerde beschrijving van zulke fraude toch weer onthutsend. Gelukkig hebben drie van de slachtoffers, Cecilie, Pernilla en de Nederlandse Ayleen, elkaar gevonden en zijn ten strijde getrokken. Ze stapten onder meer naar de politie en de pers en hebben uiteindelijk gezorgd voor zijn arrestatie. Bovendien heeft Ayleen nog een lekkere smerige wraakactie uitgevoerd, wat eerlijk gezegd smullen was. Ik verklap niet wat, want je moet het zelf zien. Als je dat al niet gedaan hebt, want The Tinder Swindler is al een paar weken lang niet te missen als je Netflix aanknalt.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *