Verse HAN-studenten

Nuldejaars uit heel Nederland komen aan op CS Nijmegen

Maandagmorgen 09:00 uur. Ze komen aan op het treinstation van Nijmegen met koffers, hoofdkussens, slaapzakken en fietsen. Ze kijken zoekend om zich heen, speuren naar info op hun telefoon: de nieuwe eerstejaars van de HAN.   

Vijfdejaars HAN-student Britt ligt op het stationsplein relaxed in haar winkelwagen en deelt t-shirtjes uit aan de nieuwkomers. Ze kent inmiddels het klappen van de zweep. Als commissielid ‘moderne vreemde talen’ noemt zij zichzelf geen intromama maar overgrootmoeder: haar introkinderen van eerdere jaren zijn nu zelf intropapa en -mama. “Waarom ik dit doe? Omdat de introweek de week is waar iedereen het na jaren nog over heeft. Starten als eerstejaars is best spannend. In deze week leer je elkaar kennen, dat maakt de start zoveel makkelijker. We hebben op TikTok het HAN-intro account geclaimd, die was nog vrij. Een welkomst-post leverde binnen een kwartier 800 volgers op. Goed, hè!”

Ruchama (20), eerstejaars Psychomotorische Therapie zat vanmorgen om 06:00 uur al in de trein. “Ik voel me al verrot voordat ik ga beginnen”, zegt ze lachend. Ze woont in Zierikzee en heeft in Nijmegen al vijf keer gehospiteerd voor een kamer, zonder resultaat. “Dus deze week logeer ik bij vrienden en daarna zie ik het wel weer. Ik heb er nu in ieder geval heel veel zin in om medestudenten te ontmoeten.”

Jasmijn (18) komt net aan vanuit Breda, ze gaat studeren aan de Pabo. Ze baalt, want ze mistte net de bus richting de Berendonck, waar allerlei activiteiten zijn. Een kamer heeft ze nog niet gevonden, maar de komende twee maanden kan ze bij haar zus in huis een kamer onderhuren. Nijmegen ontdekken, nieuwe vrienden maken, daar kijkt ze het meeste naar uit.       

Dat je in juli en augustus ook tijdens de spits je fiets mee mag nemen in de trein komt Sam uit Alkmaar heel goed uit. Hij arriveert met een wat roestig exemplaar, in de hoop dat die niet snel gestolen wordt. Gisteren was hij ook al in Nijmegen, om een tent op te zetten op camping De Klos in Groesbeek. Sam start de opleiding tot Leraar Engels en hoopt snel een kamer te vinden. “Lukt dat niet, dan ga ik gewoon elke dag op en neer.”

           

Eerstejaars Leraar Wiskunde Divyan (20) heeft veel bagage bij zich. Hij slaapt vanavond op de introcamping en is niet van plan om op kamers te gaan in Nijmegen. “Ik woon in Arnhem, dus die reis is maar een klein eindje. Waar ik me het meeste op verheug? Op mijn eerste stageperiode in februari. Want ik wil echt leraar worden.”

Iris (19) komt uit Culemborg en start aan de opleiding Psychomotorische Therapie. Ze heeft zin in de introweek en het ontmoeten van nieuwe mensen. Vanavond slaapt ze weer in haar eigen bed, dus de laatste bus richting station mag ze niet missen. “Ik ga niet op kamers, die behoefte heb ik niet. En het heen en weer reizen, dat is prima te doen.”  

“Ik heb geen idee waar ik moet zijn”, zegt Laurens (20) uit Groenlo, eerstejaars Leraar Biologie. “Ik kom net terug van een rondreis door Albanië, ben eigenlijk nog een beetje brak en heb me nog niet echt verdiept in het introprogramma.” Laurens wil samen met zijn tweelingbroer woonruimte vinden in Nijmegen. “Bij de HAN heb je – in tegenstelling tot de universiteit – veel verplichte lessen, dus dat wordt voorlopig regelmatig heen en weer pendelen.”     

  

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *