Teun: Bedankt DUO, voor de luxe belegde broodjes, maar nogal schrale compensatie

Dag leenstelsel, hallo prestatiebeurs

Vanaf nu zal onze nieuwe studentcolumnist Teun Rijken (19), eerstejaarsstudent Communicatie, om de drie weken zijn beschouwingen, gedachten en belevenissen delen op SAM.

Vorige maand, kreeg ik, net als alle andere studenten in Nederland, een e-mail van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) met een werkelijk prachtige, vrolijke banner. Het ging over de kabinetsplannen omtrent studiefinanciering, kortweg stufi. Ik zat net lekker te eten terwijl ik het mailtje las, maar mijn broodje smaakte plotseling toch anders.

In het volgende studiejaar komt namelijk de prestatiebeurs, die in 2015 werd vervangen door het onder studenten beruchte leenstelsel, terug. Bij de invoering van het leenstelsel was de gedachtegang om de kwaliteit van het onderwijs flink te kunnen verbeteren met het geld dat bespaard zou worden. NOS Op 3 zocht in 2020 uit waar dat geld dan heengaat.

Het blijkt bij diverse universiteiten en hogescholen geïnvesteerd te zijn in onder andere cursussen Engels voor docenten, luxere broodjes in de kantine en meer stopcontacten. Je ziet: ze weten de prioriteiten wel te leggen. Er is nu een hele generatie studenten die voor deze enorme onderwijskwaliteitsverbeteringen – leuk woord voor galgje ­­– een grote studieschuld heeft opgebouwd.

En ja, die pechgeneratie krijgt compensatie. Maak je maar geen zorgen: ook dit is uiteraard fantastisch geregeld. Grofweg 1400 euro mogen ze ontvangen van DUO. Als je een schuld van 30.000 euro hebt, zal dit gulle bedrag ongetwijfeld enórm helpen. Ik begrijp heus wel dat over de kosten van stufi belasting moet worden betaald, maar het is ook een investering in de toekomst van Nederland. Gemiddeld genomen verdienen hoger opgeleiden meer, dus ze zullen fiscaal meer afdragen. Dit los van de diensten die ze leveren voor ons land.

Dan rest mij voor nu niks anders dan DUO dubbel te bedanken: enerzijds voor het geld dat ik straks als tweedejaars mag ontvangen en anderzijds voor het mooie mailtje dat ik kreeg. Ik weet alleen niet of de pechgeneratie nu zo blij is met hun cadeautje, DUO. Mijn suggestie hen te compenseren? Dubbel belegde, luxe broodjes in de kantine. Hoe die broodjes zullen smaken, is de volgende vraag.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *