Teun: Streekvervoer? Staakvervoer!

Slecht weer + staking = rothumeur

Onze studentcolumnist Teun Rijken (19), eerstejaarsstudent Communicatie, deelt om de drie weken zijn beschouwingen, gedachten en belevenissen op SAM.

Ergens in maart zat ik in de stiltecoupé op weg naar de HAN. Een man in de bankjes naast mij zat te genieten van zijn muziek met z’n oordopjes in. De muziek stond relatief hard, waardoor de andere reizigers in de stiltecoupé die muziek ook konden horen.

Een vrouw die voor hem zat, draaide zich om en vroeg hem of het wat zachter kon. Toen de man antwoordde dat niet te gaan doen zei ze op boze toon: “Oké, dan weet ik genoeg.” En dit terwijl er in diezelfde coupé, ook dichtbij, twee meiden ontzettend hard zaten te kletsen. Daar zei mevrouw niks van, dus die meiden kwekten vrolijk door. En ondertussen was er ook nog de muziek van die man te horen. Het was eerder een herriecoupé dan een stiltecoupé.

Ik vond het een vreemde keuze van die mevrouw om de meiden niet aan te spreken, maar die meneer wel. Wellicht dacht ze dat als de muziek zachter ging, de kletstantes ook zachter zouden gaan praten. Zou haar irritatie komen doordat de letter ‘r’ in de maand zit? Dat dit zorgt voor slecht weer, wist ik wel. Maar blijkbaar heeft het óók effect op de stemming en het gedrag van mensen in de trein.

Waarschijnlijker is dat de oorzaak van haar humeur kwam door de frustrerende situatie met het streekvervoer de afgelopen tijd. Streekvervoer? Staakvervoer! Want jeetje, die kon er wat van vorige maand. Tuurlijk: de insteek van het streekvervoer om te staken is wel te snappen. De werkdruk is immers hoog en het salaris heel laag, maar het openbaar vervoer is nu eenmaal onmisbaar. Het is een van de meest essentiële producten voor iedere student (naast pils, geld en studiepunten uiteraard).

De gevolgen voor studenten (en een hoop werkenden) zijn groot. Ze missen veel colleges, tentamens en afspraken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de klaslokalen en collegezalen daadwerkelijk leger waren tijdens die stakingen. En ja, het aantal fysiek aanwezige studenten is sowieso al pure stront sinds de coronaperiode. Maar deze stakingen hielpen niet bepaald en al helemaal niet bij slecht weer. Het enige dat toenam tijdens de stakingen, was de herrie in overvolle treinen.

Hopelijk kom ik nu minder van dat boze gedrag tegen in het openbaar vervoer. De stakingen zijn namelijk (voorlopig) voorbij. Wat ben ik blij dat het staken is gestaakt. Zó blij, dat het tijd is voor een poëtisch hersenspinseltje:

Weer april
Beruchte letter
Vandaar wederom
Bagger weer

Lees hier de vorige column van Teun

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *