Foto: Alexandra Fuller (op unsplash.com)

Boekenweek: dringend lezers gezocht

SAM Studentenpanel

Het is Boekenweek. Maar of er iets te vieren valt? Ontlezing dunt de schare lezers stelselmatig uit. Vooral jongeren haken massaal af. Hoe zit dat bij onze HAN-studenten? En als er toch boekenwurmen bij zijn: welk meesterwerk raden ze absoluut aan?

Bram Lammers, tweedejaars Pedagogiek:

boeken gekocht. Allemaal heel interessant, verwacht ik. Hopelijk haal ik er veel kennis en inzichten uit. Eén ervan is ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’ van Dale Carnegie (vertaald uit het Engels). Een leestip die ik van meerdere mensen om me heen had gekregen. Het is dat ik ‘m zelf nog moet lezen, maar dit boek raad ik ook jou aan!”

Lisa Hewett, derdejaars Lerarenopleiding Engels:

“Jarenlang was het zo dat jongeren steeds minder gingen lezen. Maar sinds kort, zo lijkt het, zie je een omgekeerde trend. Dan denk ik aan Booktok (TikTok-video’s waarin mensen over boeken praten). Of ook aan de tafels of kasten in boekhandels vol met de op dit moment trending boeken.
Zelf lees ik door tijdgebrek best weinig. Wel is het zo dat ik thuis stapels boeken heb en het altijd leuk vind om nieuwe te kopen. Ik kan niet wachten tot ik meer tijd heb om te lezen en te ontsnappen in een nieuwe wereld. Er zijn veel goede boeken. Maar ééntje is me altijd bijgebleven: ‘In veilige handen’ van Abbie Taylor (vertaling uit het Engels).”

“De tijd dat ik hoofdstukken van een boek achter elkaar weg las, is voorbij. Dat vind ik wel een gemis, want er zijn zo veel ontzettend mooie boeken”

Youri Langen, tweedejaars Communication & Multimedia Design:

“Ik merk dat ik het steeds lastiger vind om de concentratie vast te houden, zodat ik langere tijd iets kan lezen. Misschien lees ik, als je de woorden zou optellen, niet eens zo veel minder dan daarvoor. Eerder is het zo dat ik tegenwoordig vaker kortere teksten lees, in de vorm van artikelen bijvoorbeeld. De tijd dat ik hoofdstukken van een boek achter elkaar weg las, is voorbij. Dat vind ik wel een gemis, want er zijn zo veel ontzettend mooie boeken. Mijn aanrader is een jeugdboek dat voor mij symbool staat voor de tijd dat ik urenlang kon lezen: ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw.”

 Louisa Tumiwa, eerstejaars Master Social Work:

“Lezen vind ik heel fijn. Maar helaas betrap ik me erop dat ik niet meer aan het lezen van boeken toekom. Toch zie ik het schrijven van boeken en bedenken van verhaallijnen als kunstvormen die we niet mogen kwijtraken.
Tegenwoordig ben ik meer van de luisterboeken. Die beluister ik graag ’s avonds. Dan zet ik mijn slaaptimer aan en val ik lekker in slaap tijdens het luisteren. Binnenkort is het vakantie, dan ben ik een paar dagen vrij. Wie weet vind ik dan weer de tijd om eens een echt boek erbij te pakken.”


 

Studeer jij bij de HAN en ben je niet bang om je mening te geven? Doe dan óók mee aan het SAM Studentenpanel! Lees er hier meer over en meld je aan via sam@han.nl.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *