Studeren en dan cashen?

SAM Studentenpanel

Hoe belangrijk vinden HAN-studenten hun salarisvooruitzichten? Zijn ze gaan studeren om te cashen? Of zien ze geld verdienen eerder als een prettige bijkomstigheid? Eén ding is helder: er zitten welgeteld nul goudzoekers en geldwolven in ons panel.

Youri Langen, tweedejaars Communication & Multimedia Design:

“Voor mij zijn de salarisvooruitzichten na mijn studie absoluut een bijzaak. Zeker, ik wil graag comfortabel kunnen leven, maar het belangrijkste is dat ik een baan vind waar ik met plezier naar toe kan gaan en waarin ik waardevol werk kan verrichten. De sociaal-maatschappelijke meerwaarde telt voor mij véél meer dan een paar honderd euro extra in de maand. Waar ik ook ga werken, de bedrijfscultuur moet diezelfde sociaal-maatschappelijke focus hebben.”

Louisa Tumiwa, eerstejaars Master Social Work:

“Geld is nog nooit een drijfveer geweest om ergens voor te gaan. Wat voor mij telt, is dat ik de dingen doe waar ik gepassioneerd over ben. Alle opleidingen die ik tot nu toe heb gevolgd, zijn sociale studies. Ik kom van mbo-4 en ben begonnen aan mijn hbo-master. Niet omdat ik denk dat mbo-4 niet genoeg geld in het laatje zou brengen, maar omdat ik graag wilde doorleren en me verder wilde ontwikkelen in een vakgebied. Word ik daar goed voor betaald, dan is dat een mooie bijkomstigheid.”

Bram Lammers, tweedejaars Pedagogiek:

“Toen ik begon met deze sociale studie, deed ik dat zeker niet voor het geld dat ik later eventueel ga verdienen, maar puur omdat ik iets voor anderen wil betekenen, via welke manier van hulpverlening dan ook. Ik kwam bij Pedagogiek terecht doordat ik bij mijn vorige studie stageliep bij een zorgboerderij. Hier kwam ik voor het eerst echt in aanraking met jongeren en ouderen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mijn interesse werd gewekt en vandaar mijn studiekeuze. Geld is voor mij tot op zekere hoogte bijzaak. Konden gezinnen die het financieel zwaar hebben dat ook maar zeggen…”

“Natuurlijk is goed verdienen leuk en fijn. Maar voor mij is plezier hebben in mijn baan veel belangrijker”

Lisa Hewett, derdejaars Lerarenopleiding Engels:

“Ik heb totaal geen zicht op wat ik in de toekomst ga verdienen. Wel weet ik dat je het onderwijs niet ingaat voor het salaris. Natuurlijk is goed verdienen leuk en fijn: ik wil veel reizen en ga graag naar concerten. Maar voor mij is plezier hebben in mijn baan veel belangrijker. Toen ik in 2019 voor mijn opleiding koos, was dit mijn back-up-keus, omdat ik eigenlijk zang wilde studeren. Achteraf ben ik blij dat ik de lerarenopleiding Engels doe. Dat is bijna een baangarantie, mocht er weer een pandemie of iets dergelijks komen.”

Studeer jij bij de HAN en ben je niet bang om je mening te geven? Doe dan óók mee aan het SAM Studentenpanel! Lees er hier meer over en meld je aan via sam@han.nl.

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *