Elise kookt: Kip teriyaki met broccoli
Elke maand bedenkt Elise Hendriks, student Food & Business bij de HAN, een gerecht voor SAM, met in de hoofdrol een seizoensgroente. Voor de maand april is dat broccoli. Ze legt zelf uit waarom.
“Speciaal voor de sporters onder ons staat deze week broccoli op het menu. In broccoli zit namelijk maar liefst 3,5 gram proteïne per 100 gram. Ook zit er kalium in, wat helpt bij het voorkomen van spierpijn. Gecombineerd met deze kip teriyaki zet je zo een sporters feestmaal op tafel!”
Ingrediënten:
- 300 gr kipfilet (of vegetarische kipstukjes)
- 1 el Maizena
- 120 ml soja
- 4 el bruine suiker
- 1 tl gehakte knoflook
- ½ tl geraspte gember
- 1 tl sesamzaadjes
- 1 tl sesamolie
- ¼ tl chilivlokken
- 1 flinke stronk verse broccoli
- 300 gr rijst
- Scheutje olijfolie om in te bakken
- Verse koriander om te serveren
Zo maak je het:
- Zet een pan met ruim water op en breng aan de kook. Zodra het water kookt kook je de rijst gaar.
- Snijd de kip in reepjes en de broccoli in kroosjes.
- Hak de knoflook fijn en rasp de gember.
- Doe de kip reepjes met de Maizena in een kom en schud even om tot alles goed gemengd is.
- Neem een kleine kom en meng hierin de soja, bruine suiker, knoflook, gember, sesamzaadjes, sesamolie en chilivlokken.
- Verhit een ruime wokpan met wat olie op hoog vuur. Voeg de kipreepjes toe en bak deze goudbruin en gaar. Haal uit de pan en zet ze apart.
- Doe de broccoli in de wokpan en bak die voor een paar minuten tot de stronkjes beginnen te garen. Voeg de saus toe en roer door tot de saus begint in te dikken.
- Voeg de kipreepjes weer toe aan de pan en warm even goed door.
- Serveer met de rijst.
Bekijk hier de vorige video van Elise: plaattaart met witlof en brie
Over de kok:
Elise Hendriks is 19 jaar en studeert Food & Business op de HAN. Speciaal voor SAM bedenkt ze elke maand een recept met een seizoensgroente. Hiermee hoopt ze haar medestudenten meer inspiratie te geven om gezond, goedkoop en vooral lekker te koken.
Alle reacties (0)