Boekcover The Home Edit Life, van de gelijknamige Netflix-serie met opruimgoeroes Clea Shearer en Joanna Teplin.

De bezem door je studentenkamer

5x Opgeruimd het voorjaar in

De meivakantie is het ideale moment om eens even goed huis te houden in je studentenhol. Stilletjes aan sluipen er toch een hoop bergjes en stapeltjes de kamer in en dat zorgt voor onrust. Zó blijf je jouw spullen de baas en houd je het opgeruimd. 
 

In ‘The Home Edit Life’, een Netflix-serie en een boek over opruimen, laten Clea Shearer en Joanna Teplin zien hoe je een opgeruimd leven leidt zonder al je spullen naar het grofvuil te hoeven brengen. De twee opruimgoeroes geloven dat het prima is om veel spullen te hebben (sorry Marie Kondo), je moet ze alleen wel goed organiseren. Hoe? Vijf opruimadviezen: 
 
1. Begin klein. Joanna en Clea raden af om rigoureus alles uit de kasten te trekken, om vervolgens beduusd achter te blijven, overdonderd door de ontembaar lijkende chaos. Begin dus niet met de volledige voorraad- of boekenkast maar met een laatje. Als dit bijvoorbeeld een la van je badkamerkast is die je dagelijks gebruikt, kan het bovendien net zoveel impact hebben als het opruimen van een veel grotere ruimte. 
 
2. Het belangrijkste doel van opruimen is dat de dagelijkse stress wordt verminderd en je leven er gemakkelijker op wordt. Om dit te bereiken moet je op zoek gaan naar een opruimformule die past bij hoe je leeft. Er is niet één ideaal opruimrecept for all. Laat je in de badkamer bijvoorbeeld altijd was slingeren, dan is het bijvoorbeeld handig om daar de wasmand neer te zetten. Pas de ruimte aan naar jouw behoefte.
 
3. Je hoeft niet minimalistisch te leven om rust in je huis te creëren. In principe zou je alleen spullen moeten hebben die je (1) leuk vindt, (2) die nuttig voor je zijn en (3) emotionele waarde hebben. Je mag hierin wel kritisch zijn. Een ongebruikt tostiapparaat, kapotte vaas of blouse die je eigenlijk niet meer aantrekt? Weg ermee. 
 

“Je kunt de spullen hebben of je kunt de ruimte hebben, maar niet allebei”

4. Joanna en Clea raden aan te leven volgens de 80/20-regel. Vul je studentenkamer voor niet meer dan 80 procent en laat minimaal 20 procent ademruimte over. Alle beschikbare ruimte opvullen is een beetje als dooreten terwijl je eigenlijk genoeg op hebt. Dan is er geen ruimte meer voor een toetje (een nieuw paar schoenen, bijvoorbeeld).
 
5. Iets waar de twee Amerikaanse dames héél goed in zijn (check hun Instagram pagina voor inspiratie): maak je opbergsysteem visueel aantrekkelijk. Bijvoorbeeld met een rijtje mooie bakken of glazen voorraadpotten, met schoenverdelers, een laadstation voor je apparaten, met etiketten of door een categorie op kleur in te delen. Hoe mooier een ruimte is ingericht, hoe groter de kans dat je het opgeruimd houdt.

The Home Edit Life van Clea Shearer en Joanna Teplin, uitgeverij Boekerij. 
Prijs: 21,99

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *