Fitness als gezond tijdverdrijf voor asielzoekers

HAN SENECA sluit convenant met COA

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers in Nijmegen heeft een mooie regeling getroffen met HAN SENECA. Nijmeegse asielzoekers kunnen in de fitnessruimte komen sporten, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Het is de laatste maanden een stuk drukker in de fitnessruimte van SENECA, het HAN-centrum voor gezondheid, welzijn en leefstijl op de Nijmeegse campus. “Dat klopt”, zegt Marc Kroes, fitnessmanager en personal trainer. “Enkele maanden geleden zijn we een convenant aangegaan met het COA in Nijmegen, dat asielzoekers opvangt. Het centrum vroeg ons of hun asielzoekers bij SENECA mogen komen sporten. We hebben een afspraak gemaakt om kleine groepen tegelijk te laten sporten. Dit tegen een gereduceerd tarief. Vluchtelingen hebben geen inkomsten dus een abonnement kunnen ze niet betalen”, legt Kroes uit.

Sportpassen
SENECA heeft een aantal sportpassen aangeleverd waar de asielzoekers bij het COA om kunnen vragen. “Op eigen gelegenheid komen ze dan naar SENECA om hier een tot twee uur van onze fitnessapparaten gebruik te maken en zo aan hun conditie te werken”, zegt Kroes. “Het is natuurlijk een mooi tijdverdrijf en een goeie uitlaatklep om je energie kwijt te kunnen. En het is gezond.”

Verdeelde reacties
De vaste leden van SENECA reageren verdeeld op de toestroom, merkt hij: “Sommigen zijn enthousiast en vinden het een mooie actie van ons. Er zijn ook mensen die gewend zijn om een bepaalde volgorde van apparaten af te werken. Maar ja, die apparaten zijn nu wat vaker bezet dan voorheen. Dat kan natuurlijk gebeuren.”

Abel (rechts) in actie in de fitnessruimte van SENECA

Informatiebord
Een van de asielzoekers die regelmatig bij SENECA te vinden is, is Abel uit Ethiopië. “Ik las een paar maanden geleden op het informatiebord bij het COA over de mogelijkheid om hier te sporten. Dat wilde ik weleens uitproberen. Sindsdien kom ik hier drie of vier keer per week. Het is een mooie sportruimte met allerlei apparaten. Ik ga er graag heen. Meestal gaan we met drie of vier man tegelijk. Dat maakt het nog leuker.”

Sportpas
Bij de receptie van het centrum kunnen de asielzoekers een SENECA-pas halen. “Die moet ik binnen een bepaalde tijd weer inleveren”, zegt Abel, “zodat na mij andere vluchtelingen van de voorzieningen bij SENECA gebruik kunnen maken. Meestal ga ik er lopend heen. Dat duurt 20 minuten. Soms kan ik een fiets lenen, dat gaat sneller.”

Voorkomt verveling
Abel vindt het lekker om te sporten: “Het voorkomt verveling en het voelt goed om niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk actief te zijn.” De Ethiopiër zit voor onbepaalde tijd in het AZC. Er komt een moment dat hij naar een andere locatie zal moeten verhuizen. “Als het zover is, dan kan ik daar verder niks aan doen. Maar een ding is zeker: het sporten bij SENECA ga ik dan wel missen.”  

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *