MR-voorzitter Joep Bremer over de kracht van medezeggenschap binnen de HAN

“We zouden best wat vaker zelf aan de knoppen willen draaien”

Bezuinigingen, reorganisatie, niet alleen het CvB van de HAN staat voor grote vraagstukken, ook de medezeggenschapsraad. Hoe kun je als MR je invloed laten gelden? Een gesprek met vertrekkend MR-voorzitter en HAN-student Joep Bremer over de kracht van medezeggenschap. En over de reorganisatie (POOH).   

De MR-verkiezingen zijn achter de rug. Ben je tevreden over de opbrengst?

“De opkomst was bizar hoog: 44,12%! Dat is veel hoger dan de afgelopen jaren, de laatste keer was het 28%. Dus ja, we zijn bijzonder tevreden. Op centraal niveau hebben we voldoende kandidaten, op decentraal niveau zijn nog wat raden onderbezet. Algemeen kun je concluderen dat medezeggenschap leeft, maar ook dat de beleidskeuzes die de HAN moet maken door veel medewerkers belangrijk worden gevonden.”   

Met de deur in huis: de MR had 6 weken de tijd om te reageren op het voorgenomen besluit van het CvB over POOH, ofwel de reorganisatie voor de ondersteunende diensten. Hoe staat het ervoor?

“Onze reactietermijn loopt deze week af, de conceptbrief voor het CvB ligt klaar. Ik ben hartstikke trots op het zorgvuldige proces dat we hebben doorlopen: we hebben veel stakeholders gesproken, er ligt nu een breed gedragen brief.  
We zijn veel benaderd door individuen die aandacht wilden voor hun casus. We hebben hen door moeten verwijzen naar de lijn (het management, red.) en naar de vakbonden. Daarnaast kregen we regelmatig het signaal dat medewerkers niet weten waar ze aan toe zijn, dus de informatie en communicatie over POOH moet beter. Daar hebben we suggesties voor gedaan.”  

Wat vinden jullie van het ontwerp dat er nu ligt?

“We ondersteunen het plan om staf en uitvoering samen te voegen. Maar we hebben ook zorgen: er komen 7 nieuwe domeinen (zoals student, marketing, informatievoorziening), maar of dat garant staat voor cultuurverandering waarbij de student centraal staat, is onzeker. Noodzakelijke voorwaarde is een goede horizontale samenwerking tussen de domeinen. Daarnaast geven we het dringende advies zorg te dragen voor een volwaardige en uitdagende functie voor de teamcoördinatoren die hun functie gaan verliezen.”    

“Het is ingewikkeld om zonder hiërarchische bevoegdheid aan te sturen” 

Nog andere aanbevelingen of zorgen over POOH?

“Ik kan niet alles noemen, maar denk bijvoorbeeld ook aan implementatie van de regisseursrollen voor de Resultaat Verantwoordelijke Teams. Wij hopen dat dat niet op dezelfde manier gebeurt als bij de academies. Het is ingewikkeld om zonder hiërarchische bevoegdheid aan te sturen. Veilig werken en werklast zijn belangrijke aandachtspunten. Bij aanvang van de implementatie moeten succesindicatoren en evaluaties geformuleerd zijn. De huidige implementatie-beschrijving is te summier, die moet beter. Dat geldt ook voor de communicatie over het proces.”   

Joep Bremer: “Mijn voorzitterschap bij de MR heeft ervoor gezorgd dat ik nu twee masters ga doen, waaronder bestuurskunde”.


Ben je tevreden over de rol van de MR in de breedte?

“We willen de organisatie van de medezeggenschap binnen de HAN kritisch tegen het licht houden. We hebben dan wel goede verkiezingen gedraaid, maar al jaren was de animo voor de MR tanende. Voor veel studenten en medewerkers is de MR een ver van je bed-show. Het is dan ook lastig communiceren met een groep die het niet zo bijster interessant vindt.  
Ook is de continuïteit een punt van zorg. We zijn onderbezet en zittingstermijnen zijn kort. Bij ieder vertrek gaat er kennis verloren. De projecten waar we ons mee bezig houden, duren doorgaans niet langer dan twee jaar, dat scheelt. Daarnaast kan het ook heel verfrissend zijn om regelmatig met nieuwe mensen te werken.” 

“Het is weleens lastig om niet te weten wat je niet weet”  

Voor bestuurders en directeuren is besturen hun dagelijks werk, de MR doet het ‘erbij’. Loop je daardoor niet altijd achter de feiten aan?

“Naast adviesrecht en instemmingsrecht bestaat er ook informatierecht. Dat betekent dat je alle informatie moet krijgen die je nodig hebt om als MR een besluit te kunnen nemen. Dat is ook een kwestie van vertrouwen met je bestuurder. Meestal gaat dat goed. Op academieniveau zijn er soms visieverschillen over medezeggenschap. En is het weleens lastig om niet te weten wat je niet weet. Maar we hebben altijd de benodigde stukken om besluiten te kunnen nemen.”      

Gaat door onderbezetting van zetels de kracht van medezeggenschap niet deels verloren?

“Deels wel, maar de kracht en continuïteit hangt van meer factoren af. Gelukkig hebben alle raden een ambtelijk secretaris. Zij worden niet verkozen, blijven doorgaans langer en zijn vaak het geheugen van de raad.  
Bij veel wisselingen is een goede overdracht belangrijk. De termijnen om iets voor elkaar te krijgen, zijn erg kort. Daarom is het zaak nieuwe leden snel en goed in te werken. We hebben daarom een teamcoach in de arm genomen, die ons helpt het inwerktraject te verbeteren. Zo kun je, ongeacht je ervaring en achtergrond, perfect starten.”    

Waarom is het zo lastig om leden te werven voor de MR?

“Studenten kampen vaak met prestatiedruk of mentale problemen, en op academieniveau blijkt het lastig om medewerkers te vinden die tijd vrij kunnen maken. Studenten krijgen een geldelijke vergoeding, maar daar willen we niet te veel nadruk op leggen, er moet een intrinsieke motivatie zijn om actief te worden voor de MR. Daarnaast worden studenten vrijgesteld van lessen. De faciliteiten zijn op zich goed geregeld, al mag de vergoeding wel iets omhoog.”   

“Ik vraag me af of we onze eigen successen wel voldoende vieren, we denderen maar door”

Ben je tijdens jouw zittingstermijn voldoende toegekomen aan eigen initiatief of was de agenda van het CvB leidend?

“Er komt inderdaad steeds een enorme veelheid aan onderwerpen op ons af. Maar het is ook onze taak om ongevraagd advies te geven en gebruik te maken van het initiatiefrecht. We zouden best wat vaker zelf aan de knoppen willen draaien. Ook dat gaan we oppakken met een teamcoach, zodat we nog beter in staat zijn om impact te maken. Dat betekent niet alleen tijd vrijmaken maar ook aandacht besteden aan je eigen speerpunten.”  

Je bent bijna voorzitter-af. Hoe kijk je terug?

“Medezeggenschap heeft impact, dat mag best gevierd worden. Al vraag ik me af of we onze eigen successen wel voldoende vieren, we denderen maar door. Maar ik ben trots op wat we hebben bereikt met onze eigen groep medezeggenschappers: we hebben een kruisbestuiving tussen de centrale raad en deelraden op gang gekregen. We informeren en bevragen elkaar beter en creëren zo meer volume. Ook is er meer ruimte voor luchtigheid en plezier, dat vind ik heel belangrijk. 
Ik studeer nu af (Pabo en Pedagogische Wetenschappen, red.) en moet met pijn in het hart stoppen met de MR. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik nu twee masters ga doen, waaronder bestuurskunde. Dat had ik anders nooit gedaan. Inderdaad, wie weet waar het nog toe gaat leiden.”  

Alle reacties (0)

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *