Billy Rouwenhorst: Ik vind homohuwelijk een stom woord

Er zijn heel veel woorden die ik stom vind.
Ontdooien bijvoorbeeld. Want dooien betekent al dat het niet meer vriest, dus waarom moet daar dan ook nog eens ‘ont’ voor? Zonde van de letters, had je tien jaar geleden gewoon een hele sms extra voor moeten betalen. Die had je beter kunnen gebruiken om kusjes te kunnen sturen – kent u die reclame nog?

Maar het woord dat mij het meeste irriteert is ‘homohuwelijk’. Het stond vorige week weer met koeienletters op de voorpagina van de NOS; Griekenland legalisert als eerste orthodox-christelijke land homohuwelijk. Ik ben oprecht blij voor de queer mensen in Griekenland, maar ik kreeg er spontaan jeuk van.

Voordat u een boze reactie gaat typen: ik heb niets tegen homo’s, ik ben er verdikkeme zelf een! Ik heb ook niets tegen het huwelijk, het lijkt me in alle eerlijkheid hartstikke leuk en ik zou er in de toekomst graag een willen.

Nee beste lezer, het gaat mij om de samentrekking van de twee. Want waarom moet er per se het woord ‘homo’ voor als twee mensen van hetzelfde gender gaan trouwen, terwijl er bij een huwelijk tussen een man en een vrouw geen ‘hetero’ voor komt te staan? Het gaat hier om het feit dat de liefde gevierd wordt, dan maakt het toch niet uit tussen wie? Een huwelijk is een huwelijk, of het nou homo’s of hetero’s zijn die elkaar eeuwig trouw zweren.

Daar komt bij dat als twee mensen van hetzelfde gender met elkaar trouwen niet eens per se homo’s zijn. Want er zijn ook bi- en pansexuele mensen, in relaties die op het eerste gezicht overkomen als hetero. Er zijn tevens nog een heleboel geaardheden die vallen op meer dan één gender, maar ik denk dat het dan iets te gecompliceerd wordt.

Verder heb ik ook wel wat te zeggen over het hele ‘legaliseren van’, want ergens snap ik niet dat sommige mensen vinden dat mensen van hetzelfde gender niet met elkaar zouden mogen trouwen en dat er soms jaren gelobbyd moet worden voordat het wel kan. Waarom heeft een man die heel veel houdt van een vrouw meer recht om met haar te mogen trouwen dan ik? Is het niet alleen de liefde die ertoe doet?

We doen er in Nederland altijd heel cool over, dat wij als eerste land toestemming hebben gegeven voor het huwelijk van mensen van hetzelfde gender. Als een land als Griekenland het dan ook eindelijk toestaat, wordt er nog weleens gezegd, ‘nou dat heeft lang moeten duren, hier mocht het al in 2001!’ Alsof 2001 een eeuwigheid geleden is.

Dus in plaats van ‘Griekenland legaliseert als eerste orthodox-christelijke land homohuwelijk’, zou ik zelf gezegd hebben ‘In Griekenland mag nu iedereen trouwen’. Bespaart je volgens mij zelfs bijna twee sms’jes, kun je daarmee extra veel kusjes sturen. Maakt niet uit naar wie.

Lees de vorige column van Billy hier.

Alle reacties (2)

Jorien

Alleen de liefde doet ertoe, helemaal waar!

likes Reageer

Martine Rouwenhorst

Weer een heerlijke eerlijke en liefdevolle column!!

likes Reageer

Reageren? Hou je dan wel aan de spelregels.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *