Splinter Laan van Scheut door Wouter Vaanhold

Columnist Splinter van journalistiek podium SAM mag toch blijven

Een column van SAM-columnist Splinter over ‘bullshitbanen’ leverde eerder deze week een reprimande op van het hoofd van de afdeling Marketing, Communicatie en Voorlichting: SAM zou geen anonieme columns meer mogen plaatsen. Dagblad Trouw pikte het bericht op SAM op, waarna het HAN-College van Bestuur liet weten SAM niet aan banden te willen leggen.

Onveilige sfeer
SAM-columnist Splinter schrijft maandelijks een column voor SAM en stelt regelmatig kwesties aan de orde die binnen de HAN-gemeenschap leven. Dit keer ventileerde hij zijn irritatie over ‘bullshitbanen’, functies die wat hem betreft te ver af staan van onderwijs en onderzoek. Dat hij daarbij een reeks functienamen noemde, ging Hoofd MCV Services a.i. Hans Valkenburg te ver. De column zou een onveilige sfeer creëren en indruisen tegen het HAN-gedragskompas.

Opdracht tot stoppen
In overleg met de hoofdredactie van SAM kreeg Valkenburg de ruimte om voorafgaand aan de column zijn statement te maken en liet hij tot slot weten dat hij SAM de opdracht gaf te stoppen met het publiceren van anonieme columns.

Geen steun voor reprimande
De publicatie op SAM werd opgepikt door een journalist van Trouw, die vervolgens zowel de hoofdredacteur van SAM als het College van Bestuur van de HAN om een reactie vroeg. Via een woordvoerder liet het CvB weten dat het de reprimande van het hoofd van MCV niet ondersteunt en dat het college SAM absoluut niet aan banden wil leggen.

Onafhankelijke journalistiek
In het gisteravond gepubliceerde artikel stelt de journalist van Trouw de kwestie bij SAM in een breder perspectief: ook bij andere hogeschoolmedia vindt discussie plaats over onafhankelijke journalistiek.

Alle reacties (2)

Henk

En terecht dat ie mag blijven. Maar gaat die Hans dan wel weg?

likes Reageer

Chris

Diezelfde Hans Valkenburg was interim-hoofdredacteur van .... het is toch niet waar dames en heren! SAM!? In ieder geval is Hans geslaagd voor de Cursus 'How to kill my darlings'.

likes Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *