Eerstejaars Sveva, Sam en Jurian over hun eerste jaar als student (deel 2)

Over hun studie, studentenleven en verwachtingen

SAM volgt dit studiejaar drie eerstejaars studenten: hoe verloopt hun debuut op de HAN? Hebben ze inderdaad de juiste studie gekozen? Gaan ze wel of niet op kamers? Hoe bevalt het studentenleven? In deel 1 spraken we ze tijdens de introweek. Dit is deel 2 (van 3): halverwege.

Sveva Gambasin (privéfoto)

Sveva Gambasin (19) doet de opleiding Communication aan de HAN in Arnhem. Ze komt uit een klein dorpje bij Venetië, Italië en woont nu op kamers in Arnhem met twee andere studenten.

STUDIEKEUZE
“Ik heb geen spijt van mijn studiekeuze: communicatie past bij me. Het valt me op hoe vrij het onderwijs hier is, in vergelijking tot Italië. Daar wordt echt een afgebakende instructie gegeven, meer gerichte opdrachten en met duidelijke kaders. Hier mag je veel zelf inbrengen, wordt input op prijs gesteld en is er ruimte voor creativiteit. Dat vind ik fijn. Ik weet nog niet welke richting ik op wil binnen het vak: ik ben nu lekker aan het ontdekken wat ik leuk vind en waar mijn talenten liggen.”

OP KAMERS
“Zoals ik vorige keer vertelde had ik in augustus al een kamer, omdat ik vanuit Italië hierheen ben verhuisd. Ik kook nog steeds elke avond, al ben ik iets meer gaan experimenteren in de keuken. In Italië draait het om Italiaans eten: andere cuisines dringen bijna niet door. Ik had dus geen ervaring met Aziatisch eten, maar nu kook ik het graag of ga naar een Aziatisch restaurant. Ik ben dol op sushi, poké bowls, curry, ga zo maar door. Qua Nederlands eten ben ik gaan houden van kroketten en stroopwafels. Superlekker!”
 
STUDENTENLEVEN
“Afgezien van een cafeetje hier en een restaurantje daar, ben ik nog niet veel wezen stappen. Dat komt natuurlijk ook door de coronamaatregelen en de lockdown die we hadden. Dat betekent niet dat ik geen feestjes heb gehad, of veel alleen heb gezeten. Ik heb natuurlijk mijn huisgenoten, maar ook veel internationale vrienden vanuit de opleiding. Sommigen wonen vlakbij, maar we spreken ook vaak af om gezellig samen te komen. Dat is trouwens een typisch Nederlands woord dat ik geleerd heb: ‘gezellig’! Haha!”

VERWACHTINGEN
“Wat betreft mijn studie ga ik lekker door zoals ik ga; ik heb het prima naar mijn zin. Verder ga ik binnenkort een keertje uit, als de clubs opengaan, en wil ik nog wat meer Europese reisjes maken. In Nederland heb ik al aardig wat steden bezocht, waarvan Utrecht mijn favoriet is geworden. Het is een soort klein Amsterdam, met mooie grachtjes en veel gezelligheid. Ik vertelde vorige keer dat ik op karate wilde, omdat ik dat in Italië ook deed. Maar hier vond ik de karatelessen heel anders dan ik gewend was. Ik vond het niet leuk, dus ben snel weer gestopt. Nu zit ik op circusles en leer jongleren en hoepelen en zo. Het is heel tof, dus dit blijf ik voorlopig doen.”

Sam Janssen (privéfoto)

Sam Janssen (21) is recent gestopt met de opleiding Psychomotorische Therapie (PMT) en start volgend studiejaar met Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO). 
 
STUDIEKEUZE
“Nadat ik de mbo-opleiding CIOS heb afgerond, startte ik met PMT. De eerste maanden vond ik het leuk maar daarna raakte ik steeds minder gemotiveerd. Ik voelde me door de opleiding geremd. Ik hou ervan om mensen te enthousiasmeren maar bij Psychomotorische Therapie gaat het er meer om dat je je in anderen verplaatst. Je werkt als therapeut altijd aan het oplossen van problemen. Bot gezegd: ik werk liever met plezier, en meer sportgericht. Ik heb mijn studiekeuzetwijfel uitgesproken naar mijn ouders en docenten. Ook sprak ik oud-docenten van CIOS en leraren van de middelbare school voor advies. Conclusie: ik zit waarschijnlijk beter op mijn plek bij de ALO. Voor een groep staan, dat ligt me. Wel wil ik me gaan richten op een specialisatie, bijvoorbeeld topsport. Zodra ik de knoop doorhakte om te stoppen met PMT viel er een last van mijn schouders.”
 
OP KAMERS
“Ik verhuur mijn kamer aan de Graafseweg in Nijmegen tijdelijk onder aan een vriend. Dit mocht van de huisbaas. De meubels konden blijven staan, de rest heb ik weer leeggehaald. Het is fijn dat ik er nog terecht kan voor een nachtje, maar ik woon dus weer bij mijn ouders in Roermond. Mijn bijbaan bij Bar Company heb ik ook even in de ijskast gezet. Ik werk het komende half jaar op een basisschool en in een restaurant in Roermond. In augustus pak ik de Nijmeegse draad weer op.”
 
STUDENTENLEVEN
“Het op kamers wonen en het studentenleven induiken was top, hoewel ik er door corona niet volle bak van heb kunnen genieten. Naar de bios, stappen of poolen zat er meestal niet in. Hierdoor werkte ik wat meer en ging ik in de weekenden vaak naar mijn ouders.”
 
VERWACHTINGEN
“Het komende half jaar ga ik werken, sparen, stappen en sporten. Ik speel golf en wil mijn techniek verbeteren. Mijn motto is: hakuna matata, het komt allemaal wel goed. Onze generatie gaat waarschijnlijk lang doorwerken, dus ik heb geen haast met afstuderen. Ik wil doen wat goed voelt en waar ik energie van krijg.”

Jurian van Giessen (privéfoto)

Jurian van Giessen (18) doet de opleiding Bouwkunde aan de HAN in Arnhem. Hij is afgelopen december, tijdens de lockdown, 18 jaar geworden. 
 

STUDIEKEUZE
“Ik zit prima op mijn plek bij Bouwkunde, dus ik heb geen spijt van mijn keuze. Het leuke is dat je door de opleiding met andere ogen naar gebouwen en woningen gaat kijken. Je ziet veel meer details als het om constructie en ontwerp gaat. Nu merk ik wel dat het constructiegedeelte me niet zo veel boeit, ik vind architectuur en het organisatorische deel leuker. Maar goed, het hoort erbij.”
 
OP KAMERS
“Nee, op kamers gaan trekt me niet. Te duur. Bovendien kun je haast geen kamer krijgen: klasgenoten van me die wel op zichzelf willen wonen, zijn al heel lang aan het zoeken. Ik woon dus nog steeds thuis in Ochten, bij mijn ouders. Dat bevalt me prima. Ik heb daar mijn vrienden, zit er op voetbal en het heen en weer reizen naar de HAN gaat goed.”

STUDENTENLEVEN
“In december ben ik 18 jaar geworden, wat uitgaan makkelijker en leuker maakt. Ik mag nu legaal alcohol drinken, dus aan de bar een biertje bestellen is geen probleem meer. Helaas zaten we midden in de lockdown toen ik jarig was, dus uitgaan en proosten zat er toen niet in. Inmiddels kan het weer, dat is gezellig. Ik zit bij het dart-team van mijn ‘intropapa’, dus kom geregeld in de binnenstad van Arnhem. Als de clubs weer opengaan, wil ik wel vaker uit in Arnhem en Nijmegen.”

VERWACHTINGEN
“Ik hoop op meer fysiek onderwijs: tot nu toe was het een mix van fysiek en online. Maar online vind ik echt lastiger: ik ben thuis sneller afgeleid. Dan ga ik weer eten pakken, of zit naar buiten te kijken, of let op mijn telefoon. Concentreren gaat veel beter in de klas. Verder hoop ik dat ik Bouwkunde leuk blijf vinden, wat ik wel verwacht, en heb ik verschillende bijbaantjes. Zoals in de staalbouw, in een hotel hier in de buurt en in de zomer als hovenier.”

Deel 1 lezen? Klik hier.

Alle reacties (1)

Sveva, Sam en Jurian over hun eerste jaar als student (deel 3) - SAM by HAN

[…] Jurian van Giessen (18) doet de opleiding Bouwkunde aan de HAN in Arnhem. Hij woont bij zijn ouders en is van plan in Ochten, een dorp aan de Waal, te blijven. STUDIEKEUZE“Ik vind Bouwkunde nog steeds een leuke studie. Mijn propedeuse heb ik helaas net niet gehaald. Voor het onderdeel Bouwtechniek moesten we werken aan een herbestemming van de Sint Nicolaaskerk in Arnhem. Mijn groepje viel uiteen waardoor het niet goed ging. Ik verwacht dat we dit vak met een paar aanpassingen alsnog halen. Verder is het prima gegaan. Wiskunde gaat me goed af, mechanica wat minder. Ik vind wel dat je véél projecten moet uitvoeren. Van ouderejaars hoor ik dat stageperiodes leuker zijn. Ik heb er zin in. Voor de eerste stage ben ik in gesprek met een aannemersbedrijf gespecialiseerd in woningbouw.”OP KAMERS“Ik heb het nog steeds prima bij mijn ouders thuis en vind het fijn in het dorp. Met hechte vrienden in de buurt, de voetbal- en buurtvereniging en twee bijbanen in mijn straat. Je hebt hier alle ruimte en woningen en appartementen zijn betaalbaarder dan in de stad. Ik heb niet de wens hier ooit weg te gaan.”STUDENTENLEVEN“Vergeleken met vrienden ga ik niet veel uit. Soms gaan we in Nijmegen naar Bascafé, Fuik, Drie Gezusters of Bar2, of in Arnhem naar Bloopers en Aspen Valley. Ik sport bij een voetbalvereniging en ik dart. Ik heb een bijbaan als allrounder bij een boomkwekerij en als afwas- en keukenhulp in een hotel. Het verdient aardig en ik werk met leuke mensen.”VERWACHTINGEN“Ik denk dat ik veel ga leren de komende stageperiodes. Ik vind het fijn om te leren door te doen. Daarna hoop ik te weten welke richting ik op ga. De specialisaties constructie en herbestemming zullen het in ieder geval niet worden. Ik ga het zien. Ik ga gewoon door op dezelfde voet.”Voorafgaande interviews teruglezen?Voor deel 1 (aan het begin van het studiejaar) klik hier. Voor deel 2 (halverwege het studiejaar) klik hier. […]

likes Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *